Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Românii decedați în străinătate vor fi repatriați pe banii statului român. Care sunt costurile stabilite prin lege

Publicat

Costurile de repatriere a cetățenilor români decedați în străinătate vor fi suportate de acum înainte de statul român, potrivit unui proiect de lege votat de parlament. Noua lege răspunde solicitărilor FADERE și va acoperi până la 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată.

Legea reprezintă un pas important în sprijinul familiilor din diaspora, care anterior erau nevoite să organizeze campanii de strângere de fonduri pentru repatriere.

Statul român va suporta cheltuielile de repatriere a cetățenilor români decedați în străinătate

Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care statul român va suporta cheltuielile de repatriere a cetățenilor români decedați în străinătate, la cererea familiilor acestora, reiese dintr-un comunicat al Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE).

Conform legislației, statul va acoperi costurile de repatriere până la o limită de 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată.

Legea răspunde solicitărilor repetate ale FADERE, formulate pe parcursul a zece ani, și subliniază responsabilitatea statului față de cetățenii săi, indiferent de locul în care se află.

Anterior adoptării acestei legi, familiile românilor decedați în străinătate erau nevoite să organizeze campanii de strângere de fonduri pentru a acoperi costurile repatrierii, se arată în comunicat.

Daniel Tecu, președintele FADERE, a declarat că această lege reprezintă o victorie pentru românii din diaspora și un semn de umanitate și solidaritate din partea statului român.

Cât plătește statul pentru repatrierea românilor decedați în străinătate

Cheltuielile ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, sunt suportate în limita a 5.000 de euro pentru fiecare cetăţean care se regăseşte în această situaţie, fiind introdusă şi posibilitatea ca sumele ce depăşesc acest plafon să fie suportate din taxele consulare, scrie Agerpres.

„Statul român suportă cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la cererea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată. Anual, în bugetul Ministerului Afacerilor Externe, se alocă aceste sume pentru plata cheltuielilor de repatriere. Normele metodologice de punere în aplicare a prezentei legi se stabilesc prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe şi al ministrului Finanţelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se arată în iniţiativa legislativă.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate