Connect with us
Publicitate

AIUD

Rezilierea contractului pentru Lotul I al Transalpinei de Apuseni: Stradă din Aiud, lăsată de izbeliște după încetarea lucrului

Publicat

Rezilierea contractului pentru lucrările Lotului I de la Transalpina de Apuseni crează probleme pentru locuitorii unei străzi din Aiud. Firma a început lucrările pe strada Avram Iancu, dar le-a lăsat neterminate, spre nemulțumirea oamenilor. 

Lucrările nu pot fi reluate până la când un nou constructor nu va prelua amplasamentul.

Reprezentanții Primăriei Aiud au transmis miercuri, locuitorilor, o serie de explicații legate de problemele apărute.

”Atât Consiliul Județean Alba, cât și noi, am sperat într-o abordare matură din partea NAPOCA SA (firma care a lucrat pe Transalpina de Apuseni, dar căreia i-a fost reziliat contractul din cauza faptului că a intrat în insolvență) înspre a ușura procedura de preluare a amplasamentului, astfel încât Consiliul Județean să poată interveni de urgență pentru a diminua disconfortul cetățenilor din municipiul Aiud.

Nici în al 12-lea ceas firma NAPOCA SA nu realizează situația în care a lăsat cetățenii care tranzitează sau locuiesc pe strada Avram Iancu și în ce situație a pus derularea unui proiect cu o finanțare europeană de peste 40 de milioane de euro prin care se modernizează aproximativ 78 de km de drum.

Ca atare, CJ Alba ne-a comunicat faptul că procedura de preluare a amplasamentului investiției DJ107i (Transalpina de Apuseni), de la firma cu care s-a reziliat contractul către CJ, se va efectua săptămâna viitoare.

Asta înseamnă că abia săptămâna viitoare Consiliul Județean are posibilitatea legală să intervină pe strada Avram Iancu pentru ameliorarea condițiilor de circulație.

În acest moment, conform legii, deși contractul a fost reziliat, întreg lotul 1 de pe Transalpina de Apuseni se află încă în administrarea firmei constructoare.

CJ Alba ne-a asigurat că sunt pregătite deja materialele necesare pentru a interveni pe strada Avram Iancu și că lucrările de intervenție vor demara de îndată ce se încheie predarea amplasamentului” au transmis reprezentanții Primăriei Aiud.

Lucrările reziliate, firma în insolvență

Reprezentanții Consiliului Județean Alba au anunțat la jumătatea lunii mai că schimbă constructorul de pe lotul 1 al Transalpinei de Apuseni, firmă care a intrat în insolvență.

Au rezultat, potrivit reprezentanților instituției, ”complicații și încetinirea ritmului în derularea lucrărilor”.

În anul 2019, Societatea de Construcţii Napoca a câştigat procedura de atribuire pentru execuţia lucrărilor la ambele loturi din șoseaua ce va lega Munții Apuseni de autostradă.

Valoarea contractului pentru Lotul 1, cei 40 de km de drum ce pleacă din municipiul Aiud, partener în proiect, a fost de 74.184.474 lei.

În acest moment, stadiul lucrărilor pe acest lot este de 30%, cu valoare decontată de 24.000.000 de lei.

Termenul de finalizare era primăvara anului 2023. Valoarea totală a proiectului, pe toate loturile, depășește 188 de milioane de lei, banii provenind din fonduri europene.

În decembrie 2021, antreprenorul principal a intrat sub protecția legii insolvenței fapt care, implicit, a atras după sine complicații și încetinirea ritmului în derularea lucrărilor, a transmis Consiliul Județean Alba.

La acel moment, modernizarea DJ 107 I era unul dintre puținele, dar și printre cele mai importante contracte rămase în patrimoniul firmei.

Suplimentar acestei situații, odată cu falimentul City Insurance, compania nu a mai reușit să ofere o garanție de bună execuție, aferentă și esențială contractului, în cuantum de 10% din valoare.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate