Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Românii cu pensii mai mari de 4.000 lei vor primi înapoi banii reţinuţi de stat în 2022. Cum se face restituirea CASS

Publicat

Românii care au pensii mai mari de 4.000 de lei vor primi înapoi, din oficiu, banii pe care statul i-a reținut în 2022 din veniturile lor pentru contribuția la sănătate (CASS). Sumele urmează să fie restituite în tranșe lunare, în perioada 1 martie 2023 – 28 februarie 2024.

Măsura este prevăzută în OUG 4/2023, care se aplică începând din 17 februarie. Documentul prevede că CASS-ul reținut pensionarilor în perioada 1 ianuarie – 27 decembrie 2022 urmează să fie restituit din oficiu (fără a face cereri în acest sens), în tranșe lunare, în perioada 1 martie 2023 – 28 februarie 2024.

„Sumele reținute din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de la data de 1 ianuarie 2022 până la data de 27 decembrie 2022 inclusiv, se restituie lunar în perioada 1 martie 2023-28 februarie 2024, după recalcularea venitului impozabil corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea, în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și reținerea diferențelor de impozit pe venit datorate”, prevede OUG 4/2023.

Diferențele de impozit pe venit se calculează separat față de impozitul aferent drepturilor lunii curente, se rețin la data efectuării plății sumelor, se plătesc și se declară până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata, prin depunerea declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate.

Dispozițiile prevăzute se aplică în mod corespunzător și sumelor reținute cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate din pensiile private, respectiv pensiile facultative, pentru partea care depășește suma lunară de 4.000 de lei.

Cum se face restituirea sumelor

Restituirea CASS-ului va fi făcută din oficiu. Asta înseamnă că pensionarii nu trebuie să facă cereri în acest sens la casele de pensii.

Potrivit legii, restituirea sumelor se face, din oficiu, de către Casa Națională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum și de către casele de pensii sectoriale și de către entitățile care plătesc venituri din pensii.

Sumele se transferă de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate în primele două zile lucrătoare ale lunii pentru care se efectuează plata, la solicitarea Casei Naționale de Pensii Publice, caselor de pensii sectoriale și entităților care plătesc venituri din pensii, astfel:

  • într-un cont analitic deschis în cadrul contului „Sume de mandat și în depozit“ la unitățile Trezoreriei Statului pe numele Casei Naționale de Pensii Publice și caselor de pensii sectoriale; sumele încasate de Casa Națională de Pensii Publice se transferă în contul analitic din cadrul contului „Sume de mandat și în depozit“ care se deschide la unitățile Trezoreriei Statului și pe numele caselor teritoriale de pensii;
  • într-un cont deschis la instituții de credit pe numele entităților care plătesc venituri din pensii, altele decât cele prevăzute anterior.

Plata către titularii drepturilor de pensii a sumelor care se restituie se efectuează împreună cu drepturile de pensii aferente fiecărei luni, respectiv cu suma plătită participantului sau beneficiarului la sistemul de pensii administrate privat/sistemul de pensii facultative.

În cazul decesului titularului drepturilor de pensie, restituirea sumelor cuvenite se va efectua către moștenitorii legali ai acestuia, pe baza cererii depuse la casa teritorială de pensii/casa de pensii sectorială în evidența căreia se afla titularul dreptului la data decesului, respectiv la entitățile care plătesc venituri din pensii.

sursa: legislatie.just.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax