Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

România cumpără 18 drone Bayraktar de fabricație turcească. Cum arată și de ce sunt capabile aceste arme

Publicat

România cumpără 18 drone Bayraktar de fabricație turcească. Ministerul român al Apărării a încheiat un contract cu Baykar, firma care construiește dronele Bayraktar, un contract în valoare de 321 milioane de dolari.

Contractul vizează achiziția unor avioane-dronă fără pilot de tip TB2, transmite Defense News, citată de Rador. Informația este confirmată și pe siteul producătorului, Baykar.

Demersul vine după ce, în luna august a anului trecut, Ministerul român al Apărării și-a anunțat intenția de a achiziționa trei asemenea drone TB2 de la firma Baykar Makina contra sumei de aproximativ 300 de milioane de dolari, urmând ca demersul să fie aprobat de Parlament.

„Sistemele UAS (Unmanned Aircraft Systems – sisteme de avioane fără pilot, n. red.) vor fi destinate Forțelor Terestre Române.

Fiecare sistem cuprinde șase platforme aeriene dotate cu obiective (în total, 18 drone). Programul prevede totodată și achiziționarea unor aparate de sprijin logistic, instructajul necesar și echipamentul)”, se sublinia într-o declarație a Ministerului de la acea dată.

Dronele urmează să ajungă la Timișoara, unde Forțele Aeriene Române sunt mobilizate de obicei la Baza Aeriană 92.

România va deveni cea de-a doua țară din UE, după Polonia, care folosește drone TB2 și cea de-a treia țară membră NATO care le comandă, după Turcia.

Ce sunt și cum funcționează dronele Bayraktar

Lente, ieftine, voluminoase dar eficiente împotriva tancurilor rusești – cam așa au fost catalogate dronele turcești Bayraktar TB2, de către presă occidentală. Fortune le-a numit chiar ”asul din mâneca” armatei ucrainiene.

YouTube video

Mai multe filme care lăudau performanțele dronei Bayraktar TB2 au circulat pe canalele de socializare din Ucraina și Turcia în ultimele zile.

Dronele, de fabricație turcească, par a fi folosite cu succes de ucrainieni. Cel puțin așa se vede în imaginile cu vehicule și echipamente rusești lovite de acestea.

Ucrainenii au compus un ”imn al războiului” cu numele dronei turcești după ce dispozitivul ar fi distrus convoaie de tancuri rusești.

Imnul a devenit în scurt timp viral, dar youtube permite vizualizarea lui doar de către utilizatorii conectați, din cauza conținutului care poate fi ofensator pentru unii privitori.

Drona Bayraktar TB2 are o anvergură de 12 metri și este echipată pentru a transporta patru bombe ghidate cu laser care pot lovi coloanele de tancuri inamice aflate la sol, potrivit G4Media.ro.

Bayraktar este primul vehicul aerian fără pilot (UAV) de producție turcească. Deși nu este la fel de modern precum dronele MQ-9 Reaper sau SkyGuardian, oferă un raport cost-beneficiu extraordinar.

Potrivit siteurilor specializate în tehnică de luptă, au un preț estimativ care pleacă de la un milion de dolari în sus (majoritatea costă între 1 și 2 milioane de dolari, în funcție de dotări) și au avantajul de a fi ușor de întreținut în comparație cu alte armamente de înaltă tehnologie.

Prin comparație, MQ-9 Reaper costă 32 de milioane de dolari (potrivit Forbes).

Deși au o rază de acțiune limitată la aproximativ 150 de kilometri, pot rămâne în aer peste 24 de ore (recordul a fost de 27 de ore și 3 minute), așteptând momentul potrivit pentru a lovi. Sistemul presupune și o stație de control la sol.

Foto: baykartech.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax