Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Roşia Montană: „Tabără Internaţională de Solidaritate” pentru activiştii care se opun proiectului RMGC

Publicat

Cea de a treia ediție a Taberei Internaționale de Solidaritate „Reclaim the Fields”, organizată în parteneriat cu Asociația „Alburnus Maior” și alte organizaţii este găzduită în acest an de Roșia Montană până în 30 septembrie. Începând de miercuri, 21 septembrie 2011, la Roșia Montană au continuat să sosească turiști din România și Europa, care fac un apel la o acțiune fără precedent. Până vineri, în tabără au ajuns aproximativ 80 de activişti.

„Reclaim the Fields” îi invită pe cei care doresc să devină activiști, agricultori tradiționali, grădinari sau apicultori să se alăture taberei. Asociaţia declară solidaritate oamenilor din Roșia Montană care se opun proiectului de exploatare minieră.
Accesul în tabără este direcţionat cu săgeţi şi tăbliţe marcate „Reclaim the Fields”, din piața veche a localităţii Roșia Montană, spre unul dintre dealurile din apropiere.

Participanții contribuie la toate etapele de organizare a acesteia, la fața locului, gospodărindu-se singuri. Organizarea programului este un proces continuu, deschis și participativ.

Membrul fondator al organizaţiei „Reclaim the Fiels”, fermierul britanic William Ronan, a declarat: „Povestea Roşiei Montane este relevantă pentru lumea întreagă. Vedem peste tot corporaţii care încearcă să distrugă comunităţi în căutarea profitului – însă oamenii nu se resemnează aşa uşor, ci îşi apără casele şi pământul. Aşteptăm cu nerăbdare să vedem frumuseţea Roşiei Montane şi să susţinem lupta curajoasă a localnicilor”.

La rândul său, preşedintele “Aburnus Maior”, Eugen David, precizase anterior desfăşurării acestei tabere: “Ca locuitor al Roşiei Montane, sunt mândru că vom găzdui oameni din lumea întreagă, care ne susţin în lupta noastră de a opri proiectul minier ce vrea să ne distrugă casele, comunitatea şi cultura. Roşia Montană are o lungă istorie de rezistenţă şi scopul acestei tabere se potriveşte nemaipomenit cu lupta noastră. Avem nevoie de solidaritate internaţională pentru a ne salva localitatea şi munţii, pentru că guvernul nostru lucrează în complicitate cu compania minieră, pentru a-şi umple buzunarele”.

De partea cealaltă, locuitorii din Roșia Montană care susțin proiectul minier, afirmă cu încredere că susţin investiţia RMGC. Un miner din localitate, N.T., susţine că problema este una locală: “Ce știe ala din Marea Britanie ce este aici la Roșia Montană, proiectul minier pe noi, locuitorii ne vizează, nu au cei din Europa treabă cu asta. Și dacă proiectul va începe, noi cei de aici, din Roșia Montană vom avea locuri de muncă, iar localitatea va fi readusă la viață”.

Tabăra de Solidaritate continuă şi săptămâna viitoare. Pe parcursul acesteia, participanţii au anunţat că intenţionează să se alăture localnicilor la muncile agricole şi vor organiza un program de proiecții de filme, ateliere practice și alte activități. Sunt aşteptaţi, în total, 500 de activişti din România, Turcia, Marea Britanie şi alte ţări din Europa.

Mădălina TOMA (corespondent Alba24)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax