Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

ROMARM: Reacție la acuzațiile deputatului Stan cu privire la activitatea directorului general Vasile Crișan


Publicat

Vasile Crisan, directorul Romarm

Acuzațiile  deputatului PSD, Ion Stan,  la adresa lui Vasile Crișan, despre care susține că solicită comisioane pentru vânzarea de arme și face afaceri cu traficanți urmăriți de FBI au stârnit reacții din partea conducerii ROMARM. Într-un comunicat transmis pe adresa redacției noastre din partea Biroului de presă al ROMARM se precizează că afirmațiile deputatului sunt calomnioase și lipsite de orice gram de adevăr. Mai mult, autorul declarației ar abuza de calitatea sa de deputat pentru a induce în eroare opinia publică.

Vă prezentăm integral comunicatul ROMARM:

„Declaraţia politică a deputatului Ion Stan, făcută în plenul şedinţei Camerei Deputaţilor din data de 22.05.2012, are un evident iz electoral nefiind altceva decât o denigrare a imaginii atât a d-lui Vasile Marius Crişan cât şi a Companiei Naţionale ROMARM S.A. Această declaraţie conţine acuzaţii de o mare gravitate, care sunt mincinoase, nu au nici un gram de adevăr, sunt calomnioase şi tendenţioase, neavând nicio susţinere, nefiind dovedite cu probe (în niciun moment autorul acestora nu indică sau arată dovezile sau probele care pot sprijini afirmaţiile şi acuzaţiile din declaraţia politică), fiind de natură să afecteze în mod grav mediul de afaceri în domeniul în care compania îşi desfăşoară activitatea.

În nicio afirmaţie sau acuzaţie făcută, autorul declaraţiei care abuzează de calitatea sa de deputat în parlamentul României (folosindu-se de acest statut în avantajul său, încearcă inducerea în eroare a opiniei publice pentru a crea impresia că aceste informaţii deţinute sunt veridice) nu prezintă şi nu face trimitere la dovezi/probe, nu precizează locul şi data în care ar fi  avut loc cele afirmate de domnia sa în declaraţia politică.

De asemenea, ceea ce este foarte grav, afirmaţiile false şi neavenite făcute de dl. deputat Ion Stan au fost preluate de mijloace mass-media şi au fost prezentate opiniei publice, în mod denaturat şi neprofesionist, fără să fie verificate în prealabil.

În ceea ce priveşte afirmaţia potrivit căreia dl. Vasile Marius Crişan este patronul firmei de pază CONDOR, precizăm că, acesta nu este patronul firmei respective, informaţie care putea fi verificată, în prealabil,  la ORC de pe lângă Tribunalul Alba.

Referitor la afirmaţia potrivit căreia:  colaboratorii de încredere ai directorului general care nu ar avea nicio competenţă managerială sau legătură cu domeniul de activitate  al C.N. ROMARM S.A., nominalizaţi în articolul respectiv (Ulise Toader, Viorel Manole) vă aducem la cunoştinţă că: dl. Ulise Toader este doctor inginer în domeniul ingineriei mecanice, lucrează de 31 de ani în domeniul industriei de apărare încă din prima zi de angajare a anului 1981, a deţinut mai multe funcţii manageriale la U.M. Cugir printre care inginer şef Fabrica de Produse Speciale, şef plan producţie Divizia de Armament şi Muniţie, inspector şef calitate, director general adjunct tehnic şi de producţie, director patrimoniu, director general. De altfel, acesta este vicepreşedinte al Asociaţiei Inginerilor din România filiala Alba şi membru supleant în consiliul director al Asociaţiei de Standardizare din România. Dl. Viorel Manole este inginer de profesie, lucrează în domeniul industriei de apărare de 26 ani fiind director la cele mai reprezentative unităţi ale acestui domeniu, deţinând cu ani în urmă şi funcţiile de director tehnic, precum şi de director comercial la C.N. ROMARM S.A., fiind desemnat, în calitatea sa de director executiv al Patromil, datorită experienţei acumulate în domeniu, să reprezinte industria românească de apărare la NATO – RESEARCH TECHNOLOGY BOARD şi la EUROPEAN DEFENCE AGENCY.

Cu privire la d-na ec. Mihaela Cobaschi precizăm că aceasta ocupă funcţia de şef birou comunicare şi relaţii publice de aproximativ un an şi este angajată a companiei în urma unui concurs, neavând nicio legătură de rudenie cu doamna senator Sorina PLĂCINTĂ. Referitor la întâlnirile de afaceri de la Hotelul Marriott ale doamnei Mihaela Cobaschi şi ale domnului Vasile Crişan, şi această afirmaţie este total neadevărată, deoarece aceştia nu au participat niciodată împreună la nicio întâlnire de afaceri.

Afirmaţia referitoare la faptul că nu există nicio preocupare pentru salvarea şi redresarea companiei, ţinem să menţionăm că preocuparea echipei manageriale actuale, numită în anul 2010 pentru a redresa din punct de vedere economico-financiar compania, a fost permanentă,  faptele venind în susţinere, astfel: cifra de afaceri a companiei a crescut faţă de anul 2009 cu aproximativ 68%, exporturile au crescut cu aproximativ 60%, datoriile s-au diminuat cu 56%, numărul de contracte a crescut considerabil faţă de anii precedenţi, sunt în derulare două proiecte naţionale, sistemul armei de asalt 5,56 şi transportorul blindat de trupe 8×8; s-a elaborat un program de reorganizare şi redresare economică a C.N. ROMARM S.A., agreat de Guvernul României din acea perioadă precum şi de FMI, program care este parte componentă a Strategiei Industriei de Apărare care urmează  să fie supusă aprobării Consiliului Suprem de Apărare al ţării.

În ceea ce priveşte afirmaţia privind conduita în afaceri a d-lui Vasile Marius Crişan care împreună cu fostul director general şi secretar general PATROMIL Viorel Manole (este director executiv şi nu secretar PATROMIL, neocupând niciodată funcţia de director general al C.N. ROMARM S.A.) s-au deplasat în Africa de Sud pentru negocieri, ţinem să subliniem faptul că dl. Viorel Manole nu a fost niciodată în Africa de Sud.

Cu privire la afirmaţia că în urma raportului ambasadorului, ministrul Ariton l-a demis pe dl. Manole, facem precizarea că dl. Manole nu a fost demis de ministrul Ariton, funcţia de consilier al DG al CNR nefiind în nomenclatorul funcţiilor din subordinea ministrului MECMA. În realitate, dl Manole şi-a dat demisia, având în vedere multitudinea problemelor pe care trebuia să le cuprindă în cele trei organisme pe care le-am enumerat mai sus: NATO- RTB, EDA, PATROMIL, timpul fiindu-i insuficient pentru a mai acoperi şi activitatea de consilier în cadrul C.N. ROMARM S.A..

Referitor la întâlnirea care ar fi avut loc la sediul CNR cu un şeic din Emiratele Arabe Unite, care ar fi venit la ROMARM pentru achiziţii, ţinem să menţionăm că şi aceasta este aberantă şi neadevărată  deoarece, se cunoaşte foarte bine faptul că, achiziţiile în domeniul armamentului se fac prin licitaţii internaţionale. Menţionăm, că o astfel de întâlnire nu a avut loc niciodată.

În ceea ce priveşte afirmaţia că directorul C.N. ROMARM S.A. ar fi pretins în Iordania unui partener un comision, precizăm că nu a avut loc niciodată o astfel de discuţie şi o astfel de cerere. Se ştie foarte bine că toate operaţiunile cu echipamente militare sunt aprobate şi supravegheate permanent de către ANCEX. În unele cazuri, o parte din operaţiuni pot fi derulate şi prin agenţi comerciali specializaţi care perfectează aceste relaţii contractuale şi care, la rândul lor, sunt verificaţi de Agenţia Naţională de Control a Exporturilor Strategice (ANCEX).

Cu privire la vizita d-lui Crişan în Bagdad menţionăm că acesta nu numai că nu a fost niciodată în Bagdad, dar nu a fost niciodată în Irak.

În ceea ce priveşte afirmaţiile despre <ţeapa> în valoare de 180.000 USD produsă de Oliver Weigand Fabricii de Arme Cugir, ţinem să menţionăm că suma respectivă are legătură cu un contract încheiat în anul 2007, contract în care C.N. ROMARM S.A. nu este parte, iar dl. Crişan nu avea calitatea de DG al CNR la aceea dată, el fiind numit la conducerea companiei în anul 2010.

De asemenea, afirmaţia că dl. Vasile Crişan asistat de Ulise Toader şi Viorel Manole au perfectat cu Oliver Weigand modalitatea recuperării sumei de 180.000 USD precizăm că nu a avut loc o astfel de întâlnire sau demers la care dl. Crişan, Ulise Toader şi Viorel Manole să participe, acuzaţia încadrându-se în acelaşi ton al afirmaţiilor calomnioase şi nefondate.

Referitor la deplasarea în Bahamas a d-lui Vasile Marius Crişan şi a d-lui Viorel Manole, aceasta s-a făcut în baza unui mandat aprobat de Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, avizat de toate structurile competente şi a avut ca scop, printre altele, reducerea expunerii fabricii din Cugir pe un singur client important. De altfel, raportul de activitate întocmit la sfârşitul misiunii a fost aprobat de organele competente din CNR cât şi de conducerea MECMA. Un alt scop a fost acela de a renegocia cu firma M&M, care îşi are sediul în Bahamas, relaţiile contractuale pe care le are C.N. ROMARM S.A. cu acesta, rezultatul final fiind redimensionarea contractului la o valoare de aproximativ 4 ori mai mare decât valoarea iniţială.

Totodată,  afirmaţia că majoritatea deplasărilor domnului Crişan în străinătate au fost făcute fără aprobare şi fără mandat, iar rapoartele au lipsit, facem precizarea că aceste afirmaţii sunt total neadevărate şi cu rea intenţie, atâta vreme cât toate deplasările au fost aprobate de organele competente, iar la terminarea misiunii au fost întocmite rapoarte de activitate care, la rândul lor, au fost aprobate şi acestea. Menţionăm, de asemenea, că afirmaţii similare au făcut obiectul unor controale ale organelor de control ale MECMA care au constatat că acestea sunt nefondate.

În ceea ce priveşte afirmaţiile că Vasile Marius Crişan vrea să dea lovitura de graţie Fabricii de Arme Cugir, menţionăm că acesta a contribuit considerabil la: creşterea activităţii, fiind angajaţi pentru realizarea contractelor în derulare un număr de  aproximativ 500 de persoane; creşterea cu 35% a preţului produselor fabricii în contractele pe care aceasta le are la export; demararea proiectului naţional privind sistemul <armă de asalt şi muniţie 5,56> şi a unor discuţii avansate pentru dezvoltarea unor parteneriate pentru creşterea cifrei de afaceri şi modernizarea liniilor tehnologice ale acesteia.

Faţă de situaţia creată, Directorul General al CNR, Vasile Marius Crişan, îşi rezervă dreptul de a analiza posibilitatea sesizării organelor abilitate pentru a dispune măsuri în vederea angajării răspunderii d-lui deputat Ion Stan referitor la afirmaţiile tendenţioase pe care acesta le-a făcut în şedinţa din Camera Deputaţilor în data de 22 mai 2012.

Presupunem că foşti angajaţi ai companiei, care au legătură cu încălcarea legii şi sunt în litigiu cu compania sunt sursa acestor afirmaţii şi acuzaţii tendenţioase, folosindu-se de persone interesate mai mult de spectacol şi circ decât de bunul mers al acestei industrii de apărare care are nevoie urgentă de un cadru legislativ adecvat pentru a se putea relansa şi dezvolta.

Şef Birou Comunicare

Relaţii Publice şi Relaţia cu Mass Media

C.N. ROMARM S.A.

Ec. Mihaela Cobaschi”Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. PLOTONIER de kko

  vineri, 01.06.2012 at 09:08

  E un comunicat complet denaturat si care are doar aparenta ca s-a produs un mare complot impotriva golanului Crisan(cunoscut ca atare de multa vreme). Dar, este la mintea cocosului ca un deputat cu vechime in Parlament, serios, fara implicatii in scandaluri si can-canuri,vicepresedinte al Comisiei SRI, are informatiile de unde se aduna si nu de la te miri cine. E drept ca si salariatii ROMARM cunosc o gramada de ilegalitati ale lui Crisan, Manole( Romaero?, Loteria?, banii din tinerete de la moldoveni? etc),iar sybinginerul seralist ULISE nu poate fi mai mult decat sef birou”tablou de bord” la CUGIR.

 2. UT

  vineri, 01.06.2012 at 13:34

  ceea ce a prezentat romarm este purul adevar.
  odiseus

 3. LA ...PESCARIE !

  joi, 07.06.2012 at 15:56

  Evident dupa controlul ministerului si dupa alegerile care-i vor aduce lui Crisan 0,1%( el si vecinii!).Un plotonier pervers si lipsit de caracter. ADIO si …..la pescarie !!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

ANGAJĂRI la STAT. POSTURILE vacante în instituții publice din județul Alba. Condiții de participare la concurs

Publicat

În această perioadă, în județul Alba sunt vacante mai multe posturi în instituții publice.

Candidații interesați de ocuparea acestora trebuie să îndeplinească unele condiții, privind studiile, vechimea de muncă și alte cerințe.

Pentru a ocupa un post contractual vacant sau temporar vacant, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții generale, conform art. 3 al Regulamentului-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 286 din 23 martie 2011, cu modificările și completările ulterioare:

a) are cetățenia română, cetățenie a altor state membre ale Uniunii Europene sau a statelor aparținând Spațiului Economic European și domiciliul în România;

b) cunoaște limba română, scris și vorbit;

c) are vârsta minimă reglementată de prevederile legale;

d) are capacitate deplină de exercițiu;

e) are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinței medicale eliberate de medicul de familie sau de unitățile sanitare abilitate;

f) îndeplinește condițiile de studii și, după caz, de vechime sau alte condiții specifice potrivit cerințelor postului scos la concurs;

g) nu a fost condamnată definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului ori contra autorității, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unor fapte de corupție sau a unei infracțiuni săvârșite cu intenție, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcției, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea.

POSTURI VACANTE:

ALBA IULIA

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia

– inspector de specialitate, grad I, la Serviciul Financiar Contabilitate

Condiții: studii universitare de licență absolvite cu diplomă/studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă, în domeniul științelor economice; vechime în specialitatea studiilor – minimum 3 ani și 6 luni; abilități de operare calculator; abilități de comunicare.

Data limită pentru depunerea dosarelor: 29 aprilie 2021, între orele 09.00-12.00

Concurs: 11 mai 2021, ora 10:00: testare psihologică; 12 mai 2021, ora 10:00: proba scrisă; 17 mai 2021, ora 10:00: proba practică; 20 mai 2021, ora 10:00: proba interviu.

Relaţii suplimentare, la sediul din Alba Iulia, Bd. Revoluţiei 1989 nr. 23, judeţul Alba, telefon 0258/820.825, interior 146.

Casa de Asigurări de Sănătate Alba

– director general

Condiții: studii universitare de licență absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă; pregătire complementară/managerială în domeniul de activitate al candidatului sau în sistemul de sănătate: cursuri de perfecționare/ specializări/ competențe/ master/ doctorat (dovedite prin acte); vechime în specialitatea studiilor necesare pentru ocuparea funcției – minimum 7 ani (carnet de muncă – copie legalizată sau orice alt înscris doveditor în acest sens); activitate desfășurată în funcții de conducere de minimum 2 ani; recomandare de la ultimul loc de muncă; curriculum vitae din care să rezulte activitatea desfășurată; candidații vor prezenta planul de management din care să rezulte abilitățile lor manageriale, adaptate standardelor de performanță și indicatorii de referință asociați pentru îndeplinirea obligațiilor asumate pentru postul de director general în sistemul asigurărilor sociale de sănătate; să aibă capacitate de exercițiu deplină (dovedită prin declarație notarială); să fie apți din punct de vedere medical pentru exercitarea funcției; starea de sănătate va fi dovedită prin examen medical și act doveditor; să nu fi suferit condamnări penale definitive pentru fapte care i-ar face incompatibili cu funcția (dovada făcându-se prin cazier judiciar și declarație notarială că nu a suferit condamnări penale, indiferent dacă acestea au. fost amnistiate sau grațiate); să nu fi fost sancționați pentru încălcarea dispozițiilor legale în domeniul fiscal – dovada prin cazier fiscal; să prezinte acte de identitate valabile, din care să reiasă că sunt cetățeni români, cu domiciliul stabil în România, emise de autoritatea competentă; să aibă calitatea de asigurați în sistemul asigurărilor sociale de sănătate potrivit legii.

Termenul limită pentru depunerea dosarelor: 20 aprilie 2021, ora 17.00

Concurs: 6 mai 2021, ora 10.00 – proba scrisă – la Amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgență București din București. Splaiul Independenței nr. 169; data și ora interviului va fi comunicată ulterior – la sediul C.N.A.S. din București, Calea Călărașilor nr. 248, bl. S19, sectorul 3.

Relaţii suplimentare, la sediul C.N.A.S., respectiv la sediul C.A.S. Alba.

AIUD

Grădinița cu Program Prelungit „Primii Pași” Aiud

– îngrijitor (1/2 normă)

Condiții: studii medii; vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – nu se solicită.

Concurs: 12 mai 2021, ora 13.00 – proba scrisă; 14 mai 2021, ora 13.00 – proba interviu

Relații suplimentare, la sediul Grădiniței cu Program Prelungit „Primii Pași” din Aiud, str. Sergent Hațegan nr. 3, Judeţul Alba, telefon 0258/861.465.

Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud

– director medical

Condiții: absolvent de învățământ universitar de lungă durată, cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul medicină, specializarea medicină; confirmat cel puțin medic specialist; minimum 5 ani vechime în specialitatea respectivă

Dosarele de înscriere la concurs se pot depune până la data de 14.05.2021. ora 15.00, la Biroul Resurse Umane din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud, str. Ecaterina Varga nr. 6.

Concurs: 24 mai 2021, ora 10.00 – proba scrisă; 27 mai 2021. ora 10.00 – susținerea proiectului de specialitate și interviul de selecție – la Sala de ședință a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, în Alba Iulia, Bd. 1 Decembrie 1918 nr. 68.

Relații suplimentare se pot obține la sediul spitalului, la secretariatul comisiei de concurs sau la telefon 0258861302, interior 102.

SEBEȘ

Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș

Termenul limită de depunere a dosarelor: 28 aprilie 202, ora 15.00

inspector de specialitate IA – Serviciul Întreținere și Reparații, Salubritate, Zone Verzi și de Agrement

Condiții: studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul construcții, minimum 2 ani vechime în specialitatea studiilor

Concurs: 10 mai 2021, ora 10.00: proba scrisă; 13 mai 2021, ora 10.00: proba interviu.

șofer I – Biroul Administrativ

Condiții: studii medii; minimum 5 ani vechime în specialitate/calificare; carnet de conducere categoriile B, C, E.

Concurs: 10 mai 2021, ora 10.00: proba scrisă; 13 mai 2021, ora 10.00: proba practică; 18 mai 2021, ora 10.00: proba interviu.

muncitor necalificat – Compartimentul Salubritate și muncitor necalifîcat – 3 posturi – Compartimentul Zone Verzi

Condiții: studii generale; fără vechime.

Concurs: 10 mai 2021, ora 10.00: proba practică; 13 mai 2021, ora 10.00: proba interviu.

Relaţii suplimentare, la sediul Serviciului Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș, str. Viilor nr. 28, Județul Alba, telefon 0258/730.148, e-mail spap_sebes@yahoo.com.

Liceul German din Sebeş

– îngrijitor

Condiții: studii gimnaziale; vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – nu se solicită.

Concurs: 10 mai 2021, ora 09:00: proba scrisă; 13 mai 2021, ora 09:00: proba practică; 18 mai 2021, ora 09:00: proba interviu.

Relaţii suplimentare, la sediul Liceului German din Sebeş, str. Ştefan cel Mare nr. 1, judeţul Alba, telefon: 0371/348.884.

Şcoala Gimnazială Nr. 2 Sebeş

– muncitor calificat întreținere

Condiții: studii medii sau atestat profesional în domeniu; vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – 3 ani.

Concurs: 28 aprilie 2021, ora 08.00 – proba scrisă; 29 aprilie 2021, ora 08.00 – proba practică; 29 aprilie 2021, ora 12.00 – proba interviu.

Relaţii suplimentare, la sediul Şcolii Gimnaziale Nr. 2, din Sebeş, Piaţa Libertăţii nr. 1, telefon: 0258/731.922

CUGIR

Spitalul Orășenesc Cugir

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Codul Rutier: Claxonatul fără motiv sau excesiv poate aduce amenzi usturătoare. La ce distanță este permis avertismentul sonor

Publicat

Codul Rutier prevede amenzi substanțiale pentru șoferii care folosesc în mod excesiv claxonul în trafic.

Chiar dacă, uneori, răbdarea conducătorilor auto poate fi pusă la încercare din cauza aglomerației de pe drumurile din România sau poate de către alți participanți la trafic, aceștia ar trebui să știe că riscă amenzi și dacă claxonează insistent.

Acest mijloc de avertizare sonoră, așa cum este el definit în legislația rutieră, e folosit câteodată ca o modalitate de a-i ”pedepsi” pe ceilalți participanți la trafic atunci când există inconveniente de orice fel.

Iar aceste alegeri ale șoferilor pot fi sancționate de polițiști.

Codul Rutier impune anumite reguli de reținut pentru șoferi, în aceste cazuri: claxonul trebuie folosit de la o distanță minimă de 25 de metri.

Potrivit Codului Rutier, claxonul poate fi utilizat doar pentru a evita un pericol iminent.

Șoferii nu pot folosi semnalul la o distanță mai mică de 25 de metri de cei cărora li se adresează avertismentul sonor. Poliția îi poate sancționa pe cei care folosesc abuziv claxonul cu amenzi din clasa a două sancțiuni, cu 4 sau 5 puncte-amendă, echivalentul a 570 sau 725 de lei.

”Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanță de cel puțin 25 m față de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului și fără să îi determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației”, scrie în regulament.

Apoi, șoferilor le este interzis, la articolul 148 din Regulament, în mod expres, „să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră”.

Se poate da ca exemplu claxonarea prelungită mai mult decât este nevoie (patru-șase secunde consecutive), imediat în spatele unei alte mașini. Aceasta poate fi considerată abuzivă.

Claxonul este un mijloc de avertizare, nu unul de pedepsire, pe care șoferii să-l folosească pentru a-și vărsa nervii imediat după evitarea unui pericol în trafic.

În orice caz, conform Codului rutier, nerespectarea regulilor de folosire a mijloacelor de avertizare sonoră de către șoferi se poate sancționa cu patru sau cinci puncte-amendă, informează avocatnet.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Vremea în România, 19 – 25 aprilie 2021: Vin FURTUNI și ploi. O săptămână cu multe precipitații

Publicat

Ne așteaptă o săptămână bogată în precipitații. Din punct de vedere sinoptic, acest lucru este explicat prin faptul că, în prima parte a săptămânii cel puțin, în zona țării noastre vor acționa o serie de depresiuni și câmpuri de presiune scăzută, pentru ca de joi încolo să se poziționeze un sistem anticiclonic.

Din punct de vedere al maselor de aer, spre joi este posibilă o încălzire, potrivit prognozemeteo.ro

Vezi și Vremea de FLORII, Paște și 1 Mai 2021: Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, 19 aprilie – 17 mai

Luni, 19 aprilie:

– Noaptea de duminică spre luni aduce temperaturi minime cuprinse între 5 – 7 grade la nivelul întregii țări, posibil spre 8 – 9 grade prin nordul extrem al Dobrogei. Valori mai scăzute avem în zonele montane (0 – 2 grade, cu –2 spre –4 grade pe creste).

Maximele, în creștere ușoară față de zilele precedente, ajung la 11 – 13 grade, posibil spre un 14 – 15 grade prin estul extrem al Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea. În zonele montane se ating 6 – 8 grade, cu 1 – 3 grade pe creste.

Avem parte de precipitații în cea mai mare parte a țării, cantități mai importante (spre 10 – 15 l/mp) urmând să avem prin sudul Olteniei și Muntenia.  Vor fi ploi, iar prin zonele montane, lapoviță și ninsori.

Marți, 20 aprilie:

– Minimele nopții pleacă de la valori de 0 – 2 grade prin zonele montane, 4 – 6 grade prin Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana, respectiv 7 – 9 grade prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova.

Maximele urcă la valori de 12 – 14, 15 grade în cea mai mare parte a țării iar prin Oltenia sunt posibile chiar valori de 16 grade. Prin zonele montane maximele zilei nu trec de 7 – 9 grade, cu 2 – 4 grade pe creste.

O nouă zi cu precipitații la nivelul întregii țări, cantitățile mai importante urmând să fie prin Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, zonele montane și Transilvania, unde se pot acumula 15 – 20, 25 l/mp.

Vor fi ploi, care după amiaza nu este exclus să fie însoțite și de fenomene convective, iar prin zonele montane avem parte de lapoviță și ninsoare.

Miercuri, 21 aprilie:

– NU avem schimbări în ceea ce privește minimele de la nivelul întregii țări, cuprinse între 5 – 7 grade, cu 1 – 3 grade prin zonele montane (-0 spre –2 grade pe creste).

Maximele mai câștigă câte un grad, două și ajungem astfel la valori de 15 – 17 grade în aproape toată țara, cu excepția Transilvaniei, unde ne oprim la un 13 – 14 grade, respectiv zonele montane, unde maximele nu ajung decât la 8 – 10 grade, cu 2 – 4 grade pe creste.

Precipitațiile sunt prezente la nivelul întregii țări, mult mai slabe cantitativ (doar prin zonele montane și nordul Transilvaniei mai atingem un 7 – 10 l/mp).

Vor fi ploi, furtunoase chiar, iar prin zonele montane continuă lapovița și ninsorile.

Joi, 22 aprilie:

– Avem parte de temperaturi minime care pleacă de la 2 – 4 grade prin nordul și centrul Moldovei, nordul Olteniei și al Munteniei, Transilvania, respectiv 5 – 7, 8 grade în restul zonelor țării. În zonele montane nu trecem de 1 – 3 grade, cu –3 spre –5 grade pe creste.

Continuă încălzirea de peste zi, astfel că maximele ajung acum la 18 – 20 de grade la nivelul întregii țări, cu 11 – 13 grade prin zonele montane (5 – 7 grade pe creste).

Precipitații slabe sunt posibile prin Banat, Crișana, zonele montane, Transilvania, Oltenia, Dobrogea ( 1- 2 l/mp) iar prin Maramureș se pot acumula 7 – 10 l/mp.

Tot ploi, însoțite și de fenomene convective, iar prin zonele montane nu sunt excluse ninsorile.

Vineri, 23 aprilie:

– Se încălzește și peste noapte, astfel că minimele urcă, la nivelul întregii țări, către 10 – 12 grade, în timp ce în zonele montane ne oprime la 3 – 4 grade.

Dacă prin Oltenia, Muntenia, nordul și centrul Moldovei și Dobrogea avem temperaturi maxime și de 19 – 20 de grade, prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei nu mai trecem de valori de 11 – 13, 14 grade. În zonele montane maximele urcă doar până la 8 – 10 grade, cu 1 – 3 grade pe creste.

Precipitațiile, importante cantitativ (10 – 15 l/mp) se concentrează pe Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și zonele montane.

Vor fi tot ploi, însoțite și de fenomene convective, iar pe crestele montane nu sunt excluse lapovița și ninsorile.

Sâmbătă, 24 aprilie:

– Începem weekendul cu temperaturi maxime cuprinse, la nivelul întregii țări între 12 – 14 grade prin nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, în timp ce în restul țării acestea urcă spre 15 – 17 grade. În zonele montane vor fi 7 – 9 grade, cu 0 – 2 grade pe creste.

Precipitații slabe vor fi posibile prin Maramureș, nordul și sudul Moldovei, zonele montane. Ninsori în nordul Orientalilor, ploi în rest.

Duminică, 25 aprilie:

– Maximele ajung, la nivelul întregii țări, la valori de 15 – 17 grade, cu 10 – 11 grade prin zonele montane (3 – 5 grade pe creste).

Ceva ploi slabe sunt posibile doar prin Dobrogea.

Avem parte de o săptămână bogată în precipitații, așteptăm în cea mai mare parte a țări cantități de 15 – 20 l/mp, iar prin zonele montane, Maramureș, sudul Moldovei și nordul Dobrogei chiar spre 30 de l/mp. În Oltenia, vestul Munteniei și nordul Moldovei se vor acumula doar 7 – 20 l/mp.

Prin zonele montane vom avea parte și de ninsori, care pot acumula și 15 – 20 mm.

Sursa: Prognoze Meteo – Vremea în Romania

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi majorate pentru depăşirea tonajului pe drumurile din țară și aruncarea deșeurilor pe marginea șoselelor. PROIECT

Publicat

Mai mulți parlamentari propun majorarea amenzilor în cazul în care vehiculele depășesc masa totală autorizată. De asemenea, aceștia vor să fie aplicate amenzi de până la 30.000 de lei pentru cei care aruncă deșeuri în zona de siguranță a drumurilor. 

În acest sens, la Senat a fost înregistrată în data de 14 aprilie o propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor. Inițiatorii proiectului sunt mai mulți parlamentari de la PNL.

Aceștia propun majorarea cuantumului limitelor amenzilor pentru depășirea masei totale maxime admise, respectiv pentru contravenții grave și foarte grave.

„Prin această propunere de modificare a actului normativ dorim să prevenim degradarea materialului rulant, parte componentă a drumurilor județene.

În momentul de față cântărirea autovehiculelor se efectuează cu sisteme mobile de cântărire aflate în dotarea unităților administrațiilor teritoriale. Pe lângă aceste sisteme de cântărire mobile aflate în dotarea echipelor de control, propunem și implementarea în puncte fixe a unor sisteme dinamice de cântărire care să fie încastrate în suprafețele de rulare ale drumurilor județene, permițând astfel o cântărire automată și fluentă a tututor mijloacelor de transport marfă ce depășesc 8 tone pe axă”, explică parlamentarii, în expunerea de motive.

Astfel, pentru depășirea masei totale admise sau depășirea masei totale autorizate prin AST, se modifică limitele amenzilor după cum urmează:

Contravenții minore:

 • până la 5%, inclusiv – de la 1.500 lei la 1.800 lei, dacă depășirea se constată din documentele de transport

La constatarea masei totale prin cântărire nu se aplică tarife suplimentare, nu se eliberează AST și nu se aplică sancțiuni contravenționale dacă masa totală maximă admisă sau masa totală autorizată prin AST este depășită cu cel mult 5%.

Contravenții grave:

 • cu mai mult de 5%, dar nu mai mult de 10% – de la 6.000 lei la 8.000 lei
 • cu mai mult de 10%, dar nu mai mult de 20% – de la 10.000 lei la 12.000 lei

Contravenții foarte grave:

 • cu mai mult de 20%, dar nu mai mult de 25% – de la 12.000 lei la 15.000 lei
 • cu mai mult de 25% – de la 15.000 lei la 20.000 lei

Potrivit proiectului, refuzul de a supune vehiculul verificării prin cântărire și/sau măsurare a dimensiunilor, refuzul de însoți vehiculul personalului cu atribuții de control în vederea cântăririi și/sau măsurării dimensiunilor transportului, precum și refuzul de a prezenta personalului cu atribuții de control documentele privind transportul, se va sancționa cu amendă de la 10.000 la 20.000, aplicată conducătorului auto.

De asemenea, aruncarea și depozitarea deșeurilor în zona de siguranță a drumurilor și podurilor și aruncarea și depozitarea deșeurilor în locurile de parcare, oprire și staționare, altele decât cele provenite din oprirea/staționarea participanților la trafic în locurile de parcare, oprire și staționare ar urma să fie sancționată cu amendă de la 10.000 de lei la 30.000 de lei, aplicată persoanei fizice sau juridice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate