Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENT: România se pregătește de SITUAȚIA de CRIZĂ. Surse: proiectul de lege intră la aprobat în Guvern

Publicat

Guvernul pregătește reglementarea situației de criză în România. Un proiect de lege este în pregătire și ar urma să intre la aprobare în ședință de Guvern, potrivit unor surse.Printre altele documentul prevede că bărbații între 18 și 60 de ani intră în rezerva generală în caz de război.

Starea de criză în România care nu va avea efecte asupra populaţiei, ci mai degrabă se referă la decizii de securitate şi apărare naţională.

Structuri ale MApN vor putea trece în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO, scrie dcnews.ro.

Potrivit proiectului de lege, această situaţie de criză va fi instituită la propunerea ministrului Apărării, va trebui avizată de premierul în funcţie şi va fi introdusă printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Starea de criză va putea fi instituită în momentul în care societatea se confruntă cu apariţia sau iminenţa apariţiei unor incidente care sunt menite să afecteze sau să pună în pericol condiţiile de viaţă, stabilitatea politică, economică, socială, securitatea sau apărarea ţării sau să pună în pericol orice alte valori constituţionale, informează surse politice guvernamentale din cadrul Antena 3.

Situația de criză: cum poate fi instituită

“Prin situație de criză în domeniul securității și apărării naţionale se înțelege situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de apariția unuia sau mai multor incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional sau de ameninţări, riscuri şi vulnerabilități prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitatea politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţională, precum şi alte valori constituționale care impun adoptarea de măsuri specifice prin acțiunea unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlăturarea cauzelor, gestionarea efectelor și revenirea la starea de normalitate”, scrie în proiectul de lege, potrivit economica.net.

Vezi AICI: DOCUMENT COMPLET: Proiect de lege – Situație/ Stare de Criză

Stare de mobilizare/război – cum pot fi chemați cetățenii în armată

Art. VII – Legea 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare se modifică și completează:

Art. 3, alin 5.1 ”La instituirea stării de urgență și a stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare și a stării de război, rezerviștii sunt mobilizați și/sau concentrați potrivit nevoilor instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale”.

Art. 3 alin 6 ”Perioada de timp în care o persoană îndeplinește serviciul militar activ sau alternativ ori este concentrată sau mobilizată constituie vechime în serviciu ori vechime în muncă, precum și stadiu de cotizare la sistemul public de asigurări sociale”. Excepție, elevii liceelor și colegiilor militare.

Art. 7, alin. 3 ”Cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt considerați cetățenii care îndeplinesc serviciul militar activ sau serviciul militar în rezervă, cetățenii încorporabili, recruții, precum și cetățenii români bărbați cu vârste cuprinse între 35 și 63 de ani”.

Art. 8.1 ”Cetățeni încorporabili, rezerviștii voluntari și rezerviștii au obligația de a se prezenta la locul, data și ora prevăzute în ordinul de chemare.

Prin excepție, la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de imobilizare sau a stării de război, cetățenii încorporabili cu domiciliul în România, plecați temporar în afara țării, au obligația de a se prezenta, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data notificării, la centrele militare în evidența cărora se află, în vederea îndeplinirii serviciului militar.

Prin excepție, instituirea stării de urgență, a stării de asediu ori la declararea stării de imobilizare sau a stării de război, rezerviștii voluntari și rezerviștii din rezerva operațională cu domiciliul în România, plecați temporar în afara țării, au obligația de a se prezenta la structurile din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale în termen de maximum 5 zile de la data notificării, pentru cei plecați în țări din Europa, respectiv 15 zile calendaristice de la data notificării, pentru cei plecați în țări din afara Europei.

Prin notificarea persoanelor menționate se înțelege înștiințarea oficială scrisă, la domiciliul din România, prin ordin de chemare, cu privire la obligativitatea prezentării la centrele militare sau la structurile din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, în vederea îndeplinirii serviciului militar.

Cetățenii încorporabili și rezerviștii care nu au domiciliul în țară, precum și persoanele prevăzute mai sus care nu au putut fi notificate au obligația ca, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Parlamentului privind declararea stării de mobilizare totală sau a stării de război, precum și a decretului Președintelui României privind instituirea stării de asediu sau declararea stării de mobilizare, să contacteze centrul militar din raza unității teritorial-administrative unde au avut ultimul domiciliu”.

Art. 8.2 ”În situația în care, pe timpul stării de mobilizare sau a stării de război, resursele umane ale fortelor destinate apărării naționale nu pot fi asigurate cu cetățeni încorporabili, pot fi chemați, pentru îndeplinirea serviciului militar activ, cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare, alții decât cetățenii încorporabili, cu respectarea condițiilor prevăzute la art. 7, art. 22 şi art. 25-35.

În funcţie de situația operativă concretă, Ministerul Apărării Naționale și celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securității naționale propun Consiliului Suprem de Apărare a Țării punerea în aplicare a prevederilor alin. (1).

Durata serviciului militar activ pentru cetățenii menționați cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare este de 6 luni pentru toate armele, începând cu data luării în evidență la unitate. La încheierea acestei perioade, aceștia pot fi trecuți în rezervă și trimiși la domiciliu sau li se poate prelungi executarea serviciului militar activ cu cel mult 6 luni, astfel:

  • pentru primele 3 luni, prin ordin al conducătorului instituției cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale
  • pentru următoarele 3 luni, prin hotărâre a Guvernului”

Proiect Stare de Criză: Rezerva de mobilizare

Art. 15, alin 1 și 3

Rezerva de mobilizare cuprinde resursele umane care pot fi folosite pentru instruire, completarea or destinate apărării şi îndeplinirea unor misiuni pe timpul stării de urgentă, al stării de asediu, al stării de izare sau al stării de război şi este formată din:

  • rezerva operațională;
  • rezerva generală.

Rezerva generală este formată din toţi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârsta între 18 şi 60 de ani, care nu sunt cuprinşi în rezerva operaţională. Cadrele militare în rezervă care nu sunt cuprinse în rezerva operațională sunt incluse în rezerva generală”.

Guvernul va face modificări legislative care să permită măsuri rapide în contextul războiului din Ucraina, a anunțat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu

Noile reglementări, care vor intra în vigoare după ce va dispărea starea de alertă legată de pandemie, vor permite, în paralel, atât măsuri legate de COVID-19, cât și de criza umanitară a refugiaților.

Propunerea Guverului va ajunge, însă, în parlament. Ministrul Apărării, Vasile Dâncu.

„Guvernul nu intră, deci, în starea de criză pentru că aceasta nu există în nomenclatorul constituțional. Criza există, iar noi va trebui, după ce starea de alertă va dispărea, va trebui să facem niște adaptări legislative pentru a putea să mergem mai departe cu unele lucruri care țin și de dezvoltările care vin dinspre Ucraina, managamentul refugiaților și alte lucruri, dar și legate de COVID în continuare.

Pentru a putea detașa medicii într-o parte sau alta pentru a folosi spitalele militare. Este nevoie de câteva noi reglementări printr-un proiect de lege care va fi dezbătut în Parlament. Construim o bază administrativă pentru această situație. Pentru situația de criză din acest moment”, a explicat Vasile Dîncu.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Raul

    luni, 07.03.2022 at 20:31

    Să meargă în armată cei cu pensi speciale, judecători, procurorii si guvernanții, să ne apere la cât banii au furat, noi îi lăsăm pe ei.

    • Dani

      joi, 10.03.2022 at 06:31

      Nu mai prezinta niciun politician incredere. Cu proiectul asta de lege, ne dam seama ca ne-am inrobit degeaba pentru NATO.
      In plus, lingaii vor sa fim tara de tranzit pentru armament. Polonia, Ungaria, toti ceilalti nu permit asa ceva. Ei isi apara poporul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax