Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Analizele medicale preventive vor putea fi făcute și fără plafon. Explicațiile ministrului Sănătății despre noul contract cadru

Publicat

Românii nu vor mai fi puși pe drumuri pentru a face analizele, deoarece plafonul se termină în primele zile ale lunii. În noul contract cadru este o prevedere prin care analizele efectuate în scop preventiv vor putea depăși plafonul, a transmis joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Întrebat, joi, într-o conferință de presă, dacă există un plan pentru ca românii să nu mai fie puși pe drumuri pentru analize, întrucât plafonul se termină în primele zile ale lunii, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că analizele în scop preventiv vor putea depăși plafonul.

„Există în noul contract cadru o prevedere prin care analizele care sunt efectuate în scop preventive – pentru că ne dorim să avem o depistare cât mai rapidă a bolilor. Pacienții au dreptul să facă aceste analize în scop preventiv, analizele recomandate de medicul de familie în scop preventiv pot să depășească plafonul. Nu mai sunt legate de plafon”, aa spus ministrul Rafila.

Ce va face un pacient trimis acasă de la un centru pentru că nu mai există plafon?

Ministrul Sănătății a explicat că va fi nevoie de programare.

„Trebuie să înțelegem că pentru fiecare tip de afecțiune – aici probabil trebuie să reglăm și cu medicii de familie – încât să existe o programare a pacienților către investigații, pentru că peste tot în lume există ceea ce noi numim liste de așteptare.

E bine ca omul să meargă la analize când este planificat. Planificarea sigur că este o chestiune pe care trebuie să o rezolve Casa Națională de Asigurări de Sănătate în prevederile contractuale pe care le are pe de o parte cu medicii și pe de altă parte cu laboratoarele”, a spus Rafila.

Întrebat cum ar descrie starea de sănătate a românilor, ministrul Alexandru Rafila a spus că starea lor de sănătate este „acceptabilă” și poate fi mult mai bună dacă sunt dezvoltate programele de prevenție.

„Este o stare de sănătate acceptabilă, dar starea de sănătate a românilor nu se va schimba semnificativ decât dacă (…) dezvoltăm programele de prevenție, care pacienții, oamenii – pentru că atâta timp cât sunt sănătoși nu sunt pacienți – merg să își controleze starea de sănătate și depistare bolilor este precoce, depistarea bolilor este mult mai ușoară și asta îmbunătățește foarte mult calitatea vieții, speranța de viață și durata vieții sănătoase”, a explicat ministrul Sănătății.

Acesta a adăugat că dezvoltarea comportamentelor preventive este un proces complex, care trebuie făcut permament pentru o stare de sănătatate mult mai bună.

sursa: mediafax.ro

foto: pixabay.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax