Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Rezultate controale DSVSA Alba, în prima parte a sezonului turistic de vară. Ce nereguli au descoperit inspectorii

Publicat

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba a intensificat controalele oficiale în ceea ce privește respectarea condițiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor în pensiuni turistice cu bloc alimentar, creșe și grădinițe care funcționează pe perioada vacanțelor școlare, la săli de evenimente, restaurante, cantine, fast-food-uri, laboratoare de cofetărie și patiserie, covrigării, pizzerii, supermarket-uri, unități mobile de comercializare alimente și tonete, magazine și depozite alimentare, laboratoare de producție a înghețatei, unități de procesare carne, măcelării etc.

Verificările au fost intensificate în contextul în care în perioada sezonului turistic de vară se constată o creștere a rulajului de produse alimentare, dar și ținând cont de faptul că temperaturile ridicate duc la creșterea riscului de producere a toxiinfecțiilor alimentare, fiind necesar un înalt grad de protecție a sănătății consumatorilor.

De la începutul verii și până în prezent au fost verificate sute de unități din domeniul alimentar, fiind aplicate, în total, 9 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 19.600 de lei, dar și 8 avertismente.

Categoriile de unități sancționate au fost, în principal, restaurante, fast-food-uri, stand-uri și tonete alimentare, magazine alimentare din Alba Iulia și împrejurimi, Munții Apuseni, Munții Sebeșului, zonele Aiud și Cugir.

Principalele deficiențe au fost:

  • Nerespectarea normelor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor privind întreținerea spațiilor, echipamentelor și ustensilelor de lucru utilizate;
  • Ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare în vederea depozitării, transportului, valorificării și comercializarea acestora neetichetate potrivit legislației;
  • Nerespectarea normelor sanitar-veterinare pentru siguranța alimentelor privind depozitarea produselor alimentare;
  • Lipsa programelor de autocontrol;
  • Lipsa monitorizării temperaturii pentru spațiile frigorifice.

Obiectivul DSVSA Alba este ”0 toxiinfecții alimentare”. La nivelul DSVSA Alba au fost constituite echipe pentru efectuarea controalelor oficiale în unitățile de vânzare cu amănuntul pentru verificarea condițiilor de igienă în care funcționează unitățile de alimentație publică.

Acțiunile tematice se desfășoară până la finalul verii, perioadă în care inspectorii sanitar-veterinar procedează la verificarea respectării cerințelor care au stat la baza înregistrării sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor a unităților alimentare dar și la verificarea cerințelor generale de igienă.

De asemenea, accentul va fi pus și pe verificarea eligibilității materiilor prime, pe verificarea respectării cerințelor pentru manipularea, prepararea și depozitarea alimentelor, respectiv pentru expunerea și servirea alimentelor. Totodată, se va verifica trasabilitatea produselor alimentare și a implementării procedurilor bazate pe principiile HACCP și a programelor de autocontrol.

Nu în ultimul rând se va controla respectarea cerinței privind păstrarea probelor de alimente gătite (timp de 48 de ore).

„Protejarea drepturilor și intereselor consumatorilor, precum și asigurarea siguranței alimentare, reprezintă priorități pentru DSVSA Alba. Este esențial ca toți operatorii din domeniu, implicați în lanțul alimentar, să conștientizeze importanța respectării normelor și să acționeze în mod responsabil pentru a se asigura că produsele ajung în mâinile consumatorilor în cele mai bune condiții, cu respectarea legislației, a standardelor de igienă și siguranță alimentară”, au transmis reprezentanții DSVSA Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate