Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

România, ţara cu cei mai mulți copii supradotați din Europa. Potenţialul de performanţă, ignorat de învăţământ

Publicat

România este țara cu cei mai mulți copii supradotați din Europa. Cu toate acestea, există doar câteva centre, private, dedicate copiilor capabili de performanță.

Din 2007 există o lege care ar trebui să le garanteze dreptul la învățare diferențiată și accesul la programe educaționale create special pentru nevoile lor, în România.

„Copiii supradotați în acest moment nu prea există în România. Adică nu prea sunt recunoscuți. Pe de altă parte, ei sunt foarte prezenți în jurul nostru”, spune psihologul Oana Rogoz, pentru digi24.ro

România are în jur de 200.000 de copii cu abilități înalte, cel mai mare număr din Europa.

„Copiii cu abilități înalte sunt copii dezvoltați mai puternic pe anumite paliere de dezvoltare. Ce putem să vedem la școală, de exemplu, sau ce pot să vadă părinții, ca să știe dacă este vorba despre un copil cu activități înalte sau nu? Pot să identifice anumite interese foarte bine dezvoltate pentru anumite subiecte, pot sa observe faptul că face asocieri ieșite din comun pentru vârsta lui sau pentru grupa în care el se desfășoară, din păcate, și aici intrăm pe partea mai tristă, poate să observe că este foarte nemulțumit și foarte neintegrat la școală”, explică psihologul Oana Rogoz. „Din păcate și de cele mai multe ori, putem să-i descoperim ca fiind copilul protestatar din ultima bancă sau copilul care nu se descurcă bine decât la o anumită materie și-n rest este considerat copilul dezinteresat sau copilul-problemă”, adaugă Oana Rogoz.

Doar 1% dintre copiii supradotați din România au trecut, în ultimii șapte ani, printr-un program educațional creat special pentru nevoile lor. 97% dintre puștii cu abilități înalte au probleme de integrare socială, dacă nu sunt sprijiniți.

sursă: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax