Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

ROCADĂ la „Cupru Min” Abrud: Lucian Vasilache, directorul general demis în mai 2013 a fost repus în funcție

Publicat

În şedinţa Consiliului de Administraţie a societăţii „Cupru Min” SA Abrud de joi, Lucian Vasilache a fost desemnat noul director general al companiei. Preşedinte al PNL Abrud, Vasilache a revenit la conducerea firmei, după demiterea din funcţie din luna mai, anul trecut. Până acum, acesta a ocupat funcţia de director de resurse umane în cadrul companiei.

Vasilache a mai fost director general la „Cupru Min” SA şi în perioada 2006-2008. În luna mai 2013, conducerea a fost peluată de Nicolae Iordache, fostul șef al Min Bucovina SA din Vatra Dornei. Acum, după mai bine şapte luni, a fost repus în funcţie. Este cunoscut ca un apropiat al preşedintelui PNL Alba, Teodor Atanasiu.

Misiunea directorului nu este una tocmai uşoară, având în vedere că societatea „Cupru Min” SA trece printr-o perioadă de reorganizare, iar Ministerul Economiei a încercat, fără succes, să vândă producţia de concentrat de cupru pe 7 ani de la exploatarea din Roşia Poieni, cu intenţia de a asigura bani de investiţii pentru retehnologizare şi mediu, la firma din Abrud. „Până la termenul stabilit (12 decembrie 2013, ora 10.00), niciuna dintre cele două companii, Trafigura PTE LTD Singapore şi Yldirim Holding Turcia, aflate în faza de negociere, nu a depus oferta angajantă în etapa finală a procedurii”, anunţa, în decembrie, ministerul. Firmele ceruseră modificarea condiţiilor din procedura licitaţiei, iar acestea nu au fost acceptate. Astfel, ministerul are în vedere o nouă strategie de atragere a unui partener comercial strategic pentru realizarea investiţiilor la Cupru Min SA.

SC Cupru Min SA a înregistrat o evoluţie economică pozitivă, în primele zece luni ale anului 2013, realizând un profit de 13,9 milioane de lei, mai mare decât cel înregistrat în tot anul 2012, când a consemnat un profit de 11 milioane de lei, iar veniturile totale ale companiei în această perioadă s-au ridicat la 138,5 milioane de lei, mai precizează reprezentanţii ministerului.

De asemenea, în ultimele 7 luni din 2013 a fost dublat volumul de investiţii in descoperta, crescând, astfel, gradul de asigurare cu rezerve de minereu de la 7,2 luni la aproximativ 12 luni.

Prin Memorandumul din 27 februarie 2013 a fost stabilită strategia de atragere de investiţii la Cupru Min SA, obiectivul fiind cooptarea unui partener comercial strategic care să ofere un avans de 40 milioane de euro într-un proiect de investiţii pe 3 ani, plătibil până la 13 ianuarie 2014 şi care să fie capabil să cumpere cantitatea de minereu exploatată pe o perioadă de 7 ani, respectiv circa 45.000 de tone de concentrat de cupru la un preţ minim de 6.900 dolari pe tonă.

În cadrul procedurii şi-au manifestat interesul trei ofertanţi, respectiv Trafigura PTE LTD (Singapore), Glencore International AG (Elvetia) şi Yildirim Holding A.S. (Turcia). După verificarea documentelor, s-a constatat neeligibilitatea companiei Glencore International AG, astfel încât Trafigura PTE LTD şi Yildirim Holding A.S. au fost incluse pe lista scurtă pentru continuarea procedurii, până la finalizarea acesteia în 12 decembrie, ora 10.00.

“Cupru Min” are aproximativ 500 de angajaţi şi gestionează cea mai mare exploatare de cupru din ţară, de la Roşia Poieni, un zăcământ evaluat la 900 de milioane de tone. Societatea a trecut printr-o procedură eşuată de privatizare, anul trecut, când compania Roman Copper Corp din Canada a fost declarată câştigătoare a licitaţiei ce ulterior a fost anulată, la preţul de 200 milioane de euro.

Consiliul de Administraţie de la „Cupru Min” îi mai are ca membri pe Mihai Nicuşor ( Romarm) (vicepreşedintele  PNL Alba), Nicolae Turdean (consilier al ministrului Economiei), Felix  Branişte (şef de cabinet al secretarului de stat în Ministerul  Economiei, Bogdan Badea), iar preşedinte este Nicolae Luca (consilier al  ministrului Economiei).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax