Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Românii cu venituri din chirii, buni de plată: Penalități de până la 1 leu pe zi, pentru o greșeală a Fiscului

Publicat

foto: agenda.ro

Românii care obţin venituri din chirii sunt buni de plată din cauza unei greşeli a Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Oamenii au de achitat contribuţii de sănătate pe chirii, dar şi penalităţi, după ce iniţial au fost informaţi că nu au nimic de plată. Totul, din cauza unor probleme la sistemul informatic. Și județul Alba se confruntă cu astfel de cazuri, contribuabilii fiind nevoiți să achite 5,5% din venitul net provenit din chirie, dar și 0,05% penalități pe zi, pentru că softul ANAF nu a putut calcula cât anume datorează proprietarii, statului.

Nedumeriţi, oamenii din mai multe județe s-au aşezat la coadă la unităţile teritoriale ale ANAF, ca să rezolve problema plății contribuţiei de sănătate pentru veniturile din chirii. Unii dintre aceștia au venit să plătească, în timp ce alții doreau să afle de ce Fiscul îi anunţă că sunt datori statului.

Până nu demult, Fiscul informase cetățenii care obțin bani din chirii, că nu trebuie să plătească nimic la contribuţiile de sănătate. Cu toate acestea, primul termen de plată a fost 25 martie. Din cauza unor probleme informatice, înregistrate la nivel național, unii dintre contribuabili nu au putut plăti contribuția la termen, motiv pentru care acum trebuie să scoată din buzunar aproximativ 1 leu/zi, pentru penalități de întârziere. În plus, oamenii se plâng că nu li se dă nicio explicație, ca să nu mai vorbim de scuze.

„Cei care își achită cu întârziere obligațiile fiscale datorează dobânzi în cuantum de 0,03% pe zi de întârziere și penalități în cuantum de 0,02% pe zi de întârziere. Valoarea la care se poate ajunge dobânda şi penalitatea în cazul unei întârzieri de până la 25 de zile este de 14 lei dobândă şi 10 lei penalitate”, explică Nicoleta Rogalschi, purtător de cuvânt ANAF Braşov.

Sursa: digi24.ro

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax