Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

România, pe locul al doilea „all times” în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internaţionale de Informatică, cu 123 de medalii

Publicat

România se află pe locul al doilea „all times” în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internaţionale de Informatică, cu 123 de medalii, a anunţat duminică ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„Un rezultat excepţional care urcă România pe locul al doilea „all times” în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internaţionale de Informatică, cu 123 de medalii! Alexandru Luchianov (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), Luca Perju-Verzotti (Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti), Andrei-Robert Ion (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Alexandru-Radu Todoran (Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” din Orăştie/jud. Hunedoara) = lotul olimpic de Informatică al României.

M-am întâlnit cu aceşti elevi fabuloşi, în urmă cu trei săptămâni, in aeroport, la întoarcerea de la CEOI2022, unde au câştigat tot ce se putea câştiga: 4 medalii + locul I pe echipe.

Acum, la Olimpiada Internaţională de Informatică (ediţia 2022 – Indonezia), în aceeaşi formulă, dar coordonaţi şi însoţiţi de prof. Marius Nicoli (Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”) – Team Leader şi Andrei-Costin Constantinescu (ETH – Zurich, fost medaliat olimpic), au reuşit să strălucească din nou: 4 medalii, locul al doilea în Europa şi locul 8 în lume (din 90 de ţări participante)”, a scris Cîmpeanu pe Facebook.

Potrivit ministrului, se cuvin mulţumiri tuturor celor care, de-a lungul anilor, au făcut posibilă o astfel de performanţă: elevi, profesori, părinţi, fiind un efort structurat, conjugat, centrat şi orientat către excelenţă, un efort încununat de succes.

”Mulţumirile şi felicitările mele se îndreaptă spre toţi cei implicaţi în obţinerea acestor rezultate excepţionale! Mulţumiri Societatea pentru Excelenţă şi Performanţă în Informatică.

Încă o dată rezultatele de la această ediţie, pentru că merită ţinute minte:

  • Alexandru Luchianov (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) – medalie de aur
  • Luca Perju-Verzotti (Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti) – medalie de argint
  • Alexandru-Raul Todoran (Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” din Orăştie) – medalie de argint
  • Andrei-Robert Ion – medalie de bronz (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti).
  • locul al doilea în istoria Olimpiadei Internaţionale de Informatică în clasamentul pe medalii
  • locul al doilea în Europa şi locul 8 în lume la ediţia curentă!”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Sursă: Agerpres

Sursă foto: Sorin Cîmpeanu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Crima care a zguduit Alba Iulia și Teiușul, în perioada interbelică: De ce a fost ucis un jurnalist în clădirea unei bănci

Publicat

O crimă macabră zgudia opinia publică, în anul 1921, în Teiuș și în Alba Iulia. Un funcționar al băncii ”Isvorul”, dar și redactor al ziarului ”Alba-Iulia”, era ucis cu sânge rece de o bandă de tâlhari care voiau să fure aproape 200.000 de fraci dintr-o casă de marcat. 

Este vorba despre ”Crima dela Teiuș” cum au numit-o ziarele vremii, unde victimă a căzut I.Sima. Acesta a fost ucis într-o încăpere, dintr-o clădire în care funcționa banca ”Isvorul”, pe lângă hotelul „Leul”. Hoții credeau că bărbatul avea asupra sa cheia de la casa de marcat în care se aflau banii. 

Am mers la Arhivele din Alba pentru a afla ce s-a întâmplat în noptea de 4 octombrie 1921, cum a fost ucis redactorul ziarului și cine au fost criminalii.

În depozitele Arhivei Alba se găsesc mai multe numere din ziarul „Alba-Iulia”. Deși nu sunt toate am reușit să găsim mai multe informații în diferite ediții ale ziarului pentru a afla cum s-a petrecut crima, în urmă cu mai bine de 100 de ani.

Ucis cu o lovitură de topor în cap

Primele le găsim într-un număr din luna octombrie a anului 1921. Atunci repoterii ziarului explică ce s-a întâmplat. I. Sima, în ziua de marți, 4 octombrie 1921 a fost în Alba Iulia, iar apoi a ajuns la Teiuș în jur de 7 seara.

Până pe la ora 11.00 ar fi jucat mai multe partide de șah cu câțiva prieteni, iar apoi a mers la hotelul ”Leul” de unde a ieșit în jurul orei 01.00. Cel mai probabil acesta consumase mai multe pahare deoarece a fost nevoie ca cineva sa îi deschidă ușa clădirii în care se afla camera în care acesta locuia.

Hotel Leul, Teius, anii 30 sursa foto: Transilvania Heritage/ Facebook

 

Din câte se pare camera făcea parte dintr-o clădire în care funcționa și sediul unei unităță bancare, bancă la care Sima lucra.

Când a aprins lumina acesta a văzut că întreaga camera era răvășită și în acel moment a fost atacat. O lovitură puternică în față, apoi una de topor care l-a ucis, i-au fost aplicate de necunoscuți, scriau reporterii vremii.

Trupul bărbatului a stat într-o baltă de sânge până a doua zi când a fost descoperit de autorități.

Casa de bani băgată în plapumă și târăită prin curtea clădirii

Criminalii s-ar fi aflat în interiorul clădirii încă de la ora 11.00. Atunci au luat casa de marcat din interiorul locației și au târâit-o până la grajduri unde au încercat să o spargă, dar fără rezultat.

Atunci luat decizia să îl aștepte pe Sima în casă și să îl atace, deoarece credeau că acesta are cheia de la casă. Însă bărbatul nu avea cheia, iar în timpul altercației a fost ucis.

Înmormântarea jurnalistului

Într-o ediție a ziarului din 16 octombrie 1921 este descrisă înmormântarea bărbatului. Aceasta a avut într-o zi de vineri, slujba fiind ținută la biserica din Rădești.

Alături de cei doi părinți și alți doi frați au participat toți prietenii și cunoscuții bărbatului.

Momentul este relatat în ziar cu o mare încărcătură emoțională, Sima fiind numit prieten, dar mai ales este deschis văietul mamei care își îngropă fiul ucis de tâlhari.

Sicriul a fost dus de șase prieteni, pe acord de fanfară militară.

”Un fir de praf nu mai strălucește azi în razele soarelui vieții, el a trecut dincolo”, scrie reporterul ziarului ”Alba-Iulia”.

Detalii din timpul procesului

Printre ultimele detalii găsite în ziarele vremii sunt câteva observații din timpul procesului celor care l-au ucis pe Sima. Ar fi vorba despre doi bărbați, care aflaseră de suma mare de bani care se afla în casa de marcat.

”Frate Sebestyen am aflat într-un loc bani mulți, de putem nu facem moarte, de nu putem facem și moarte”, a zis unul dintre criminali, citat de repoteri, în timpul procesului.

Fondul I.Sima deschis după moartea acestuia

După moartea bărbatului prietenii acestuia au deschis un fond de donații, pentru susținerea meselor elevilor de la liceul ”Mihai Viteazul”, fond care să poarte numele de I.Sima.

Când reporterii ziarului au scris articolul despre fond, deja în acesta erau donați 5000 de lei din partea băncii la care lucra și alte câteva sute din partea unor alte persoane.

Momentan în depozitul Arhivelor Alba, nu mai sunt exemplare din ziarul ”Alba-Iulia” 1921 sau 1922, pentru a afla cu exactitate ce pedepse au primit cei care l-au ucis pe jurnalistul și funcționarul băncii ”Isvorul”, I.Sima.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE Incendiu într-un sat din Horea: O casă a fost cuprinsă de flăcări

Publicat

O locuință din localitatea Dârlești, comuna Horea a fost cuprinsă de flăcări, marți, 27 septembrie, în jurul orei 20.40. 

Potrivit ISU Alba, la fața locului intervin pompierii din Câmpeni pentru stingerea focului. Pompierii intervin cu trei autospeciale.

UPDATE 21.40: Potrivit ISU Alba, Incendiul se manifestă la acoperișul locuinței. Suprafața afectată de incendiu este de aproximativ 100 de metri pătrați.

La momentul de față incendiul este localizat și se lucrează la stingerea acestuia.

Misiunea este în dinamică, știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia vrea să construiască un parc fotovoltaic: 270.000 de lei, alocați pentru SF. Unde va fi amplasat

Publicat

Primăria Alba Iulia vrea să construiască un parc fotovoltaic în municipiu, pentru asigurarea parțială a consumului de energie electrică aferent clădirilor instituției, dar și sistemului de iluminat public. 

Primăria Alba Iulia a cumpărat luni, 26 septembrie, servicii de elaborare a documentației tehnico-economice – faza Studiu de Fezabilitate,  în vederea construirii unui parc fotovoltaic la nivelul municipiului. Valoarea achiziției este de 270.000 de lei.

Potrivit reprezentanților primăriei, parcul fotovoltaic ar urma să fie amplasat în zona de dezvoltare economică, pe un teren de 40.000 de metri pătrați.

Este vorba despre zona de dezvoltare economică care ar urma să se construiască în proximitatea Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, zonă anunțată de primarul Pleșa și care ar urma să se dezvolte prin anul 2023, după spusele edilului.

CITEȘTE ȘI: Zona de dezvoltare economică din Alba Iulia, promisă de primarul Pleșa, trece în faza de consultare publică a PUZ-ului

Potrivit caietului de sarcini, proiectul are ca scop construirea și operarea unui parc fotovoltaic de producere a energiei electrice, pe raza municipiului Alba Iulia, pentru consumul propriu la nivelul clădirilor publice dar și la nivelul sistemului de iluminat public al municipiului Alba Iulia.

„În plus reducerea de emisii CO2 asociate consumului acestei energii va fi de câteva mii de tone anul. De asemenea, va genera locuri de muncă în stadiul de construcție cât și în stadiul de operare”, se precizează în documentul citat.

Dimensionarea parcului fotovoltaic va fi stabilită astfel încât să asigure surse regenerabile de energie pentru consumul propriu, nu pentru comercializare.

Primăria Alba Iulia a stabilit ca obiectiv strategic pe termen lung implementarea unui pachet de soluții pentru creșterea eficienței utilizării energiei electrice în clădirile în care își desfășoară activitatea  și la nivelul echipamentelor și sistemelor electrice. Obiectivul administrației locale este de a asigura parțial auto-consumul de energie electrică necesar alimentării echipamentelor din clădirea Primăriei și din celelalte clădiri administrate de către aceasta.

Soluția de finanțare propusă pentru realizarea parcului fotovoltaic este Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM).

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vizibilitate redusă pe Autostrada A1 între Sibiu, Sebeș și Deva, din cauza ploii torențiale. Pericol de acvaplanare

Publicat

Plouă torențial, marți seara, pe Autostrada A1,în zona Sibiu – Sebeș – Deva, iar polițiștii rutieri pe recomandă șoferilor care tranzitează zona să ruleze cu prudență.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe întreg tronsonul kilometric al autostrăzii A1 Sibiu – Deva sunt semnalate precipitații sub formă de ploaie, pe alocuri plouă torențial, vizibilitatea fiind afectată.

Vezi și Prognoza meteo pentru iarna 2022- 2023. Fenomenul care influențează vremea în toată Europa. Ce spun meteorologii despre ninsori

Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulație, șoferii sunt sfătuiți să ruleze cu prudență sporită, să mărească distanța de siguranță față de vehiculele dinainte și să nu efectueze manevre periculoase la volan.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax