Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Românii vor avea drept de preemţiune la cumpărarea terenurilor agricole. Camera Deputaţilor a adoptat legea retrimisă în Parlament de preşedinte

Publicat

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, reglementări în cadrul Legii privind vânzarea terenurilor agricole, ca urmare a cererii de reexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu. Potrivit acestora, românii vor avea drept de preempţiune la cumpărarea terenurilor agricole şi vor fi sprijiniţi în vederea dezvoltării durabile a activităţilor agricole cu capital autohton, după cum susţine preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Această reglementare era necesară pentru protejarea fermierilor şi agricultorilor români care doresc să cumpere terenuri agricole, ca urmare a liberalizării pieţei funciare din 1 ianuarie 2014, precizează Zgonea. Astfel, procesul de vânzare a terenurilor aflate în extravilan în localităţile din România va fi simplificat, primăriile urmând să fie cele care se vor ocupa efectiv de toate demersurile procedurale.

“Este important că cetăţenii români din comunităţile locale vor fi primii care vor avea acces la cumpărarea de terenuri agricole. Este o lege care protejează interesul naţional şi pe cel al comunităţilor locale”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Potrivit acestuia, singurul motiv temeinic pentru care preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii a fost pentru a proteja interesele celor care fac speculă în agricultură.

Legea privind vânzarea terenurilor agricole a fost adoptată iniţial pe 17 decembrie, fiind trimisă ulterior pe 10 ianuarie la reexaminare de către preşedintele Traian Băsescu.

Având în vedere finalizarea începând cu 1 ianuarie 2014 a perioadei de tranziţie de 7 ani prevăzută în Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană, s-a constatat necesitatea de a reglementa, cu celeritate, măsuri pentru evitarea accentuării fărâmiţării proprietăţilor agricole şi pentru asigurarea creării cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producţie.

Astfel, potrivit notei de fundamentare, principalele scopuri ale elaborării Legii 579/2013 sunt protejarea securităţii alimentare, stabilirea unor măsuri privind dobândirea, prin vânzare-cumpărare, a dreptului de proprietate de către persoanele fizice asupra terenurilor agricole situate în extravilan şi comasarea terenurilor agricole în vederea creşterii dimensiunilor fermelor agricole şi constituirea exploataţiilor viabile economic.

Prin prezentul proiect de lege se stabilesc condiţiile legale pe care trebuie să le îndeplinească persoanele fizice, cetăţeni români, respectiv cetăţeni ai unui stat membru al UE, precum şi apatrizii cu domiciliul în România sau într-un alt stat membru al UE, care doresc să dobândească prin vânzare-cumpărare dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole din România, situate în extravilan.

De asemenea, noua reglementare prevede stabilirea ordinii titularilor dreptului de preempţiune, la preţ şi în condiţii egale, astfel: coproprietari persoane fizice, arendaşi, vecini persoane fizice, care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ teritorială a localităţii unde este situat terenul respectiv, precum şi statul român.

Citeşte şi Traian Băsescu, despre legea terenurilor. Cetăţenii din UE ar trebui să le poată achiziţiona în aceleaşi condiţii pe care le au românii în statele membre

Citeşte şi Schimbări la Legea de vânzare a terenurilor: Dacă tranzacţia se face la preţ mai mic faţă de cel din oferta de vânzare, aceasta poate fi anulată

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax