Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: Românii ar putea călători fără vize în Canada. Vot în Parlamentul European pentru acordul CETA

Publicat

afaceri canada Miercuri, în Parlamentul European, va fi supus la vot acordul comercial dintre Uniunea Europeană și Canada, care va da posibilitatea românilor să călătorească fără vize în statul nord-american.

UPDATE: Acordul de liber-schimb între Uniunea Europeană şi Canada a fost aprobat de Parlamentul european. 408 europarlamentari au votat “pentru” şi 254 împotriva CETA.

Cetăţenii români şi bulgari vor putea circula fără vize în Canada, începând cu 1 decembrie 2017. O primă etapă a liberalizării regimului de vize va fi de la 1 mai 2017.

La aproape opt ani de la debutul negocierilor, Acordul economic și comercial UE-Canada (CETA) este la un pas să intre în vigoare. Chiar dacă oficial este nevoie și de acordul individual al țărilor membre, votul din Parlamentul European va fi suficient pentru aplicarea timpurie a unor măsuri, încă din aprilie.

CETA presupune eliminarea a 98% dintre taxele vamale valabile până acum în schimburile comerciale dintre Uniunea Europeană și Canada. Ar însemna un plus de circa 12 miliarde de euro în vistieria Uniunii Europene, o sumă nu tocmai impresionantă având în vedere că reprezintă mai puțin de 1% din PIB-ul UE.

Printre eurodeputații Comisiei pentru comerț internațional părerile sunt împărțite când vine vorba despre necesitatea și avantajele acestui acord.

„Avem o relație modestă între România și Canada de 200 și ceva de milioane de euro anual în ambele direcții. Aceasta este relația directă. Ea este importantă pentru întreprinderi mici și mijlocii din domeniul aparatajului electrotehnic al construcțiilor de mașini, pentru construcția de mobilă, pentru construcția de nave”, explică europarlamentarul român Iuliu Winkler, membru în Comisia pentru comerț.

„Disputele comerciale pot reprezenta o problemă pentru că nu avem un cod de conduită. Nu avem niciun mecanism de sancțiuni pentru capitolele despre sustenabilitate și drepturile muncitorilor, ceea ce reprezintă o altă problemă importantă. Avem relații suficient de bune cu Canada, nu este nevoie să le aprofundăm. Toate studiile au arătat că CETA nu va avea un impact foarte mare”, susține Joachim Schuster, membru în Comisia pentru comerț internațional.

Acordul CETA a fost semnat anul trecut la Bruxelles. Valonia, una dintre regiunile Belgiei, a blocat tratatul chiar în ultima fază dinaintea semnării, doar ca mai apoi să cedeze. Tot în cadrul acestor tratative România și Bulgaria au obținut eliminarea vizelor pentru cetățenii lor. Acest lucru va avea loc în două etape: de la 1 mai vor putea călători fără restricții cei care au mai avut vize, iar din 1 decembrie, toți ceilalți.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax