Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Românii stau cu becul stins, dar primesc facturi uriașe. Cum se calculează consumul lunar de energie electrică, de la 1 septembrie

Publicat

Tocmai când se așteptau ca măsurile luate de guvern să le aducă mai multă încredere că vor reuși să treacă peste iarnă cu bine, zeci de mii de români s-au trezit că primesc facturi imense de la furnizorii de energie electrică.

Este vorba, în cele mai multe cazuri, de noua modalitate de calculare a facturii, foarte complicată, pe care populația o decontează chiar în această toamnă.

Vezi și Se schimbă formula de calcul la facturile de energie electrică

Dumitru Chisăliță, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă a explicat pentru pentru SpotMedia.ro modul de calcul al facturilor pe care românii le pot primi în această perioadă.

Cum se calculează facturile la energie electrică de la 1 septembrie

Pe factura de la energie electrică sunt trecute datele despre consumul mediu lunar pe anul trecut, respectiv 2021. Potrivit ordonanţei pe energie, care se aplică de la 1 septembrie, cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar la energie electrică cuprins între 0 şi 100 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de 0,68 de lei/kWh.

Cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar cuprins între 100,01 şi 300 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh.

Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /lună se facturează la preț întreg, adică la prețul pe care îl stabilește furnizorul de energie electrică

Cei care nu îndeplinesc însă prima condiție, a consumului mediu anual de maximum 300 kw din 2021, plătesc încă din aprilie și vor plăti în continuare tot consumul lunar la prețul pieţii, indiferent câte economii vor face în fiecare lună. ”Populația stă cu becul stins dar primește facturi umflate” spune Dumitru Chisăliță.

După ce au fost asigurați că nu va crește prețul la gaze, cca. 40% din consumatorii casnici de gaze vor achita în iarna 2022/2023, prețuri plafonate, care vor fi până la dublu față de prețul mediu plătit pentru gaze în iarna 2021/2022.

Vin primele facturi regularizate în baza OUG din aprilie

Până acum regulile s-au schimbat de 3 ori:

  • iarna trecută compensarea a funcționat pentru orice consum lunar și fără vreo limită privind consumul din 2021.
  • în aprilie 2022 a intervenit condiția consumului mediu în 2021 sub 300kw.
  • în septembrie s-a adăugat limitarea compensării în fiecare lună la 255 kw.

Acum vin primele facturi regularizate conform regulilor OUG din aprilie. Și ele sunt foarte mari pentru cei care anul trecut au avut consumul mediu mai mare de 300 kw.

Dacă nu ai făcut economie la energie în 2021, degeaba stingi becurile anul acesta

„După ce au fost îndrumați să facă economie la energie electrică, pentru că astfel vor beneficia de preț plafonat, oamenii constată că chiar dacă au redus factura lunară din august 2022 sub 255 lei/kWh, în loc să aibă pe factură prețul promis plafonat de 0,8 lei/kWh constată că au prețul de 1,8 lei/kWh.

Adică pentru un apartament cu 3 camere care a consumat 250 kWh în luna august 2022, proprietarul în loc sa achite 200 lei, va achita 450 lei (2,25 ori mai mare).

De ce? Pentru că Legea prevede că se aplică prețul plafonat, doar dacă consumul mediu anual din anul 2021 este sub 255/300 kWh.

Oamenii trebuie să știe că dacă nu ai făcut economie la energie în 2021, degeaba faci economie la energie anul acesta, că nu primești în luna curentă prețul plafonat promis, pe factură va fi prețul pieței (cel puțin dublu față de prețul plafonat)”, a explicat Dumitru Chisăliţă, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.

„Circa 47% dintre gospodării, mai precis 4.166.360, au un consum mediu de 54,16 kWh pe lună, asta înseamnă o factură medie de 37 de lei. Mai mult de jumătate din populaţia României acolo va plăti”, spune Virgil Popescu, ministrul Energiei.

„Sunt case de mărimea unei băi a unui apartament sau case din Bucureşti, în care în afară de câteva becuri şi un aparat de radio nu găseşti absolut nimic. Este o sărăcie cruntă”, a explicat Dumitru Chisăliţă, pentru Observator.

surse: Spotmedia.ro, Observatornews.ro, financialintelligence.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax