Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

România testează avioane care aduc ploaia. Prețul unui singur avion ajunge la 8 milioane de euro

Publicat

România testează avioane care aduc ploaia, închiriate de la bulgari. Dacă rezultatele vor fi cele așteptate, Ministerul Agriculturii ar urma să achiziționeze 8 astfel de aeronave, care să fie folosite în toată țara.

Avioanele sunt testate în aceste zile în mai multe județe din Moldova. Este un proiect pilot, care s-ar putea încheia cu o achiziție de multe milioane de euro și care ar oferi o soluție la secetă.

Cum funcționează avioanele care aduc ploaia

Specialiștii de la Centrul Antigrindină din Dancu pun în practică un proiect pilot de creștere a nivelului de precipitații, în caz de secetă. Se folosesc cartușe și torțe încărcate cu iodură de argint și cloruri de calciu și natriu.

Daniel Florea, director operator Centru Antigrindină, precizează că, în momentul în care avionul ajunge la înălțimea de zbor necesară, acestea se aprind și dispersează fumul cu agent de însămânțare.

Sunt aruncate în interiorul norului și principiul este același – se formează nuclee de condensare. Se formează picături, picăturile se vor mari și pică la sol sub formă de ploaie.

O creștere cu 10 – 15% a precipitațiilor în urma intervențiilor asupra norilor este mulțumitoare, pentru că o creștere mult mai mare ar putea crea probleme la sol, inclusiv producere de inundații”, spune Dan Axinte, managerul de proiect.

Estimativ, prețul maxim al unui avion care îndeplinește anumite condiții: este bimotor, turbo, cu tehnologie de ultima generație, ar ajunge la 8 milioane de euro pentru un avion, potrivit reprezentanților autorităților, menționați de digi24.ro.

Proiectul vizează 6 județe din regiunea Moldovei și se va desfășura pentru o perioadă de 10 zile. Proiectul pilot va continua în luna mai în Muntenia și Oltenia.

sursa foto: pexels.com, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Prahoveanu Dan Mihai

    miercuri, 27.04.2022 at 13:34

    cu acesti bani s-ar reface sistemele de irigatiisi ceva in plus, ori asta inseamna munca si de asa ceva noi fugim.Semnam un contract , ciupim adalmasu si ne-am spalat pe maini!Daca admosfera este uscata de unde ploaie.Cand avem atatea rauri si surse naturale de apa ne jucam implorand pe Dumnezeu sa aduca norii la noi.Iar visam cu nadragii rupti in c…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax