Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Rezultatele referendumului de la Sebeș sunt CONTESTATE. Primarul cere audiență la Guvern

Publicat

sebes centru oras

Rezultatele referendumului organizat duminică la Sebeș pentru consultarea populației cu privire la achiziționarea unui laborator mobil de monitorizare a calității aerului au fost contestate. Primarul Dorin Nistor solicită o audiență primului-ministru al României, Viorica Dăncilă, iar Prefecturii Alba, Autorității Electorale Permanente și Institutului Național de Statistică, le solicită verificarea nivelului de actualizare a listelor electorale.

Reprezentanții ONG-ului „Centrul Independent pentru Protecția Mediului Sebeș” au contestat luni rezultatele referendumului local din data de 28 mai, susținând că numărul persoanelor înscrise pe liste trebuia să fie mai mic, potrivit recensământului populației din anul 2011. Aceștia solicită astfel validarea rezultatelor.

Vă reamintim că un număr de 7.011 locuitori ai Sebeșului, din cei 7.393 prezenți la urne, au răspuns “DA”, având în vedere că populația este foarte preocupată de problemele de mediu și de implicațiile pe care acestea le au asupra sănătății și dezvoltării viitoare a orașului.

„Procesul-verbal privind rezultatele referendumului local având ca obiect consultarea cetățenilor municipiului Sebeș cu privire la achiziționarea unui laborator mobil cu care să fie dotat municipiul Sebeș în vederea măsurării și monitorizării calității aerului din data de 27 mai 2018, întocmit și semnat de Comisia electorală nr. 4 Sebeș, furnizează următoarele date:

  • Nr. persoanelor înscrise în liste pentru referendum – 26.245
  • Nr. participanților – 7.393
  • Nr voturilor valabil exprimate la răspunsul DA – 7.011
  • Nr voturilor valabil exprimate la răspunsul NU – 201

Văzând Rezultatele recesământului populației din anul 2011 pe site-ul INS – Tabel 3 – Populația stabilă pe sexe și grupe de vârstă – Județe, municipii, orașe, citim următoarele date pentru Municipiul Sebeș

  • Populația stabilă – Total 27.019
  • Sub 5 ani – 1. 676
  • 5-9 ani – 1.645
  • 10-14 ani – 1.648
  • 15-19 ani – 1.525

Rezultă numărul populației fără drept de vot 5.884. Scăzând din numărul total al populației 27.019 numărul populației fără drept de vot 5.884, rezultă că numărul persoanelor care trebuiau înscrise în liste pentru referendum trebuie să fie 21.135.

În concluzie vă solicităm

  • Refacerea Procesul-verbal privind rezultatele referendumului local având ca obiect consultarea cetățenilor municipiului Sebeș cu privire la achiziționarea unui laborator mobil cu care să fie dotat municipiul Sebeș în vederea măsurării și monitorizării calității aerului în data de 27 mai 2018, cu datele corecte , reale de la ultimul recensământ din 2011, cu listele de votanți actualizate la zi conform Legii referendumului
  • Validarea rezultatelor referendumului întrucât: numărul minim al participanților trebuie să fie 6.340 și au participat 7.393, nr. voturilor valabil exprimate la răspunsul DA trebuia să fie de minim 5.283 și au votat cu DA – 7.011”, se precizează în contestația făcută de ONG.

Potrivit reprezentanților Primăriei, pe listele electorale ale municipiului Sebeș sunt înscrise actualmente 26.245 persoane cu drept de vot. Prin referendum, s-a realizat o prezență la urne de 28,17%, iar pentru validarea acestuia ar fi trebuit atins pragul de prezență de 30% din populația cu drept de vot.

În scrisoarea adresată primului-ministru al României, Viorica Dăncilă, primarul Sebeșului arată faptul că încă din anul 2016 a făcut demersuri la Ministerul Mediului pentru dotarea județului Alba, cu un autolaborator mobil de măurare a calității aerului, de care să beneficieze și Sebeșul, și care să fie operat prin Agenția pentru Protecția Mediului Alba, însă aceste demersuri au rămas fără rezultate.

„Întreprind aceste demersuri în speranța că Guvernul României va fi sensibilizat de dorința celor 7.011 locuitori ai Sebeșului de a fi măsurată calitatea aerului din Sebeș și pentru a obține un autolaborator mobil, știindu-se că prin dezvoltarea economică de la Sebeș se aduce un aport important la bugetul consolidat al statului”, a spus primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax