Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Rezultate alegeri în Turcia. Țara se îndreaptă spre turul doi. Cine este Kilicdaroglu, economistul care vrea să îl bată pe Erdogan

Publicat

Rezultatele votului din Turcia arată că țara se îndreaptă spre turul doi, după alegerile de duminică. Scrutinul este foarte important, întrucât este unul prezidențial.

Ultimele date transmise în timpul dimineții, la 98,41% arată un scor de 49,45% pentru Erdogan și unul de 44,82% pentru Kilicdaroglu.

Niciunul din principalii doi candidați, președintele în funcție Recep Tayyip Erdogan (AKP, 70 de ani) și candidatul opoziției unite, Kemal Kilicdaroglu (CHP, 75 de ani) nu au reușit să obțină 50% din voturi, conform informațiilor furnizate de agenția de stat Anadolu, astfel că electoratul va fi chemat la vot din nou în turul doi.

În ciuda prestației mai slabe a lui Erdogan, partidul său a înregistrat o performanță mai bună, păstrând un scor de peste 50%, conform celor mai recente date.

Agențiile de presă turce au anunțat rezultate diferite, astfel încât până la anunțul oficial nu se știe exact procentul pe care l-a obținut fiecare candidat.

Prezența la vot a fost masivă, de 88%, dar de subliniat că în Turcia prezența la vot este obligatorie prin lege.

Cine este Kilicdaroglu, contracandidatul lui Erdogan

Erdogan domină de 20 de ani viața politică a Turciei, dar contracandidatul său este mai puțin cunoscut pentru români.

Așadar, cine este Kilicdarolu și ce vrea de la Turcia?

De meserie economist, Kilicdaroglu a lucrat în Ministerul de Finanţe şi apoi a prezidat Instituţia de Asigurări Sociale a Turciei.

În 2002 a ajuns deputat din partea CHP, partidul de centru-stânga înfiinţat chiar de fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk.

Kilicdaroglu a vorbit în ultimii ani despre dorinţa de a vindeca vechile răni ale confruntării cu musulmanii devotaţi şi cu kurzii.

El s-a distins ca un luptător împotriva corupţiei din cadrul propriului partid CHP, apărând la televizor pentru a denunţa dosare ce au dus la demisii de profil înalt.

La un an după ce a pierdut candidatura la Primăria din Istanbul, Kliicdaroglu a fost ales lider al partidului, în 2010, fără a avea opoziţie.

La acea convenţie a partidului, un cântec de campanie a răsunat într-o sală arhiplină, descriindu-l drept un om „curat şi cinstit”.

Purtând o cămaşă cu dungi şi un sacou negru, Kilicdaroglu le-a spus susţinătorilor: „Venim să protejăm drepturile celor săraci, ale celor oprimaţi, ale muncitorilor şi ale celor care trudesc”.

A ajuns să candideze având în spate o alianță de șase partide de opoziție.

Kilicdaroglu este pro-occidental și pare mai aplecat spre laturaa laică a politicii din Turcia.

El a promis o revenire la politicile economice corecte şi la sistemul parlamentar de guvernare, precum şi la independenţa sistemului judiciar despre care criticii spun că Erdogan l-a folosit pentru a reprima disidenţa.

De asemenea, Kilicdaroglu propune relaţii ceva mai calde cu Occidentul.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate