Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ritmuri de jazz, blues și folclor, pe scena Parcului Tineretului din Sebeș. Concerte și activități la Festivalul ”Lucian Blaga”

Publicat

Vineri, 12 mai 2023, începând cu ora 20.00, pe scena în aer liber, amplasată în Parcul Tineretului din Sebeș vor avea loc „întâlniri majore” ale publicului cu artiștii invitați în cadrul celei de-a XLIII-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”: Dorel Vișan, Florin Coșuleț, trupele Arhaic și PopFolklorica.

Actor, poet și eseist, DOREL VIȘAN este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București (1965) și doctor în arte – domeniul Teatru.

A fost răsplătit cu mai mult de 20 de premii naționale pentru cele 50 de roluri în teatru și peste 65 de roluri în film: nominalizare pentru cel mai bun actor (Iacob) la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, noiembrie 1988; premiul pentru interpretare masculină (Senatorul melcilor), la a XVII-a ediție a Festivalului Filmului Mediteraneean de la Montpellier, octombrie 1995; premiul „Mileniu” – Hall of Fame, 1998; Ordinul național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler – Președinția României, 2002; premiul Academiei Române pentru artele spectacolului „Aristizza Romanescu”, pentru întreaga creație teatrală și cinematografică, 2006; trofeul „Zece pentru România”, 2010; Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru apărarea și slujirea dreptei credințe și promovarea culturii și spiritualității românești din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, 2014.

FLORIN COȘULEȚ este actor și regizor îndrăgit de public, activând în cadrul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, dar și cadru didactic la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, prodecan al Facultății de Litere și Arte. Din anul 2017 este colaborator apropiat al Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș-Lancrăm.

ARHAIC este o trupă unică în România, prin port, sunet și simțiri. Acești artiști îndrăgesc cultura și o alimentează sub toate formele ei.

POPFOLCLORIKA este un proiect cultural ce îmbină muzica pop, jazz, blues, cu elemente etno şi de folclor autentic.

De asemenea, în perioada 12-14 mai 2023, în cadrul unei expoziții eveniment, intitulată „Arhaic”, la Sebeș și la Lancrăm pot fi admirate lucrările de artă fotografică ale actorului sibian Jeno Major. Vineri, 12 mai, expoziția va fi găzduită de Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm, putând fi vizitată începând cu ora 11.00, pentru ca în ziua următoare, 13 mai, de la aceeași oră, cele 28 de lucrări să delecteze publicul sebeșean în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș. Expoziția reunește în principal peisaje, la care se adaugă secvențe de viață cotidiană din mediul rural, scene pastorale, precum și portrete, toate de o frumusețe aparte.

Fotografiile lui Jeno Major sunt „picturi ale realității, peisaje incredibile surprinse la momentul oportun cu clicul perfect”, după cum mărturisește chiar autorul acestora. Majoritatea sunt peisaje, iar în compozițiile lor se regăsesc, cel mai frecvent, scene bucolice, panorame și copaci solitari, a căror frumusețe este accentuată de o ceață difuză sau de răsăritul ori de apusul soarelui. Adesea îi intră în cadru și personaje, „o babă care cară lemne, un cioban care coboară cu oile”, integrându-se firesc în compoziția și în atmosfera capturate odată cu clicul aparatului, rezultând imagini fascinante, de o frumusețe picturală.

Jeno Major este actor la teatrul Gong din Sibiu, iar pasiunea pentru fotografie și-a descoperit-o relativ recent, în urmă cu doar 10 ani. Cu toate acestea, artistul fotograf are un palmares impresionant, fiindu-i organizate numeroase expoziții individuale și de grup. Mai mult, a fost răsplătit cu peste 350 de premii atât în țară, cât și în străinătate, iar National Geographic i-a selectat șase fotografii, dintre care una a fost postată pe copertă.

„Arhaic”, expoziția lui Jeno Major, poate fi vizitată pe tot parcursul lunii mai, fiind găzduită, pe rând de Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm, Muzeul Municipal „Ioan Raica” și de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax