Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Românii îşi pot evalua consumul de alcool în cadrul campaniei Săptămâna Naţională a Testării AUDIT. Precizările INSP

Publicat

Românii îşi pot evalua consumul de alcool. Persoanele cu vârsta de peste 18 ani sunt aşteptate şi anul acesta să îşi evalueze consumul personal de alcool la Săptămâna Naţională a Testării AUDIT. Evenimentul are loc între 17 şi 23 iunie, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică.

„În perioada 17-23 iunie 2024, românii sunt invitaţi la Săptămâna Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool, pentru a afla care este riscul asociat consumului lor de alcool şi să primească recomandări de la specialişti.

Proiectul, aflat deja la a 5-a ediţie, este organizat de Asociaţia ALIAT pentru Sănătate Mintală, având ca parteneri principali Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), şi în Bucureşti cu sprijinul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) şi al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB)”, informează INSP, citat de Agerpres.

Românii îşi pot evalua consumul de alcool

Testarea se va desfăşura online, pe www.testareaudit.ro, şi offline, în peste 300 de locaţii din toate judeţele ţării, marcate pe harta din platformă, unde peste 400 de evaluatori AUDIT şi specialişti ALIAT vor oferi informaţii şi recomandări timp de o săptămână. În județul Alba sunt aproape 40 de locații.

Potrivit sursei citate, campania naţională va avea ca instrument principal chestionarul AUDIT, dezvoltat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pe care adulţii îl pot completa singuri, direct pe platformă, sau alături de un specialist/evaluator, în cel mai apropiat centru de testare din judeţul lor, pentru a afla dacă felul în care consumă alcool le pune sănătatea în pericol.

„Evenimentul va avea o amploare naţională, prin implicarea ca şi centre de testare AUDIT a serviciilor medicale aflate în coordonarea Direcţiilor Judeţene de Sănătate Publică din toată ţara, prin parteneriatul strategic încheiat cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii”, arată aceeaşi sursă.

În Bucureşti, românii se vor putea testa şi în centrele înregistrate în platformă de partenerii suport: Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB).

O altă noutate anul acesta este testarea în rândul tinerilor, în campusurile universitare, cu sprijinul asociaţiilor studenţeşti din ţară, prin parteneriatul încheiat cu Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

Testul Audit, urmat de o intervenţie scurtă, salvează vieţi – poate preveni 1 din 3 decese cauzate de consumul problematic de alcool, conform INSP, care arată că e nevoie de 282 de astfel de intervenţii scurte pentru a salva o viaţă în fiecare an.

sursa: Agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax