Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

RMGC a rămas fără licența de concesiune pentru exploatarea minereurilor la Roșia Montană. Anunțul ANRM

Publicat

RMGC a rămas fără licența de concesiune pentru exploatarea minereurilor la Roșia Montană. Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a anunțat joi seara că a hotărât să nu prelungească valabilitatea licenței de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, deținută de compania Roșia Montană Gold Corporation. 

„Referitor la cererea societății Roșia Montană Gold Corporation SA, înregistrată la ANRM cu nr. 3432/06.03.2024, pentru prelungirea licenței de concesiune nr. 47/1999 pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, județul Alba, România, vă comunicăm:

În perioada de la data depunerii cererii de prelungire a duratei de valabilitate a Licenței de exploatare nr. 47/1999, înregistrată la ANRM sub nr. 3432/06.03.2024, și până în prezent s-a procedat la analizarea documentației depuse în baza prevederilor art. 20 alin. (1) din Legea minelor nr. 85/2003.

RMGC a rămas fără licența de concesiune pentru exploatarea minereurilor la Roșia Montană

Urmare a evaluării documentațiilor depuse în temeiul art. 20 din Legea minelor 85/2003, de către societatea Roșia Montană Gold Corporation SA și a corespondenței purtate în aceasta perioadă, Agenția Națională pentru Resurse Minerale hotărăște să nu prelungească valabilitatea licenței de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, nr. 47/1999, aprobată prin HG nr. 458/10.06.1999, titular Roșia Montană Gold Corporation”, se precizează într-un comunicat al ANRM.

Licența pentru Roșia Montană a fost acordată, în 1999, companiei de stat Minvest, fără licitație. Un an mai târziu, a fost transferată, tot fără licitație, la compania privată Roșia Montană Gold Corporation (fosta Euro Gold Resources).

România a câștigat procesul deschis de Gabriel Resources

România a câștigat, la Tribunalul de Arbitraj din Washington, pe 8 martie, procesul intentat de Gabriel Resources Ltd.. Compania care deținea pachetul majoritar de acțiuni, de 80,6858%, la compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), s-a considerat prejudiciată de statul român prin refuzul de a autoriza proiectul minier.

Tribunalul a respins toate pretențiile Gabriel Resources, care cerea despăgubiri de aproximativ 6,5 miliarde de dolari pentru neacordarea autorizațiilor de mediu necesare proiectului minier Roșia Montană.

În decizia sa, tribunalul a considerat că autoritățile române și-au îndeplinit responsabilitățile de reglementare adecvat, având în vedere provocările de ordin ecologic, social, cultural și economic asociate proiectului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax