Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Românii care se întorc în țară ar putea fi scutiți de plata impozitului pe venit, în anumite condiții. PROIECT, la Senat

Publicat

taxe-impozite

Românii care se întorc în țară ar putea fi scutiți de plata impozitului pe venit, în anumite condiții. Potrivit unui proiect legislativ inițiat de mai mulți parlamentari, scutirea va fi aplicată pentru jumătate din perioada în care foştii rezidenţi au obţinut venituri într-un alt stat şi începe din momentul începerii contractului de muncă în România.

Potrivit proiectului, programul se va desfășura în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2030.

Prin fost rezident se înţelege persoana fizică care a fost rezident pe teritoriul României pentru o perioadă de minim 15 ani consecutivi, calculați potrivit art. 7 pct. 28 lit. c) Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, potrivit documentului, pot beneficia de prevederile prezentei legi cetăţenii români foşti rezidenţi care au realizat venituri şi au achitat contribuţiile obligatorii aferente într-un alt stat pentru o perioadă de minim 36 de luni şi care au fost rezidenţi pe teritoriul unui alt stat pentru o perioadă de minim 4 ani consecutivi, în sensul art. 7 pct. 28 lit. c) Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Solicitanții vor trebui să facă dovada calității de fost rezident, prin prezentarea următoarelor documente:

  • adeverința de salariat sau de încadrare în muncă din partea angajatorului sau, după caz, dovada de lucrător independent sau orice alt document care să ateste orice alt tip de colaborare din care fostul rezident a realizat venituri.
  • documentul de la angajatorul şi/sau de la persoanele juridice cu care a lucrat în regim de independent sau în orice alt regim juridic că a realizat venituri pentru o perioadă de minim 36 de luni sau dovada că a achitat contribuţiile aferente unei perioade lucrate de minim 36 de luni, de la autoritatea competentă a statului în care a fost rezident.
  • documentul sau documentele care să ateste că a fost rezident pentru o perioadă de minim 4 ani consecutiv, conform alin. (2), eliberată de autoritatea competentă a statului în care a fost rezident.
  • dovada că a fost rezident pe teritoriul României.

Proiectul prevede că, prin derogare de la prevederile art. 58 lit. a) Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2030, foştii rezidenţi cărora li se eliberează certificat de fost rezident sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obţin pe teritoriul României. Obţinerea veniturilor din salarii pe teritoriul României se dovedeşte prin contractul de muncă.

Astfel, în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2030, pentru foştii rezidenţi cărora li s-a eliberat certificat de fost rezident, cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se reduce cu 50%.

Scutirea se aplică pentru jumătate din perioada în care foştii rezidenţi au realizat venituri şi au achitat contribuţiile obligatorii într-un alt stat, perioada minimă de aplicare a scutirii fiind de 18 luni.

Propunerea legislativă pentru aprobarea Programului de sprijin financiar acordat cetăţenilor români foşti rezidenţi pe teritoriul României, care se întorc în ţară a fost înregistrată la Senat, prima Cameră sesizată.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. lucian

    marți, 01.10.2019 at 14:35

    Si noi fraierii care am dus greul in tara ?Noi nu beneficiem de nici o lege?Cei care au ales sa plece din tara au dorit sa aiba un trai mai bun.S-au dus la mai bine.De ce beneficii pentru ei si pentru noi nu ?Sa plecam si noi din tara sa ne intoarcem dupa o perioada sa beneficiem de legea respectiva?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax