Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Românii cheltuiesc 41% din bugetul lunar pe mâncare și băuturi. Media la nivelul Uniunii Europene: sub 15%

Publicat

Un român cheltuieşte în medie 41% din venitul său lunar pe alimente şi băuturi, reprezentând cea mai mare pondere la nivelul Uniunii Europene. În România, veniturile reprezintă 25% din media europeană, pe când preţurile la multe produse sunt aliniate celor din statele din regiune şi chiar din Occident.

Astfel, în timp ce un român cheltuie pe aceste produse aproape jumătate din venitul său lunar, media la nivelul UE este de sub 15%, ponderea scăzând chiar sub acest prag pentru statele dezvoltate din vest precum Germania, Suedia sau Luxemburg, potrivit unui raport al companiei de cercetare de piaţă Food Drink Europe.

Salariul mediu net din România îţi permite să cumperi 15 coşuri de alimente de bază într-o lună, pe când un polonez poate cumpăra 25, iar un german 50.  Ziarul Financiar a calculat costul mediu al aceluiaşi coş de 15 alimente în mai multe pieţe din Europa Centrală şi de Est şi în Germania şi a observat că un român plăteşte în medie 24 de euro, cu 8% mai puţin decât un polonez şi cu circa 40% mai puţin faţă de un neamţ. La polul opus, salariul mediu al unui român este de aproape două ori mai mic decât al unui polonez şi de şase-şapte ori mai mic decât al unui german.

Preţurile la alimente, haine  sau la produsele de îngrijire personală din magazinele din România sunt de multe ori aliniate celor din alte state europene, salariile sunt cele care au rămas în urmă.

sursa: zf.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax