Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

România, pe locul al treilea în TOP cele mai reclamate state din UE la CEDO. Despăgubiri de 35 milioane de lei, după procese pierdute în 2015

Publicat

justitie, lege, magistrat, instanta, judecata În ultimii trei ani, tara noastră a plătit despăgubiri de aproape 53 milioane de lei celor care au câștigat procesele împotriva statului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Potrivit statisticilor, anul trecut, România s-a clasat pe locul al treilea în clasamentul celor mai reclamate state din UE la CEDO.

Cele mai multe dintre plângeri se referă la condițiile de detenție, iar cele mai mari despăgubiri au fost acordate pentru încălcarea dreptului de proprietate.

Românii care au reclamat încălcarea dreptului de proprietate au primit cele mai mari compensații. Despăgubiți au fost şi unii dintre cei care au avut de suferit de pe urma Revoluţiei din 1989 şi a Mineriadei, simpli cetăţeni care şi-au căutat dreptatea la Strasbourg, după ce în ţară nu primit soluţii.

În 2015, statul român a plătit, în total, despăgubiri de aproape 35 de milioane de lei, ca urmare a proceselor pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Suma este de peste trei ori mai mare decât cele achitate în anii anteriori.

Nu toate plângerile care ajung la CEDO sunt admise, spunea la începutul anului reprezentantul României în faţa judecătorilor de la Strasbourg. Potrivit agentului guvernamental al României la CEDO, Catrinel Brumar, cele mai multe dintre plângerile comunicate, care sunt în număr de 772 de cauze înregistrate în 2015, în evidențele agentului guvernamental, vizează condițiile materiale de detenție din centrele penitenciare sau din centrele de arest preventiv și durata procedurilor judiciare.

Potrivit statisticilor CEDO, România se află pe locul al treilea într-un clasament al ţărilor Uniunii Europene cu cele mai multe cazuri la Curtea de la Strasbourg. În prezent, circa 3.700 de dosare sunt în curs de soluţionare.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax