Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Rezultatele controalelor ITM la firmele de morărit şi panificaţie din Alba: Amenzi de peste 38.000 de lei şi cinci societăţi sancţionate pentru securitatea muncii

Publicat

ITM Alba a prezentat rezultatele campaniei de identificare şi sancţionare a cazurilor de muncă nedeclarată şi de verificare a respectării legislaţiei privind securitatea şi sănătatea în muncă în domeniul morărit-panificaţie desfăşurată în judeţ în perioada 19- 21 martie şi 25 -26 aprilie. Cinci societăţi s-au ales cu amenzi în valoare totală de 20.000 de lei pentru nereguli în securitatea şi sănătatea în muncă, iar sancţiunile pentru legislaţia muncii au însumat peste 38.000 de lei.

Inspectorii ITM au verificat angajarea personalului (inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă în aplicaţia Revisal, în termenul legal), timpul de muncă şi timpul de odihnă, repausul săptămânal şi repausul zilnic, munca de noapte, elaborarea si respectarea regulamentului intern şi garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară.

Controalele au vizat 57 de unităţi de morărit şi panificaţie cu un număr de 758 de salariaţi, din care 484 femei. Au fost constatate 114 neconformităţi şi deficienţe şi au fost dispuse 114 măsuri obligatorii în vederea intrării în legalitate.

Au fost sancţionaţi 13 agenţi economici pentru abateri de la legislaţia muncii, din care unul pentru utilizarea de muncă nedeclarată (2 persoane depistate în lucru fără forme legale de angajare), fiind aplicate 13 sancţiuni contravenţionale, respectiv 12 amenzi în cuantum de 18.158 lei şi o amendă în cuantum de 20.000 lei pentru muncă nedeclarată.

Principalele deficienţe rezultate în urma acţiunilor de control desfăşurate în domeniul de activitate morărit-panificaţie au constat în următoarele: primirea în lucru fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, Revisalul nu este păstrat la sediul social al societăţii controlate, nu a fost desemnată prin decizie scrisă persoana responsabilă cu completarea şi transmiterea Revisalului la ITM, nu a fost elaborat un plan de formare profesională a salariaţilor, programul de muncă şi repartizarea acestuia nu a fost adus la cunoştinţa salariaţilor, nu a fost întocmită programarea concediilor de odihnă pe anul în curs, nu a fost întocmit Regulamentul Intern, nu au fost stabilite atribuţiile corespunzătoare exercitării meseriei/funcţiei pentru fiecare salariat în parte, nu se conduce evidenţa timpului lucrat, nu a fost iniţiată procedura negocierii colective;

dosare de personal incomplete, nu se utilizează modelul de contract de muncă aprobat prin Ord.MMPS. nr.1616/2011, nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă către salariaţi.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost verificate 54 de unităţi şi constatate 62 de nereguli, fiind aplicate amenzi în valoare de 20.000 de lei, pentru lipsa efectuării examenului medical la angajare şi/sau periodic, lipsa organizării activităţii de prevenire şi protecţie; lipsa instruirii pe linie de securitate a muncii a lucrătorilor sau instruirea necorespunzătoare în acest sens, neutilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie acordat, neacordarea de catre angajator a echipamentului individual de protecţie, neefectuarea verificării rezistenţei de dispersie a prizelor de punere la pământ, lipsa apărătorilor de protecţie, la elementele în mişcare, ale malaxoarelor de preparare aluat, lipsa truselor de prim ajutor şi/sau a dispozitivelor de stingerea incendiilor, întreţinerea necorespunzătoare a căilor de circulaţie din interiorul spatiilor de producţie. Unitatile sanctionate cu amenzi contravenţionale sunt: Cofetăria Ana SRL Câmpeni – 4000 lei, Prespam SRL Cugir – 4000 lei, Mac SRL Alba Iulia- 4000 lei, Dani Pan SRL Cugir – 4000 lei, Enapan SRL Sebeş – 4000 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Marius

    marți, 14.05.2013 at 22:58

    Este o vorbă răspândită de angajatori: oricine are voie să țină o persoană în probă până la 90 de zile fără a-i face forme de angajare. Ei cred că sunt în țara nimănui! Felicitări ITM că-și face datoria! Cu o zi înainte ca o persoană să fie angajată trebuie înregistrată în Revisal. Așa e legea! Cine se joacă nu are decât să suporte amenzile! Din moment ce au nevoie de oameni trebuie să-i plătească!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax