Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

S-a dat startul sporturilor de iarnă pe pârtiile din județul Alba: Se SCHIAZĂ la Șureanu și Arieșeni. Zăpada măsoară 25 de cm, respectiv 15 cm


Publicat

zapada schi partieMarți, 23 decembrie, a avut loc deschiderea sezonului de schi de la Șureanu, iar pârtiile (deși prezintă porțiuni de gheață și iarbă) sunt acceptabile datorită ninsorilor din ultimele zile. O veste bună o dau și ninsorile care vor începe vineri și care vor dura, conform prognozelor, până marți dimineață. În concluzie, la Șureanu se poate schia, dar nu în condiții foarte bune. La Arieșeni se schiază în prezent, iar o veste bună este că va ninge în zilele următoare, aducând o îmbunătățire certă a sezonului.

(P)  Căciuli, mănusi și fulare pe FashionSport.ro.  Peste 40.000 de articole sport pentru femei, bărbați și copii de la 900 branduri : Nike, Adidas, Puma, Salomon, Slazenger, Lee Cooper, Karrimor, Under Armour,  Everlast etc. La FashionSport.ro este Black Friday în fiecare zi.

Mai jos vă prezentăm starea pârtiilor din județul Alba în perioada 26-31 decembrie:

Domeniul Schiabil Şurean

Pârtii: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)

Lungime: 11 km

Altitudine maximă: 2.010 m

Tunuri de zăpadă: nu

Webcam: da (http://live.schisureanu.ro)

Nocturnă: nu

Pârtie pentru sănii: da

Semnal mobil: în principal Telekom

Informații despre pârtii: 0258 738 121; 0258 738 102

Evaluare generală: marți, 23 decembrie, a avut loc deschiderea sezonului de schi de la Șureanu, iar pârtiile (deși prezintă porțiuni de gheață și iarbă) sunt acceptabile datorită ninsorilor din ultimele zile. O veste bună o dau și ninsorile care vor începe vineri și care vor dura, conform prognozelor, până marți dimineață. În concluzie, la Șureanu se poate schia, dar nu în condiții foarte bune. Urmează o certă îmbunătățire a pârtiilor și a sezonului. Un avantaj important este și drumul, foarte bun în această perioadă chiar și pe tronsonul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu.

Prezenta informare vizează o perioadă mai extinsă: 26 – 31 decembrie 2014.

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (Transalpina): drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul este deszăpezit și practicabil pentru orice tip de mașină. Având în vedere că a nins iar zăpada a acoperit gropile, suprafața drumului este netedă și ușor de parcurs. Atenție, este foarte important să aveți la dispoziție lanțurile pentru roți, pentru eventuale porțiuni cu zăpadă mai mare sau ambutejaie în pantă. Păstrați atenția sporită în special în porțiunile înguste de drum!

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: din cele nouă pârtii, patru sunt funcționale (C_1, C_3, A_1, A_3). Stratul de omăt măsoară circa 20-25 cm, prezintă pe alocuri gheață (datorită viscolului care a înghețat zăpada) și smocuri de iarbă care ies din zăpadă. Cu toate acestea, suprafața pârtiilor este schiabilă. Din cele trei instalații de cablu, funcționează teleschiul „Curmătura” și (posibil) telescaunul. Urmăriți zilnic cele trei camere web de pe site-ul www.schisureanu.ro. Zona de off-piste pentru freeride este puțin ofertantă în această perioadă, întrucât stratul de powder este subțire și prezintă porțiuni de gheață.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/muntii-surean/7-zile/meteograma), la Șureanu va ninge slab spre moderat în zilele de vineri, sâmbătă, Duminică, luni și marți, iar temperaturile vor fi cuprinse între -3 și -15 grade Celsius. Începând de miercuri, însă, la Șureanu vremea va începe să fie extrem de geroasă, cu temperaturi de până la -26 de grade Celsius. Cerul va fi noros iar vântul va sufla cu putere doar pe culmile înalte, fără să afecteze în mod serios vizibilitatea pe pârtii.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfatul Serviciului Turism:

– evitați vitezele mari, având în vedere că zăpada este insuficientă.

– evitați zona de off-piste.

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

Arieşeni (Vârtop și Nucet)

Pârtii: 3 (Vârtop 1 și Vârtop 2 în județul Alba; Piatra Grăitoare în județul Bihor)

Lungime: 3 km

Altitudine maximă: 1.400 m

Tunuri de zăpadă: da

Webcam: da (http://www.arieseni.info/external/camera-web-vartop.html)

Nocturnă: da

Pârtie pentru sănii: da

Semnal mobil: toate rețelele

Informații despre pârtii: 0256 227 955

Evaluare generală: la Arieșeni, situația s-a îmbunătățit în urma ninsorilor din ultimele zile. Se schiază în prezent, iar o veste bună este că va ninge în zilele următoare, aducând o îmbunătățire certă a sezonului. Urmăriți camerele web și contactați personalul de la pârtii pentru actualizări zilnice.

Prezenta informare vizează o perioadă mai extinsă: 26 – 31 decembrie 2014.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în prezent, stratul de zăpadă de pe pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 măsoară circa 15 cm și este acceptabil pentru practicarea sporturilor de iarnă. Instalațiile de transport pe cablu funcționează conform programului. Din păcate, nu am putut contacta personalul pârtiei Piatra Grăitoare (din județul Bihor), pentru a vă oferi informații concrete despre starea aceste pârtii. Urmăriți camerele web și contactați personalul de la pârtii pentru actualizări.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieșeni vor fi ninsori în zilele de sâmbătă, Duminică și luni. Vântul va sufla moderat iar temperaturile vor fi în scădere, încadrându-se între -2 și -23 de grade până în 31 decembrie. Cerul va fi înnorat iar vizibilitatea pe pârtii va fi doar slab afectată de condițiile meteo.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfatul Serviciului Turism:

– evitați vitezele mari, având în vedere că zăpada este insuficientă.

– nu vă aventurați în off-piste, întrucât zăpada e prea puțină în această zonă.

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

O „mască socială” inteligentă creată de un tânăr din Cluj-Napoca a câștigat un concurs organizat de Universitatea americană MIT

Publicat

O mască pentru față echipată cu un senzor care detectează particulele Covid-19 din împrejurimi, proiectată de un tânăr inginer român din Cluj-Napoca, a obținut marele premiu la un concurs organizat de Laboratorul de răspuns la pandemie al universității Massachusetts Institute of Technology (MIT).

„Masca socială” creată de Ciprian Burzo, un tânăr care a studiat design industrial la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, este o mască minimalistă, transparentă, cu un biosenzor care se poate conecta la un smartphone prin tehnologia Bluetooth.

Masca realizată din materiale la care oamenii nu sunt alergici înclude și un senzor de temperatură încorporat în zona obrazului, permițând oamenilor din apropiere să vă vadă temperatura corpului și să știe că sunteți în regulă să intrați într-un magazin universal sau să urcați într-un avion.

Prin intermediul unei aplicații, utilizatorii ar putea urmări numărul de agenți patogeni înconjurați de aer, colectând date care mapează și alți utilizatori din jur și calculează riscul de infecție cu Covid-19.

Designul, care este încă un prototip în curs de dezvoltare, a câștigat un concurs lansat de Pandemic Response Lab al MIT, care a cerut inginerilor și proiectanților să vină cu răspunsuri creative care să reimagineze învelișurile feței și echipamentele individuale de protecție.

„Conectarea măștii cu smartphone-ul nostru este o opțiune reală pentru viitor”, spune Ciprian. „Ar trebui să știm cine este infectat în zona noastră și să fim informați pe smartphone despre ceea ce a detectat biosenzorul pe baza particulelor din jur. Acestea sunt doar câteva dintre opțiunile care vor apărea cu siguranță în masca viitorului”, a mai explicat acesta.

sursa: trendhunter.com

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Investiții în sistemul de canalizare, la Blaj. Licitație de 1,3 milioane de lei pentru reabilitarea unui tronson de 550 metri

Publicat

Un tronson al rețelei de canalizare de pe strada Eroilor din Blaj, în lungime totală de 550 de metri, va fi reabilitat printr-o investiție de 1,3 milioane de lei. Proiectul prevede, printre altele, înlocuirea conductelor, a căminelor și a racordurilor aferente acestora.

Apa CTTA Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru reabilitarea rețelei de canalizare menajeră de pe strada Eroilor din municipiul Blaj. Valoarea totală estimată este de 1.357.920 de lei, fără TVA. 

Potrivit memoriului tehnic, în prezent pe strada Eroilor din municipiul Blaj există două rețele de canalizare, una menajeră și una pluvială, la care sunt racordați consumatorii din zonă. Rețelele stradale sunt amplasate în partea carosabilă, rețeaua actuală de canalizare menajeră fiind din beton, cu diametrul de 500 mm și 300 mm. Gradul de uzură al acesteia este ridicat, existând multe probleme în exploatare (colmatări, tuburi deplasate, tronsoane în contrapantă, cămine deteriorate, legături între rețeaua menajeră și cea pluvială).

La solicitarea Primăriei Blaj se propune reabilitarea tronsonului de canalizare menajeră de pe strada Eroilor, între intersecția cu strada Gării și intersecția cu strada Gh. Doja, pe o lungime de 550 metri.

Reabilitarea rețelei presupune înlocuirea conductelor și a căminelor existente, a racordurilor aferente acestora, dar și înlocuirea rețelelor de canalizare dintre blocuri, acolo unde traseul conductei reabilitate s-a modificat și a fost necesară ridicarea radierului conductei reabilitate.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

LUNI: „Distanțați, dar împreună”. Proiect educațional internațional dedicat Marii Uniri, organizat de Inspectoratul Școlar Alba

Publicat

Luni, 30 noiembrie 2020, începând cu ora 12:00, la Alba Iulia se va desfășura webinarul dedicat Marii Uniri. Școli din Republica Moldova și 10 județe din țară au răspuns invitației Inspectoratului Școlar Județean Alba de a sărbători, și în acest an, România Mare.

Proiectul educațional internațional, „Distanțați, dar împreună!” s-a născut din dorința de a cultiva respectul pentru valorile naționale autentice, sentimentul de apartenență la identitatea de neam și nevoia de colaborare, chiar și în situația pandemică în care ne aflăm. „România înseamnă Mama și Tata, înseamnă drumul prăfuit ce duce spre casa bunicii, e „Galbenă gutuie” din colind, e mirosul cozonacilor din ziua de Crăciun, e vocea doamnei învățătoare, e sunetul tălăngii din deal, e graiul dulce moldovenesc, e calmul ardelenesc, e mândria bănățenilor și iuțeala muntenilor. România e valul Dunării ce-și spune povestea mării, mănăstirile și ruinele cetăților ascunse prin cărțile cronicarilor, doina sufletului, Soarele din noi, e…ACASĂ” – se arată în Argumentul proiectului.

26 de elevi din școli din Republica Moldova și județele Alba, Arad, Bistrița, Constanța, Galați, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Olt, Suceava, Vâlcea și municipiul București vor rosti gândurile lor către Țară, vor prezenta tradițiile zonei în care locuiesc și vor cânta „Deșteaptă-te, române!” și vor discuta despre semnificația Marii Uniri de-a lungul istoriei noastre.

Proiectul este coordonat de inspector școlar general adjunct, prof. Elena Ignat și de inspectorul pentru activități educative extrașcolare, prof. Gabriela Marina.

Evenimentul va fi transmis pe pagina de facebook a ISJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Pe autostradă de la Alba Iulia la Aiud, doar la vară. Ce spune CNAIR despre deschiderea lotului 2 al Autostrăzii A10

Publicat

Șoferii vor putea circula pe cei 24,25 de kilometri din Autostrada A10 Sebeș – Turda, între Alba Iulia și Aiud, până la mijlocul anului viitor, a precizat directorul general al Companiei Naționale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Mariana Ioniță. 

„Sebeş-Turda lotul doi a revenit pe program normal şi de asemenea va fi dat în trafic în prima jumătate a anului viitor”, a explicat directorul CNAIR, într-un interviu acordat pentru Ziarul Financiar.

Potrivit ultimelor raportări ale CNAIR, stadiul fizic actual al lucrărilor pe lotul 2 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda este de 75,98 %, iar cel financiar de 65,47 %. Data finalizării celor 24,25 km este 30 noiembrie 2020, însă datorită contractului de proiectare și execuție cu întârzieri majore înregistrate, a fost acordată de către inginer o extensie de timp până la data de 3 decembrie.

Tot pentru data de 3 decembrie a fost anunțată și deschiderea oficială a primului lot, între Sebeș și Alba Iulia.

Citește și Marius Hațegan, CJ Alba: În 3 decembrie se deschide oficial lotul 1 din Autostrada A10, între Sebeș și Alba Iulia. VIDEO

Potrivit directorului CNAIR, cea mai importantă inaugurare din luna decembrie a acestui an va fi primul lot din autostrada A10 Sebeş-Turda.

„Cu Sebeş-Turda, primul lot, suntem aproape de final şi pregătim darea în trafic la începutul lunii decembrie”, a explicat Mariana Ioniță.

sursa: zf.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate