Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

România, obligată de CEDO să recunoască familiile formate din persoane de același sex. Reacția Patriarhiei Române

Publicat

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis plângerea Asociației Accept și a altor 14 persoane, împotriva statului român, privind încălcarea art. 8 din Convenția CEDO privind „dreptul la respectarea vieții private şi de familie” în cazul familiilor homosexuale.

Patriarhia Romană dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil, precum și legiferarea acestuia, întrucât el reprezintă „nu doar o inutilă suprapunere cu valida instituție a căsătoriei”, ci și o reală „subminare a asumării responsabilității integrale a celor doi soți”.

În Decizia nr. 580 din 20 iulie 2016 privind o inițiativă de revizuire a articolului 48 din Constituție, Curtea Constituțională a remarcat caracterul limitativ și exclusiv al definiției noțiunii de „familie” propuse – și anume, o uniune întemeiată pe o căsătorie liber consimțită între un bărbat și o femeie.

În acest sens, Curtea a explicat că articolul 48 din Constituție consacră și protejează dreptul la căsătorie și la relațiile de familie care rezultă din căsătorie, ca fiind distinct de dreptul la viața de familie și la respectarea și protecția vieții de familie, care are un conținut juridic mult mai larg și este protejat de articolul 26 din Constituție. Curtea a considerat că inițiativa este conformă cu Constituția în măsura în care nu a restricționat noțiunea largă de „familie” prevăzută la articolul 26 sau dreptul la căsătorie prevăzut la articolul 48.

Partea relevantă a deciziei este următoarea: „… analizând în continuare conformitatea modificării propuse cu dispozițiile alineatului 2 al articolului 152 din Constituție, referitoare la interzicerea suprimării oricărui drept sau libertate fundamentală ori a garanțiilor acestora, instanța constată, în primul rând, că textul propus a fi modificat are denumirea marginală „Familia” și, în conținutul său, stabilește o serie de principii și garanții privind căsătoria. Având în vedere conținutul reglementării, instanța reține că art. 48 din Constituție consacră și protejează dreptul la căsătorie, precum și relațiile de familie rezultate din căsătorie, distinct de dreptul la viață de familie/respectarea și ocrotirea vieții de familie, cu un conținut juridic mult mai larg, consacrat și protejat de art. 26 din Constituție, potrivit căruia: „(1) Autoritățile publice respectă și protejează viața intimă, familială și privată. (2) Orice persoană are dreptul de a se comporta liber, cu excepția cazului în care aceasta încalcă drepturile și libertățile altora, ordinea publică sau bunele moravuri”.

În ceea ce privește dreptul la viața privată și de familie, persoanele de același sex care formează cupluri stabile au dreptul de a-și exprima personalitatea în cadrul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de recunoașterea legală și judiciară a drepturilor și obligațiilor corespunzătoare.

Potrivit unui studiu comandat de Asociația Accept în anul 2021 și realizat în rândul populației generale din România, 71% dintre respondenți au considerat că recunoașterea legală a căsătoriei civile pentru cuplurile de același sex nu ar avea niciun impact asupra vieții lor, iar 43% s-au declarat în favoarea recunoașterii legale a cuplurilor de același sex; un procent mai mare (56%) dintre cei chestionați, care aveau sub 34 de ani, s-au declarat în favoarea recunoașterii legale a cuplurilor de același sex.

CEDO a decis cu cinci voturi pentru și două voturi împotrivă, că cererile depuse de Asociația Accept și a alte 14 persoane sunt admisibile și constată că a avut loc o încălcare a articolului 8 din Convenție, astfel că decide, în unanimitate, „constatarea unei încălcări a Convenției constituie în sine o satisfacție echitabilă suficientă pentru orice prejudiciu moral suferit de reclamanți”.

Una dintre familiile care solicită la CEDO reglementarea parteneriatului civil în România este formată din Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru. Alte 6 cupluri au spus că vor să rămână anonime.

Patriarhia Română: Parteneriatul civil legalizează concubinajul

Patriarhia Romană, în consonanță cu celelalte Biserici ortodoxe, dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil, precum și legiferarea acestuia, întrucât el reprezintă „nu doar o inutilă suprapunere cu valida instituție a căsătoriei”, ci și o reală „subminare a asumării responsabilității integrale a celor doi soți, precum și sursa toxică (dovedită în alte societăți) a destrămării importanței și autorității moral formatoare a familiei”.

„În realitate, parteneriatul civil legalizează concubinajul, îi deresponsabilizează în timp pe cei doi parteneri în detrimentul mamei și al copilului, deservind practic interesul major al acestuia. Cadrul legal care protejează în mod optim „creșterea, educația și instruirea copiilor” este doar familia naturală (art. 48, al. 1 din Constituția României). Din punct de vedere moral parteneriatul civil este un surogat al căsătoriei și un element destructurant al ordinii spirituale și morale din societate”, arată Patriarhia Română, după decizia CEDO în legătură cu familia.

Potrivit unui comunicat transmis de Patriarhia Română, legalizarea parteneriatelor civile a devenit pretutindeni unde a fost acceptată primul pas spre legalizarea „căsătoriei între persoanele de același sex”, ea nefiind decât mijlocul prin care se poate ajunge la această „căsătorie”.

Acordarea unui statut legal „cuplurilor” de același sex, prin legalizarea parteneriatelor civile, s-a dovedit a fi „doar o șireată și favorabilă mișcare politică spre acordarea „dreptului” de a se căsători persoanelor care, prin natura opțiunilor sexuale libere, se situează totuși în afara rațiunilor și scopurilor fondatoare ale familiei naturale întemeiate pe căsătorie”.

Patriarhia precizează că experiența statelor care au legalizat căsătoriile între persoanele de același sex este „grăitoare”.

„Domeniul dreptului familiei este însă „strâns legat de tradițiile culturale și istorice ale fiecărei societăți și de concepțiile sale profunde”, așadar niciun text european sau internațional nu poate obliga statele să creeze un statut particular pentru cei care coabitează, fie ei de sex diferit, fie de același sex”, mai transmite Patriarhia Română.

sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax