Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Preşedintele Comisiei Naţionale de Arheologie a demisionat: „Ministerul condus de Kelemen Hunor a devenit un adevărat gropar al arheologiei româneşti”

Publicat

Preşedintele Comisiei Naţionale de Arheologie, Alexandru Suceveanu şi-a dat recent demisia, printr-o scrisoare adresată ministrului Kelemen Hunor. În opinia profesorului universitar, Ministerul pe care Kelemen Hunor îl conduce a devenit „un adevărat gropar al arheologiei româneşti” şi nu doreşte să devină un părtaş la această situaţie. Alexandru Suceveanu a declarat ferm că nu a încasat nici un leu din cercetările de la Roşia Montană şi a blamat atitudinea preşedintelui Academiei Române, Ionel Haiduc, “care nu are căderea să discute fondurile puse la dispoziţie de firma Roşia Montană Gold Corporation şi nu are cum compara «generozitatea» firmei canadiene – care a asigurat condiţii de cercetare pe care nici în 100 de ani nu le-ar putea oferi statul român”.

Vă prezentăm scrisoarea de demisie a lui Alexandru Suceveanu, înaintată ministrului Kelemen Hunor, vineri, 5 august:

„Domnule Ministru,

Prin prezenta vă anunţ demisia mea din funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale de Arheologie (CNA). V-am adresat cu ceva vreme în urmă numeroase critici în legătură cu unele măsuri legislative (OUG 2562, 12; Mon. Of. 898/31 12 2010) ale ministerului pe care îl conduceţi şi care nu reprezentau decât adevărate sabotaje la adresa arheologiei româneşti. N-aţi avut buna cuviinţă să-mi răspundeţi, aşa cum ar fi cerut-o dealtfel şi legea.

Astăzi (1.08.2011) sunt în situaţia să constat că aceeaşi atitudine sabotoare continuă, câtă vreme ridicola sumă de bani pe care aţi alocat-o cercetărilor arheologice riscă să nu mai poată fi consumată în timp util. Consider că, prin această tergiversare deliberată, ministerul pe care îl conduceţi a devenit un adevărat gropar al arheologiei româneşti, situaţie în care nu doresc să devin un părtaş la această înmormântare şi care îmi justifică decizia mai sus menţionată. Precizez că hotărârea mea nu are nici o legătură cu pripita cerere a europarlamentarei Renate Weber (formulată în emisiunea de la România Actualităţi din 19.07.2011; acum şi pe blogul personal) de a fi demis din funcţia de preşedinte al CNA. Nici europarlamentara sus-numită (care dă curs, astfel, unor puseuri de comisar sovietic, penalizându-mi delictul de opinie; ar face mai bine să prezinte celor în măsură să judece activitatea reală – jalnică – a instituţiilor menite să împartă dreptatea în România), nici acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române (care nu are căderea să discute fondurile puse la dispoziţie de firma canadiană la Roşia Montană, câtă vreme, pe de o parte, Academia Română nu mai finanţează de zece ani cercetările arheologice de teren, pe de alta, nu are cum compara <generozitatea> firmei canadiene – care a asigurat condiţii de cercetare pe care nici în o sută de ani nu le-ar putea oferi statul român – cu calvarul arheologului român din zilele noastre; o asemenea comparaţie nu îi este permisă decât unuia care ar cunoaşte realitatea, ceea ce nu este cazul acad. I. Haiduc) şi cu atât mai puţin prof. dr. Ioan Piso (a cărui mitomanie a atins cote paroxistice) nu au nici un drept să se pronunţe în legătură cu eficienţa, calitatea şi nevoia continuării cercetărilor arheologice de la Roşia Montană.

Precizez totodată, pentru a curma insinuările trio-ului Haiduc-Weber-Piso, că nu am încasat nici un leu din cercetările de la Roşia Montană, că de cel puţin doi ani activitatea membrilor CNA – inclusiv a mea – nu mai este remunerată şi că în prezent singurul meu venit provine din pensie.

Prof. Dr. Alexandru Suceveanu”

Sursa foto: theinvestor.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. Harabagiu Ioan

    duminică, 21.08.2011 at 19:00

    Cu toate că mă aşteptam la asemenea gesturi, nu numai în domeniul arheologic, mă simt revoltat! Era normal pentru un domn ca Alexandru Suceveanu, care are în spate o viaţă de cercetări şi nu de statistici cu datorii şi obligaţii datorate la stat pentru creşterea bugetului, să-şi prezinte demisia. Ar putea fi acuzat pentru laşitate (şi desigur va fi , de către alţii cu diplome cumpărate), dar cunoscând un minim de activitate arheologică(vorbesc de lucrările desfăşurate în ani la Alba Iulia) îmi dau seama că în faţa unor impotenţi intelectuali, ceea ce a dăinuit mii de ani, se distruge…deci şi răbdarea unui Om. Ce să mai argumentăm? Cunoscutele cazuri de descărcări arheologice pentru a se putea construii benzinării, supermagazinuri şi vile? L-aş întreba pe ministrul Hunor dacă a fost vreodată în minele de la Roşia? Nu cred, desigur să nu-şi murdărească costumul oferit de putere! Sincer, pe ministrul Hunor şi pe cel (fost) al sănătăţii, i-aşi acuza public de genocid şi distrugerea izvoarelor istorice care atestă originile poporului român! Cât despre persoanele din alte ţări, indiferent de funcţii şi etnii, ar trebuii trataţi exact aşa cum ne tratează ei pe noi.

  2. Stephanie Roth

    duminică, 21.08.2011 at 23:08

    Mesajul domnului Prof Dr. Alexandru Suceveanu prin care anunta retragerea dansului din calitatea de preşedinte al Comisiei Naţionale de Arheologie este o veste bună pentru patrimoniul cultural din România per ansamblu, care cu siguranta va respira uşurat acum.

    Totusi am fost impresionata/surprinsa de phaedo-ul domnului Prof. Dr. Alexandru Suceveanu; în mod clar, dansul pare să isi acorde o prea mare importanţă. Societatea civilă a organizat „Hunoriade” care, precum sugereaza si denumirea, solicita demiterea din functie a ministrului Culturii, domnul Kelemen Hunor şi nu a domnului Prof Dr. dr. Alexandru Suceveanu.

    Având în vedere că atat eu cat si domnul Suceveanu citim in acelasi fel „Hunoriada”, suntem lasati sa ne intrebam cum este posibil ca dansul sa loveasca Rosia Montana, in domnul Prof Haiduc si in doamna deputat Renate Weber, glorificand in acelasi timp chiar pe diavol, RMGC; iar aceasta, dupa o lunga si bogata cariera. Şi de ce scoate in evidenta cu atata ardoare ca nu a primit a primit nici un cent de la RMGC?

    De obicei, acest lucru inseamna ca, mai devreme sau mai tarziu domnul Prof Dr Alexandru Suceveanu va accepta un rol eminent şi bine remunerat; oferit de nimeni altul decat RMGC.

    Pariem?

  3. Stephanie Roth

    duminică, 21.08.2011 at 23:13

    ahh vad ca Glod Corporation are niste banner de publicitate pe sit-ul alba24.ro

    • moderatorul de serviciu

      duminică, 21.08.2011 at 23:21

      @Stephanie Roth, „are niste banner”, dar n-are nicio problema..Are banner pentru ca e citit de multa lume. Vezi sondajul de pe pag 1 unde RMGC nu este prima investitie preferata de cititorii alba24

  4. atti

    luni, 22.08.2011 at 09:38

    NU NUMAI ARHEOLOGIA A FOST INGROPAT CI OAMENI VII, PENSIONARI DIN LIPSA DE SPITALE.DIN PUNCT DE VEDERE UMAN OAMENI CONDAMNATI LA MOARTE, SARACIE SUNT MAI INPORTANTI DE CAT PIETRELE.NIMENI NU SI-A DAT DEMISIA DIN CAUZA OAMENILOR CI A ANBITIILOR ASCUNSE DUPA PIETRE, SI FUNCTI.ASRA E DUREROS.CAND ALBA CA ZAPADA DECLARA CA CU 800 RON EST BOGAT NICI UN PROFESOR NU S-A REVOLTAT.RUSINE PENTRU INTELECTUALI.

  5. NRDobrogea

    luni, 22.08.2011 at 19:59

    O demisie de oroare…

  6. Codruta

    marți, 23.08.2011 at 12:15

    Eu nu stiu care sunt extraordinarele realizari ale D-lui Suceveanu (ca n-am auzit sa-si fi rupt oasele ca sa descopere ceva similar templului de la Assuan sau altceva asemanator, eu il stiu doar conducand santierul de la Histria, monument descoperit de ALTCINEVA si care a ramas cu urme de restaurari destul de proaste de pe vremuri, nu stiu daca D-lui e autorul proiectelor de restaurare sau macar cel care le-a aprobat ori altul). Textul demisiei D-sale este, insa, de o EXTRAORDINARA rea-credinta si ar trebui sa-i fie RUSINE!!! Nu cred ca e vreo paguba in faptul ca s-a retras si sper ca printre cei pe care i-a format in calitatea lui de profesor nu sunt f. multi cu o mentalitate ca a lui!!!

    Arheologia merge PROST in Romania de ani si ani! Putea sa-si fi dat demisia DE MULT – si sa rezolve (sau sa incerce macar a rezolva) multe lucruri – dar, asa cum spune, n-a facut-o decat abia dupa ce nu a mai fost platit – deci a avut grija sa nu piarda NIMIC!

    Modul absolut jenant in care face propaganda repetata firmei de la Rosia Montana – care nu a dat dovada de NICI O „generozitate” daramand cam 3 / 4 din casele de patrimoniu din zonã pe care le-a cumparat, denota ori prostie ori un caracter de lingau notoriu!!! CUM poate vorbi despre „generozitate”, cand stie PERFECT ca firma a primit „cadou” de la Comisia pe care a condus-o niste SUTE de hectare descarcate de sarcina, pentru doar cateva hectare cercetate? Acest individ nu stie arheologie – si nu stie ce inseamna asta?!!! Oricum, sapaturile arheologice NU au fost finantate de firma din „generozitate” – ci pentru ca era OBLIGATIA lor! Legala! Domnul (fost) presedinte al CNA nu STIE asta???!!!

    CUM poate sa vorbeasca despre „generozitatea firmei” cand chiar in ACEST an Comisia pe care a condus-o a recidivat, dand DIN NOU (cu generozitate!!!) descarcare de sarcina, pentru o zona INCOMPLET cercetata (galeriile din masivul Carnic)? Zice ca „nu a luat bani”? ma rog! nici el, nici NIMENI din familie, prieteni samd.? pai macar daca ar fi luat bani as fi inteles ca avea motive sa spuna asa prostii – inseamna ca prostiile le spune doar de… enfin…?

    Si cum poate acest individ respingator sa vorbeasca despre „delict de opinie”? nu ii e RUSINE???????????

    „Opinie” am EU! care NU sunt „specialista”!!! Rolul lui in Comisia Nationala de Arheologie era de SPECIALIST, nu de habarnist care „emite opinii” – pentru ca „opinia” acestui lingau jalnic sta la baza unor ACTE LEGALE!!! Poate, lingaul sa GARANTEZE cu casa lui, cu sanatatea lui, cu viitorul familiei sale ca sub sau intre galeriile pentru care a aproobat descarcarea de sarcina nu mai exista NICI O galerie?!!! NU POATE! deci descarcarea a dat-o in mod rauvoitor si mincinos!!!

    Din punctul meu de vedere – adica „opinia mea” – arheologia romaneasca n-a pierdut NIMIC ca si-a dat demisia din fruntea CNA – atata paguba! Poate acolo o sa vina la conducere unul mai „rau” sau mai „bun” ca el – sper sa vina macar unul mai onest! De curiozitate, numai: si-a dat demisia si din functiile PLATITE? sau sunt buni bãnishorii? Poate mai tarziu il vedem angajat „expert independent” la RMGC, ca pe o alta ****** oribila, Rrrhhhazvan Theodorrrhescu, alt lingau sinistru – care, de altfel, pe cand era „ministru” a decapitat Comisia Nationala de Arheologie, lasandu-i numai pe laudatorii RMGC! DE CE, lingaul Suceveanu nu si-a dat demisia ATUNCI? cand numarul membrilor CNA a fost redus de la 31 la 21??!!!

    Eu nu-i urez individului decat, daca se mai distruge un SINGUR lucru la Rosia Montana din cauza „avizelor” date pe baza „opiniei” lui, sa isi termine zilele de lingau mancat de paduchi intr-un azil – asa cum au murit o parte din batranii din Rosia Montana, pe care RMGC i-a mutat prin presiuni – presiuni la care a ajutat SI EL, cu asa-zisele lui „opinii”! Sa-l ajunga blestemele celor din zona de patrimoniu, care au murit de inima sau de accidente cerebrale!!!

    Foarte BINE ca a plecat de la CNA! Sper sa plece si din celelalte locuri! Si mai sper sa SCAPE arheologia din Romania de pupincuristi ca el!!!

    Amin!

    Codruta

    p.s. Dat fiind ca pe listele astea sunt destui laudatori de-ai lui, sper ca ii va face cineva serviciul de a-i retrimite si mesajul acesta!!!

    From: Fundatia ORIZONTURI CULTURALE ROMANIA

    DE CIND RENATE WEBER STIE SI ARHEOLOGIE ?
    CIND VORBESTI DE DOMNUL SUCEVEANU TREBUIE SA TE GINDESTI IN PRIMUL RIND LA CE INSEAMNA DINSUL PENTRU ARHEOLOGIA NOASTRA SI CE PREGATIRE AI TU !
    MARE PACAT – NU MA ASTEPTAM DIN PARTEA UNUI LIBERAL -.
    ASTA ESTE ROMANIA NOASTRA !!!!!!

  7. Mita Baston

    miercuri, 24.08.2011 at 11:15

    In sfarsit, se intampla si lucruri bune! Suceveanu e un personaj absolut sinistru, intrigant, rau, cu un limbaj mai mult decat abject. Injura ca un birjar, si spune ca este mare prof. univ. Sa-i fie rusine! Sub conducerea lui, la Histria era o atmosfera terifianta, nu stiai cand i se nazarea sa urle la cineva. Urla, injura si cheltuia banii pe mese bogate, in timp ce studentii nu aveau nici bani de diurna. S-a inconjurat numai de lichele, numai de prosti care nu sufla o vorba in fata lui. Pe asemenea criterii a facut angajarile la Institutul de Arheologie din Bucuresti, de asta merg lucrurile asa cum merg in tara: peste tot se angajeaza numai pe pile si linguseli, ca sa nu zic pupincurisme.

    Cu Rosia Montana e o alta poveste, dar acolo ar trebui intrebat Paul Damian de la muzeul National de Istorie din Buc. Ala a taiat si a spanzurat la Rosia. E si el un protejat de-al lui Suceveanu… asadar, nu mai e nimic de zis.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax