Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Rezistența organismului la antibiotice, una dintre marile provocări pentru specialiști. Care ar fi soluțiile

Publicat

Vicepreședinte Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) s-a referit recent la rezistenţa pe care o dezvoltă organismul la antibiotice, în opinia sa una dintre marile provocări ale societății moderne.

Prof.dr. Viorel Săndesc a vorbit despre scenarii extreme și lecții în urma pandemiei.

„Este una din marile provocări ale societăţii moderne. Ea depăşeşte cadrul medical (rezistența de antibiotice – n.r.).

(…) Unul dintre dezastre poate fi chiar rezistenţa la antibiotice (…). E o lecţie grea pe care trebuie să o învăţăm şi implicaţia ei esenţială este că, iată, sistemul sanitar este o veritabilă arcă a lui Noe, de care oamenii se agaţă disperaţi. Lecţia este să pregătim sistemul sanitar bine, din timp, pentru că ştim că un nou dezastru va veni”, a declarat dr. Săndesc, potrivit dcnews.ro.

Care sunt posibilele soluții

Vicepreședintele SRATI consideră că abordarea trebuie să fie mai largă, inclusiv la nivelul medicilor de familie.

„În ultimii 20 de ani s-au făcut tot felul de campanii şi au apărut şi antibiotice noi cu care reuşim să luptăm în ATI, dar abordarea trebuie să fie mai largă, globală, inclusiv la nivelul medicilor de familie.

Există o presiune a societăţii, vine copilul cu febră şi cum să nu îi dai antibiotic? De multe ori există această presiune, iar medicul are responsabilitatea să reziste şi să explice că e periculos să expui corpul la un antibiotic despre care nu se ştie dacă va face bine, dar sigur va face rău.

E nevoie de aşa ceva în special pentru limitarea antibioterapiei inutile. Şi reglementările ar trebui să fie mai stricte. Să nu se mai dea cu lejeritate în farmacie antibiotice fără reţete.

Fenomenele acestea se întâmplă. O otită la un copil nu necesită antibiotic. Vedem această proliferare şi la pandemia COVID-19, care a favorizat cumva devierea de la orice recomandări”, a precizat specialistul.

sursă: dcnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Alex

    miercuri, 29.09.2021 at 14:25

    Nu „organismul” devine rezistent la antibiotice, este vorba despre „bacterii”. Organismul este obligatoriu rezistent, altfel am muri imediat dupa ce am lua antibiotice. Va sfatuiesc sa va documentati mai bine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax