Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Românii datornici la curent și gaze au termen 3 luni să plătească. Guvernul a anulat legea care i-a protejat în starea de alertă

Publicat

contor curent

Românii care au datorii la curent sau gaze au la dispoziție un termen de trei luni să le plătească sau vor rămâne fără utilităţi. Guvernul a decis să le dea o perioadă de grație de 90 de zile în care ori plătesc, ori sunt debranșați.

Executivul a lăsat loc și la o cale de mijloc: cea a negocierilor între furnizori și datornici, aceștia din urmă putând solicita o eșalonare a plăților.

Peste 200.000 de consumatori nu și-au plătit facturile la gaze și energie electrică, protejaţi de prevederea care interzicea debranşarea în timpul stării de alertă.

Furnizorii s-au plâns că nu mai pot susţine datoria tot mai mare iar Guvernul a decis joi să dea undă verde debranşărilor în cazul celor rău-platnici.

 ”Cu o perioadă de graţie de 90 de zile pentru că nu putem aşa deodată brusc să spunem că de mâine toată lumea să îşi plătească restanțele, nu ar fi normal. Dacă nu se plăteşte către furnizori, aceştia la rândul lor nu o să poată plăti către distribuitori” a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.

În ultimele luni, deşi sectoare importante din economie şi-au revenit numărul celor care nu şi-au plătit facturile la curent sau gaze a crescut, în loc să scadă.

Datornicii trebuie să achite facturile din urmă

Peste 200.000 de datornici la energie electrică şi gaze naturale erau în toată ţara la finalul lunii mai, arată datele de la furnizori.

În  condiții normale, cu toţii ar fi trebuit deconectaţi. Iar în iunie doar la energie electrică erau 173.000, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când efectele pandemiei erau mult mai grave scrie stirileprotv.ro

Consumul de energie electrică a crescut cu 8% în ultimul an, spun furnizorii, care nu au avut voie să îi debranşeze pe rău platnici în timpul stării de alertă.

Prevederea a fost anulată în şedinţa de Guvern, aşa că datornicii trebuie acum să achite toate facturile din urmă.

Ion Lungu, Asociatia Furnizorilor de Energie din Romania (AFEER): ”Anumite persoane sau întreprinderi făcând într-un fel uz de această prevedere legală în mod abuziv au întârziat să plătească şi nu au mai plătit ştiind că nu există practic nicio măsură care ar putea fi luată împotriva lor.

Acum trebuie să plătească într-o perioadă mult mai scurtă un consum de energie din urmă, pe un an, un an şi ceva, care se adăugă la consumul curent”.

Cei care încă au probleme financiare vor putea negocia cu furnizorul o perioadă de graţie, aşa cum se întâmpla şi până acum.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax