Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Risc de pestă porcină în șase localități din județul Alba. Vor fi vânați mistreții din mai multe zone

Publicat

mistret

Șase comune din județul Alba au fost incluse într-o zonă afectată de pestă porcină africană, după ce a fost împușcat încă un mistreț bolnav, pe un fond de vânătoare administrat de Direcția Silvică Sibiu. Vor fi vânați mistreții din aceste zone, iar paznicii de vânătoare vor patrula pentru a descoperi animale moarte.

Centrul Local de Combatere a Bolilor, convocat luni de Instituția Prefectului Sibiu, a stabilit un plan de măsuri, după ce a fost împușcat un mistreț bolnav, pe Fondul de Vânătoare nr. 16 Valea Mărului – Apold.

A fost stabilită zona afectată pe o rază de 13 km distanță de locația în care a fost vânat mistrețul. Aceasta include zona infectată, pe o rază de 8 km și zona tampon, de încă 5 km în exteriorul zonei infectate, potrivit unui comunicat al Prefecturii Sibiu.

Localitățile aflate în zona infectată sunt: Miercurea Sibiului, Apoldu de Jos, Apoldu de Sus, Aciliu, Amnaș, Topârcea, Ludoș, Gusu și Sângătin.

În zona tampon sunt și șase localități din județul Alba – Doștat, Gârbova, Cunța, Drașov, Spring și Boz, alături de altele din Sibiu: Armeni, Alămor, Săliște, Galeș, Vale, Săcel, Tilișca, Rod, Mag, Ocna Sibiului, Bogatu, Presaca, Dobârca.

Fondurile de vânătoare aflate în zona infectată sunt: F.V.16 Apold, F.V.17 Sângătin , F.V.18 Păuca , F.V.19 Ocna Sibiului și F.V.20 Șura Mică.

Fondurile de vânătoare aflate în zona tampon sunt: F.V.14 Săliște, F.V.15 Poiana.

”În zona afectată, timp de 60 de zile de la confirmarea bolii, se vânează integral mistreții prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul (pândă și dibuire), cu respectarea măsurilor de biosecuritate aplicabile în timpul partidelor de vânătoare. Aceștia vor fi neutralizați prin îngropare în gropi executate de gestionarii fondurilor de vânătoare.

Pe fiecare fond de vânătoare din zona afectată se va realiza catagrafia efectivului de mistreți și prădători. Paznicii de vânătoare vor efectua patrulări zilnice, pentru a depista porci mistreți morți sau bolnavi.

Măsurile de control al bolii au fost puse în aplicare imediat si se mențin pentru 12 luni de la constatarea ultimului caz de PPA la porcii mistreți în zona infectată determinată”, se mai arată în comunicat.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax