Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

România riscă sancțiuni din cauza restituirii taxei auto. Plata ar trebui realizată imediat şi integral

Publicat

Comisia Europeană cere României, printr-o scrisoare de punere în întârziere, să ramburseze imediat și integral taxa de înmatriculare a vehiculelor de ocazie achiziționate din alte state membre.

„Dat fiind că normele românești aplicabile restituirii taxelor nu respectă principiile cooperării loiale, echivalenței și efectivității, este încălcată legislația UE (articolul 110 din TFUE). În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităților române”, se mai arată în comunicarea transmisă țării noastre.

Potrivit art. 110 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, nici un stat membru nu aplică, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natură mai mari decât cele care se aplică, direct sau indirect, produselor naționale similare. De asemenea, nici un stat membru nu aplică produselor altor state membre impozite interne de natură să protejeze indirect alte sectoare de producție.

Scrisoarea de punere în întârziere reprezintă prima etapă a unei noi potenţiale proceduri de infringement. Dacă executivul comunitar consideră că România încalcă mai departe dreptul UE, poate trimite statul român în fața Curții de Justiție a UE. În urma unui eventual proces, statul membru poate fi achitat sau poate fi condamnat, caz în care va fi obligat la plata unor amenzi europeni consistente până se supune legilor europene.

Conform OUG nr. 52/2017, restituirea sumelor de bani se realizează în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent:

  • în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018 – pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule
  • în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019 – pentru timbrul de mediu pentru autovehicul.

Începând din această săptămână, persoanele care solicită restituirea taxei auto pot folosi forma simplificată a cererii, fără a mai fi necesare dovada plăţii, copiile cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare.

Citește și RESTITUIREA TAXEI AUTO: A fost publicat noul MODEL de CERERE care permite aplicarea acestei măsuri

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate