Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

România are cel mai mic procent de cheltuieli cu Educația, din Uniunea Europeană. Care sunt domeniile cu cele mai mari alocări

Publicat

bani crestere finante

Cheltuielile guvernamentale pentru Educație au fost cele mai mici în România, comparativ cu celelalte țări din Uniunea Europeană, potrivit celor mai recente date Eurostat. În 2017, procentul din PIB cheltuit pentru Educație a fost de 2,8, cu 1,8 puncte mai puțin decât media Uniunii Europene.

De asemenea, a fost cel mai mic din perioada 1995-2017.

Comparativ, în Suedia și Danemarca a fost de 6,8, respectiv 6,5. România face parte dintr-un grup de 6 state cu cheltuieli de sub 4% din PIB, format din Grecia, Italia, Slovacia, Bulgaria și Irlanda, fiind ultima din acest grup și din Uniunea Europeană. Anul 2017 este cel mai recent pentru care există date în statistica Eurostat, scrie edupedu.ro.

În schimb, cele mai mari procente sunt în dreptul cheltuielilor cu protecția socială (pensii, ajutoare sociale). În România sunt ușor mai mari și cheltuielile pentru Apărare și Ordine publică, față de media UE. Asta în condițiile în care cheltuielile guvernamentale totale reprezintă 33,7% în România și 45,8% media UE.

Potrivit Legii Educației, adoptate în 2011, Guvernul avea obligația să aloce anual minimum 6% din PIB pentru Educație. Articolul 8 al acestei legei prevedea: „Pentru finanţarea educaţiei naţionale se alocă anual din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv”. Acest articol a fost prorogat.

sursă: edupedu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax