Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Românii ar putea avea mai multe zile libere. Ce prevede o Directivă europeană

Publicat

Românii vor putea avea zile libere din motive familiale sau în cazuri de forță majoră. O Directivă europeană intrată recent în vigoare se referă la asigurarea echilibrului dintre viața profesională și cea privată și va trebui transpus și în legislația din România.

Prin acest act normativ, se urmărește creșterea gradului de participare pe piața muncii a femeilor, a părinților și a oricăror categorii de angajați care au în îngrijire rude sau alte persoane cu care locuiesc.

Cei care lucrează au rolul de îngrijitori ai rudelor cu probleme medicale grave vor putea beneficia de un concediu plătit de 5 zile lucrătoare pe an. În momentul transpunerii în legislația românească, se vor putea stabili și alte perioade, în funcție de numărul de persoane aflate în îngrijire sau numărul de cazuri, de exemplu.

De asemenea, în caz de urgență familială, boală sau accident, cu prezentarea unor documente justificative, angajatul va putea lipsi de la muncă. Aceste situații se regăsesc déjà în practică, însă de data aceasta vor deveni obligatorii pentru firme.

În ceea ce privește concediile pentru motive familiale, sunt menționate perioade de cel puțin 10 zile libere acordate tatălui, în jurul nașterii unui copil.

Vezi și Când pică Paştele ortodox și catolic în 2020. Cum se calculează și de ce se sărbătorește în zile diferite

Aceeași Directivă prevede patru luni de concediu plătit pentru creșterea copilului, dintre care două luni netransferabile între părinți. În prezent, legea prevede concediu netransferabil de minim o lună pentru părintele care nu a solicitat concediul de creștere copil.

Termenul de transpunere a acestei Directive în legislația românească este 2 august 2022.

sursă: capital.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax