Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Rezistența la antibiotice: bacterii care nu mai răspund la medicamentele antimicrobiene utilizate în mod obișnuit

Publicat

Bacterii cum sunt Salmonella și Campylobacter nu mai răspund la medicamentele antimicrobiene utilizate în mod obișnuit, atât la oameni, cât și la animale.

Rezistența simultană la mai multe medicamente la om a fost, în general, constatată la niveluri scăzute, cu excepția câtorva tipuri, cum ar fi Salmonella și Campylobacter, în multe țări din regiunea europeană, potrivit unui raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), citate de Mediafax.

„Rezistența la antibiotice, care afectează oamenii, animalele și mediul înconjurător, este una dintre cele mai grave amenințări cu care ne confruntăm la nivel mondial”, spun Mike Catchpole și Carlos Das Neves, directori științifici ai Ecdc și, respectiv, Efsa, se arată pe site-ul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Tendințe încurajatoare

Cu toate acestea, au existat tendințe încurajatoare în mai multe țări: s-a constatat că un procent tot mai mare de bacterii provenite de la animale destinate producției de alimente este sensibil la toate antimicrobienele testate.

În plus, prevalența beta-lactamazelor cu spectru extins (Esbl) și a beta-lactamazelor producătoare de E. coli (AmpC) (enzime care conferă bacteriilor capacitatea de a rezista la acțiunea diferitelor antibiotice) este în scădere, raportează cele două autorități.

O scădere a rezistenței Salmonella la ampicilină și tetraciclină la om a fost, de asemenea, observată în mai multe țări între 2013 și 2021. Datele arată, de asemenea, o tendință de scădere a rezistenței Campylobacter jejuni la eritromicină la oameni și la găini. Acest antibiotic este esențial pentru tratamentul campilobacteriozei.

Raportul arată, totuși, o tendință de creștere a rezistenței S. Enteritidis și C. jejuni la ciprofloxacină la om, microorganismele care provoacă cele mai multe cazuri de salmoneloză și campilobacterioză.

Tendințe similare au fost observate pentru Campylobacter jejuni de la pui între 2009 și 2020, rezistența la ciprofloxacină crescând în mai multe țări. Nivelul de rezistență la ciprofloxacină la Campylobacter este acum atât de ridicat, notează raportul, încât acest antibiotic nu mai poate fi recomandat pentru tratamentul infecțiilor grave la om.

Prin urmare, ECDC și EFSA avertizează că episoadele de rezistență la aceste produse „trebuie monitorizate și investigate”.

sursă: Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax