Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Rezervele de aur ale României vor fi aduse în ţară. Proiectul a fost adoptat de Parlament

Publicat

lingou

Proiectul prin care rezervele de aur ale României vor fi păstrate în ţară, nu în străinătate, a fost adoptat miercuri de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. În prezent, aproximativ 65% din rezervele de aur sunt depozitate în străinătate.

Deputaţii au adoptat, miercuri, proiectul de lege iniţiat de parlamentarii social-democraţi Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae privind statutul Băncii Naţionale a României, care vizează limitarea rezervelor de aur ale ţării din străinătate.

BNR va urma să fie obligată să țină în țară cel puțin 95% din rezervele de aur ale României și doar cel mult 5% să fie depozitate în străinătate.

„Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri. Depozitele de aur constituite de Banca Națională a României în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, potrivit proiectului de lege.

Decizia a fost luată cu 165 de voturi favorabile, 90 împotrivă şi trei abţineri.

Deputatul PNL Pavel Popescu a anunţat că liberalii vor contesta acest proiect la CCR, iar liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi, a precizat, la dezbateri, că deputaţi Uniunii votează împotrivă.

În proiect se mai precizează că „Banca Naţională a României, respectând regulile generale privind lichiditatea şi riscul specific activelor externe, stabileşte şi menţine rezerve internaţionale, în astfel de condiţii încât să poată determina periodic mărimea lor exactă, rezerve alcătuite cumulativ ori selectiv” din mai multe elemente, între care aur deţinut în tezaur în ţară.
Textul propune ca BNR să urmărească menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României.

„Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, dar nu mai târziu de 20 de zile, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, potrivit sursei citate.

sursa: Romania24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax