Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Român arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei. Fotografia obiective militare NATO și transmitea informații prin ambasada rusă

Publicat

Român arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei. Un cetățean român a fost prins că spiona în favoarea Rusiei. Potrivit DIICOT, el este acuzat de trădare și a fost arestat. Bărbatul fotografia convoaie militare și instituții-cheie românești sau aparținând NATO, iar informațiile le trimitea la Kremlin prin Ambasada Federației Ruse la București. 

Românul arestat pentru acte de spionaj și acuzat de trădare în favoarea Rusiei se numește Alexandru Dorin Piscan și este din Ploiești. Acesta și-a anunțat intenția de a candida ca independent pentru fotoliul de primar al Ploieștiului.

Curtea de Apel București a dispus joi după-amiaza luarea măsurii arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile propusă de DIICOT. Bărbatul este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trădare, în formă continuată, prevăzută de art. 394 lit. b) din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal.

Român arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

DIICOT a transmis, vineri, că cercetează un cetățean român care a supravegheat obiective militare româneşti sau aparţinând NATO din Tulcea şi a transmis datele Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.

Potrivit DIICOT, la data de 23 mai 2024, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea unui inculpat (cetăţean român), cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trădare.

Din probatoriul administrat în cauză a reieşit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informaţii cu caracter militar şi efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă şi deplasarea personalului în zona de graniţă cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomaţi din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă.

A fost sesizată Curtea de Apel Bucureşti care a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.

Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul DIICOT – Structura Centrală şi ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi structurilor subordonate.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii, Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei „Vlad Ţepeş” .

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Tehnic şi de Criminalistică al DIICOT şi Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax