Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

România, în fața căldurii extreme de peste 40 grade Celsius. Anunțul ANM privind valul tropical care ajunge în țara noastră

Publicat

Canicula lovește România, iar previziunile pentru perioada următoare nu sunt bune. Potrivit meteorologilor, valul tropical intră sâmbătă în țara noastră, cauzând temperaturi extreme. Este și un cod de vijelii și fenomene periculoase în vigoare, vineri și sâmbătă, 15- 16 iulie.  

„Pentru sâmbătă probabil că acest val de căldură se va retrage înspre sudul extrem al teritoriului, pentru că așteptăm ca mare parte a țării să fie traversată de o masă de aer ușor mai răcoroasă și va aduce temperaturi ceva mai scăzute duminică și luni în mare parte a țării.

Deci nu vor mai depăși maximele de 30-31 de grade, dar va fi o pauză de scurtă durată în temperaturile foarte ridicate, pentru că așteptăm ca după jumătatea săptămânii să crească din nou temperaturile și să avem cu adevărat al doilea val de căldură din acest sezon.

Noi suntem și de această dată mult mai bine poziționați pe continent, stăm la extrema estică a acelei cupole de masă de aer foarte cald, care va afecta în continuare partea de vest a Europei.

Acolo situația este foarte severă, se va extinde spre Europa Centrală și noi îl așteptăm dincolo de jumătatea săptămânii viitoare, deci cam de miercuri încolo vom simți din nou creșterea accentuată a temperaturilor.

Dar faptul cel mai grav este acela că aceste temperaturi foarte ridicate se asociază cu o lipsa precipitațiilor.

Ce așteptăm noi pentru următoarele 2-3 zile nu îmbunătățește cu nimic situația pe care o traversăm și este foarte posibil ca săptămâna viitoare acele temperaturi foarte ridicate să vină pe un fond de lipsă de ploi în zona ţării noastre”, a explicat Florinela Georgescu, director executiv ANM, la Sinteza Zilei de la Antena 3.

Vineri, 15 iulie, cea mai caldă zi  –  România la peste 40 de grade Celsius

Valul de caniculă care a provocat mai multe incendii în Europa ajunge în România a ajuns vineri și în țara noastră.

Pragul pragul unei zile de caniculă de 35 de grade în bună parte din țară, în partea de vest-sud-est a României, chiar și sâmbătă 35 – 38 de grade.

Pentru zona țării noastre avansul de aer foarte cald de origine tropicală se va resimți începând chiar de sâmbătă când vom înregistra deja temperaturi în creștere comparativ cu ceea ce am avut în ultimele zile, deja 34 de grade la umbră, dar vom resimți cu siguranță deja peste 35-36 de grade.

Informare meteo de caniculă, ploi și vijelii, vineri și sîmbătă. Zonele vizate

Vineri și sâmbătă este în vigoare și un cod meteo de caniculă în sud, sud-est şi informare de ploi și vijelii în nod, nord-est şi centru, valabilă vineri, 15 iulie şi sâmbătă, 16 iulie.

Fenomene vizate: disconfort termic ridicat, instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat disconfortul termic va fi ridicat, local, în regiunile sudice și sud-estice, iar vineri (15 iulie) și în cele vestice, astfel încât indicele de temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 și 36 de grade.

Vor fi intensificări ale vântului, vijelii (viteze la rafală de peste 60-70 km/h), descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torenţial și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 20-30 l/mp.

sursa: Antena 3, meteoromania.ro, sursa foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax