Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Risc mare de avalanșă în munții Șureanu, Parâng și Țarcu-Godeanu. Atenționări ANM și în alte zone montane din țară

Publicat

Este risc mare de avalanșă, nivel 4 din 5, la altitudini peste 1.800 de metri, în Munții Parâng-Șureanu și Țarcu-Godeanu, în perioada 5-6 februarie.

Avertizările sunt incluse în buletinul nivometeorologic emis luni de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Munții Parâng-Șureanu, la peste 1800 m, ninsorile recente au depus local 20-30 cm de zăpadă proaspătă peste stratul preexistent. Acesta are încă stabilitate și rezistență relativ redusă. Pe alocuri, are grosimi de 20-25 cm.

În profunzime, stratul este înghețat și stabilizat. Vântul puternic a format plăci de vânt în apropierea crestelor și troiene sau depozite mari de zăpadă.

Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și mari. Acestea se pot forma prin alunecarea straturilor mai puțin stabilizate de la suprafață sau prin ruperea plăcilor de vânt din zona crestelor. Riscul este amplificat la supraîncărcări.

În această zonă, de luni, 5 februarie ora 20.00 până marți, 6 februarie, ora 20.00, riscul declanșării avalanșelor va fi mare: 4 din 5.

Reamintim că în zona montană înaltă este valabil Cod Portocaliu de vânt puternic 

Munții Șureanu – situația la altitudini sub 1800 de metri

La altitudini mai mici de 1800 m s-au semnalat precipitații mixte, temporar ninsori care au depus local 10-20 cm de zăpadă proaspătă, iar ulterior precipitații lichide.

Astfel, stratul de zăpadă este umezit și instabil în partea sa superioară. La supraîncărcări, pe pantele mai înclinate de pe văile între 1500 și 1800 m, unde zăpada este acumulată în depozite mai mari, vor fi condiții pentru declanșarea unor avalanșe de dimensiuni mici și medii, care să angreneze zăpada recent depusă. Riscul este însemnat (3).

Alerta pentru Munții Țarcu-Godeanu

În Munții Țarcu-Godeanu, la peste 1800 m în ultimele 24 de ore, s-au depus local peste 30-40 cm de zăpadă proaspătă, cu coeziune slabă cu stratul de zăpadă subiacent, care are încă o rezistență redusă. Trecător va mai ninge slab. Vântul puternic din următoarele 24 de ore va viscoli ninsoarea, spulbera zăpada și va reduce vizibilitatea.

În zonele adăpostite sunt depozite mari și troiene de peste 1-2 metri. În zona crestelor sunt cornișe, iar spre creste sunt formate plăci de vânt, care se pot rupe cu ușurință la supraîncărcări, în timp ce altele noi vor continua să se formeze. Atât spontan, cât mai ales la supraîncărcări, sunt condiții favorabile pentru declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și mari. Riscul declanșării avalanșelor se menține mare (4).

La altitudini mai mici de 1800 m s-au acumulat cantități mari de precipitații mixte, ce au dus și la creșteri importante de strat între 1600 și 1800 m. Temperaturile vor crește accentuat și vor duce la umezirea suplimentară a stratului, marți. În văile și zonele adăpostite Este zăpada acumulată în depozite mari. La supraîncărcări, stratul mai puțin stabilizat din partea superioară poate aluneca peste cel vechi și mai stabil. Se pot produce avalanșe de dimensiuni mici sau medii – risc însemnat(3).

Atenționări pentru alte zone montane

Potrivit ANM, în Masivul Făgăraș, Munții Rodnei, Călimani-Bistriței și Bucegi:

  • riscul de avalanșă este 3/5, adică însemnat, la altitudini peste 1.800 de metri
  • la altitudini mai mici, riscul este moderat (2/5).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax