Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Românii, pe primul loc în topul european al mitei date pentru asistență medicală în timpul pandemiei de COVID

Publicat

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în topul mitei date pentru asistență medicală în pandemie. 22% dintre cetățeni au recunoscut că au dat mită pentru a avea acces la asistență medicală în timpul crizei de COVID, relevă un sondaj citat de The Guardian.

De asemenea, la nivelul UE, aproape o treime din rezidenții s-au bazat pe relații personale pentru beneficia de aceste servicii.  

La nivelul celor 27 de state membre ale UE, aproape două treimi (62%) din cei 40.000 de respondenți ai sondajului condus de Transparency International au declarat că o problemă majoră o reprezintă corupția din guvernul lor, iar trei sferturi dintre ei (76%) au spus că aceasta „stagnează” sau că s-a înrăutățit.

Autorii raportului The Global Corruption Barometer – the European Union au precizat că aceste constatări sunt deosebit de îngrijorătoare, având în vedere că statele membre se pregătesc să aloce miliarde de euro pentru recuperarea post-pandemică.

Potrivit documentului citat, cele mai multe persoane care au recunoscut că au dat mită pentru a-și asigura asistența medicală au fost din România (22%), Bulgaria (19%), Ungaria (17%), Lituania (17%) și Croația (14%).

Folosirea mitei pentru a avea acces la asistență medicală a fost de asemenea frecventă în Belgia (10%), Austria (9%) și Grecia (9%), potrivit sondajului care s-a desfășurat în perioada octombrie – decembrie 2020.

Chiar dacă doar 6% dintre persoanele din întreaga Uniunea Europeană au spus că au considerat că este necesar să plătească mită pentru a obține sau accesa servicii de sănătate, sondajul a constatat că 29% dintre respondenți s-au bazat totuși pe relații personale, cei mai mulți din Republica Cehă (54%), Portugalia (46%) și Ungaria (41%).

Studiul mai relevă că nu a existat nicio țară din Uniunea Europeană în care majoritatea cetățenilor să creadă că a scăzut nivelul corupției în perioada pandemiei.

sursa: theguardian.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax