Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

România s-a împrumutat 5 miliarde de lei într-o zi. Drulă: Petrecerea pe pastile a PNL și PSD se va termina la spitalul FMI

Publicat

Președintele USR, Cătălin Drulă, a scris marți pe Facebook că România s-a împrumutat 5 miliarde de lei într-o singură zi, prin titluri de stat.

Acesta a lansat un atac dur la adresa PNL și PSD, pe care le-a numit ”partide fabrici de pile”.

Drulă a mai scris că ”petrecerea pe pastile a PNL și PSD se va termina într-un singur fel, previzibil: la spitalul FMI, cu România pe aparate”.

„5 miliarde de lei s-a împrumutat România ieri prin titluri de stat. 5 miliarde de lei într-o singură zi. Și nu e niciun semn că iresponsabilii de la guvernare s-ar opri.

În propunerea de rectificare publicată ieri vedem cum la Ministerul Energiei s-au cerut 30 de miliarde de lei (2,2% PIB) pentru acoperirea compensării facturilor la energie, dar s-au dat doar 2,5 miliarde de lei.

Pentru PNDL3 (Saligny), din cele 65 de miliarde de lei ale mărețului program, nu s-a alocat mai nimic. La Min. Dezvoltării abia au primit la rectificare 0,7 mld lei. Pentru că n-au de unde, e o minciună ca toate promisiunile lor.

Deocamdată dimensiunea dezastrului e acoperită prin măsluirea cifrelor și prin datorii și arierate.

Nu va mai dura mult însă și de asta se invită unii pe alții să guverneze de la anul.

Soluția? Soluția e responsabilitate fiscală. Reducerea cheltuielilor statului, restructurare, eficientizare. Cuvinte străine partidelor fabrici-de-pile.

Petrecerea pe pastile a PNL și PSD se va termina într-un singur fel, previzibil: la spitalul FMI, cu România pe aparate” a scris Drulă pe contul său.

Din 8 august românii pot investi în titluri de stat cu randamente de 8,25% pe an

Din 8 august românii pot investi în titluri de stat Tezaur la randamente de 8,25% pe an. În iulie, românii au cumpărat titluri de stat de 1,49 miliarde lei

Ministerul Finanţelor a lansat o nouă sesiune de cumpărare a titlurilor de stat Tezaur, începând de luni, 8 august, cu maturitate de 1 an şi dobândă de 8,25% pe an.

Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt în formă dematerializată.

“Interesul românilor pentru titlurile de stat Tezaur s-a menţinut la un nivel ridicat şi în luna iulie, suma investită ajungând la 1,49 miliarde lei”, spun reprezentanţii Finanţelor.

În perioada 8-26 august, titlurile de stat pot fi cumpărate online numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Totodată, între 8-29 august, titlurile de stat pot fi achiziţionate de la unităţile Trezoreriei Statului.

În paralel, titlurile de stat pot fi cumpărate prin Compania Naţională Poşta Română între 8-26 august, în mediul urban, şi 8-25 august în mediul rural.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.

De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans.

Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile.

Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax