Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Românii din țările non-UE s-ar putea angaja în țară fără avizul dat de Imigrări. Proiect la Senat

Publicat

Străinii care sunt etnici români, din țările aflate în afara Uniunii Europene se vor putea angaja în România fără aviz de la Inspectoratul General pentru Imigrări, potrivit unui proiect aflat în dezbateri la Senat.

Iniţiativa legislativă se referă la românii din state non-UE, precum Republica Moldova şi alte state în care comunităţile româneşti sunt seminificative (Ucraina, Serbia, Albania). Aceştia vor avea posibilitatea să se angajeze în România, fără avizul dat de Inspectoratul General pentru Imigrări, cum este prevăzut momentan de legislația în vigoare.

Legislația în vigoare prevede că persoanele cu cetățenia unui stat non-UE pot fi angajate pe teritoriul României la un singur angajator, persoană fizică sau juridică și numai în limita contingentului anual aprobat prin hotărâre de Guvern.

Inspectoratul General pentru Imigrări este singura putere care momentan la cererea angajatorului poate elibera avizul necesar de muncă pentru persoanele vizate, asta dacă sunt îndeplinite toate celelalte condiții prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 25/2014.

Dacă propunerea de proiect va trece efectele se vor resimți imediat pe piața muncii din România care înregistrează deficite tot mai mari din cauza migrării cetățenilor români în alte state, deficit care ar putea fi acoperit de cei care ar veni să lucreze în țara noastră.

“Procedura privind obținerea avizului de angajare pentru aceste persoane este complex, de lungă durată și implică niște costuri ridicate. Teoate aceste aspecte au un impact negativ asupra angajatorului și asupra dezvoltării economiei la nivel local”, argumentează inițiatorii propunerii legislative.

Modificare în sine prevede ca la art. 3, alin. (2) din OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, după lit. m) se introduce o nouă literă, lit. n), cu următorul cuprins:

“(2) Prin excepție de la alin. (1), nu este necesară obținerea avizului de angajare pentru încadrarea în muncă pe teritoriul României a străinilor din următoarele categorii:

n) străinii, etnicii români, care sunt cetățeni ai Republicii Moldova și ai statelor în care există comunități românești semnificative – Ucraina, Serbia, Albania, etc. – care pot fi încadrați în muncă pe teritoriul României pe o perioadă de cel mult 1 an.”

Momentan propunerea se află în Camera Senatului și dacă aceasta va trece de votul senatorilor ea va trebui adoptată ulterior de camera Deputaților pentru a intra în vigoare.

Sursă: Legestart.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax