Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Românii, campioni la concedii medicale: Numărul foilor de boală a depășit populația activă. Ciolacu anunță schimbări la plata CASS

Publicat

Românii sunt campioni la concedii medicale. În 2022 numărul concediilor medicale a depășit cu peste 2 milioane numărul populației active, înregistrându-se astfel 8,1 milioane de certificate medicale la o populație activă de 6 milioane de persoane.

În trimestrul I al anului 2023 s-a înregistrat un număr de 1.836.315 certificate de concediu medical, respectiv un număr de 8.411.667 zile de concediu medical decontabile de casele de asigurări de sănătate, a transmis CNAS. Pentru cele 8.411.667 zile concedii medicale statul a plătit 1,93 miliarde lei.

Potrivit CNAS, angajatorul poate depune spre decontare certificatul de concediu medical în termen de 90 de zile de când angajatul prezintă documentul respectiv la serviciu, după care curg alte termene de validare şi de corectare a eventualelor erori la nivelul caselor de asigurări de sănătate.

Conform Raportului de activitate al CNAS pentru anul 2022, numărul certificatelor de concediu medical a fost asemănător cu cel din 2021 – aproximativ 8,4 milioane.

În trimestrul I al anului 2023 s-a înregistrat un număr de 1.836.315 certificate de concediu medical, respectiv un număr de 8.411.667 zile de concediu medical decontabile de casele de asigurări de sănătate, a transmis CNAS.

Pe 31 mai 2023, valoarea totală a indemnizaţiilor de concediu medical decontabile de CNAS era de 1,93 miliarde lei.

„Începând cu luna august 2021, CNAS a implementat un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical, în cel puţin două etape, prin care asiguratul beneficiază de o mai bună monitorizare a afecţiunii.

Totodată, această reglementare are şi rolul de a descuraja acordarea nejustificată de concedii medicale. CNAS poate verifica doar retroactiv modul în care sunt acordate certificatele de concediu medical: înscrierea tuturor informaţiilor obligatorii, cod de boală etc”, arată instituția.

CNAS aminteşte că a existat în Parlament o propunere de reglementare care să permită verificarea persoanelor aflate în concediu medical fără a le fi încălcată intimitatea, însă aceasta a fost respinsă.

„Vrem să susţinem în continuare din punct de vedere financiar salariaţii care din motive de sănătate nu-şi pot desfăşura activitatea obişnuită, dar trebuie să fim fermi faţă de bolnavii închipuiţi, faţă de cei care fac un sejur în plus sau alte activităţi în folos propriu pe bani publici” a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS.

CNAS trebuie să prezinte un raport privind concediile medicale din 2022

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat astăzi că la nivelul Guvernului şi în cadrul coaliţiei este în curs o analiză privind situaţia concediilor medicale, iar şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate urmează să-i prezinte un raport pe anul trecut, având în vedere că au fost înregistrate 8,1 milioane de concedii medicale la o populaţie activă de 6 milioane de persoane, datoria acumulată fiind de 6 miliarde de lei.

Există, și am aflat și eu, în ședința de Guvern, și aveam anumite semnale până acum și aștept un raport de la președinta Casei de Sănătate, anul trecut au fost 8,1 milioane concedii medicale la o populație lucrativă de 6 milioane de români.

Am cerut o analiză să vedem de unde sunt, sunt din domeniul privat, sunt din domeniul public. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, cred că nici în, nu România, în Europa. Urmează să primim acest raport pe care o să-l facem public.

Ar însemna 140 de ani de nemuncă în România. Sunt oameni care au nevoie de concedii medicale Este evident că s-a abuzat și vă anunț că este o datorie la concedii medicale, de anul trecut, de 6 miliarde de lei, respectiv 1,2 miliarde de euro”, a declarat șeful Guvernului.

Modificări la plata CASS de la 1 septembrie 2023

Şeful Executivului a precizat că în urma consultărilor cu partenerii de coaliţie se va veni cu un calendar de implementare a unor măsuri impuse şi de angajamentele din PNRR, întrebat dacă vor fi modificări la plata CASS începând de la 1 septembrie.

Şeful Executivului a participat, luni, la deschiderea oficială a Forumului de afaceri franco-român „Împreună pentru Europa. Mai puternică, mai verde şi mai sigură”.

La rândul său, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că au existat discuţii în coaliţie cu mult timp în urmă pe tema concediilor medicale, arătând că este o problemă de sistem.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 04.07.2023 at 12:13

    Nu sunt campioni la concedii medicale ci la hoţie, că asta este în final.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax