Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Românii care sunt deja la pensie, nu mai pot plăti pentru completarea stagiului de cotizare. Ce prevede legea

Publicat

Pentru a ieși la pensie, cei interesați trebuie să bifeze o serie de condiții, printre care și stagiul de cotizare.

Posibilitatea de a-și mări veniturile depinde de situația pensionarului pentru limită de vârstă, respectiv dacă aceasta este singura sursă de venit sau dacă mai câștigă bani din alte activități.

Legislația actuală nu le permite celor care au venituri numai din pensie să mai contribuie suplimentar pentru creșterea ulterioară a valorii acesteia. Însă le permite românilor care doresc să cumuleze pensia cu venituri provenite din alte surse.

În această situație, automat, se rețin, pe lângă alte taxe, și contribuțiile la sistemul public de pensii. Și chiar dacă ar fi fost posibilă cotizația în plus pentru cei pensionați, ce nu au alte câștiguri, nu i-ar avantaja, întrucât creșterea pensiei prin recalculare o să fie una mică, potrivit Avocatnet.

Vârsta și stagiul complet de pensionare sunt condiții care trebuie îndeplinite ca să ieși la pensie pentru limită de vârstă. Deoarece un pensionar îndeplinește deja aceste condiții, acesta nu mai poate să contribuie pentru a-și completa stagiul de cotizare.

Completarea stagiului de cotizare: cum pot fi majorate veniturile din pensie

Cât despre majorarea veniturilor din pensie, sunt două situații diferite, și anume, de persoane care sunt deja la pensie și pentru care aceasta este singura sursă de venit, precum și de persoane care sunt la pensie, însă mai câștigă bani și din alte activități.

Potrivit Legii nr. 263/2010, e permisă cumularea cu pensia pentru limită de vârstă a veniturilor obținute atât din activități dependente, cât și din activități independente, indiferent de cât de mari sunt aceste venituri.

Însă, în cazul celorlate tipuri de pensii, precum pensia anticipată, anticipată parțială, de invaliditate sau de urmaș, veniturile în plus pe care le permite legea sunt limitate.

Pensionarii care obțin venituri suplimentare, în condițiile prevăzute de lege, plătesc, pe lânga celelalte taxe, și contribuția la sistemul public de pensii, iar pentru pensionarii ce nu au alte venituri, legea are această posibilitate.

Șeful CNPP spune ca după recalculare vor fi pensii care vor crește

Preşedintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a spus că instituția se luptă să elimine inechităţile care există în prezent la nivelul pensiilor și că în urma evaluărilor şi recalculărilor vor exista pensii care vor creşte.

Pensia lunară medie în sistemul asigurărilor sociale de stat era 1.603 lei, în iulie, cu 1 lei mai mare decât în iunie, potrivit celor mai recente statistici ale Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP)

Cu toate acestea sute de mii de români ajunşi la pensie trebuie să se descurce doar cu câteva sute de lei pe lună.

Pe categorii de venit, peste 402.000 de pensionari din totalul de 4,87 milioane au o pensie, conform deciziei de pensionare, de până la 500 de lei, în timp ce aproximativ 56.700 pensionari câștigă peste 5.000 de lei.

De precizat că beneficiarii sistemului public de pensii cu venituri cumulare din pensii și indemnizații de sub 800 de lei lunar încasează acestă sumă, conform legii, denumită „indemnizația socială pentru pensionari” (fosta pensie minimă garantată).

În total, aproximativ 1,09 milioane au pensia de 800 de lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax