Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

S-a semnat contractul de 16 milioane euro pentru reabilitarea laturii de Vest a Cetăţii Alba Carolina

Publicat

Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Răzvan Murgeanu, a semnat, joi, la Traseul Celor Trei Fortificaţii din Alba Iulia, contractul de reconstituire şi restaurare a laturii de Vest a Cetăţii Alba Carolina, ultimul din cele şapte proiecte realizate prin Programul Integrat de Dezvoltare Urbană. Cu acest prilej, Răzvan Murgeanu a salutat interesul administraţiei locale de a valorifica şi readuce la viaţă frumuseţile oraşului-monument: „Îl felicit pe Mircea Hava şi pe echipa lui că au înţeles care e spiritul Axei numărul 1 şi anume sustenabilitatea. E adevărat, reabilitezi străzi, reabilitezi clădiri, dar trebuie să te autosusţii pe urmă, iar acest exemplu, astăzi, ceea ce se vede aici, este, dacă vreţi, pentru România, un imbold pentru ceilalţi primari care au aşa ceva, un bulgăre de aur şi care, din păcate, nu îl valorifică”.

Proiectul de reabilitare a laturii de Vest a Cetăţii este estimat la o valoare de aproximativ 16 milioane de euro, iar lucrările sunt programate să înceapă în 2011 şi se vor finaliza în 2013. Obiectivele generale ale investiţiei urmăresc modernizarea infrastructurii cultural-istorice aferente Cetăţii Alba Iulia, protecţia şi conservarea patrimoniului cu potenţial turistic şi, implicit, creşterea economică a Regiunii de Dezvoltare Centru. Mai concret, în latura de Vest a Cetăţii vor fi amenajate peste 30 de hectare de parc, 730 de metri pătraţi de piste de biciclete, poduri fixe şi mobile din lemn, dar şi trei poduri din beton armat, destinate circulaţiei autovehiculelor.

Primarul Mircea Hava a anunţat că, prin proiectul de reabilitare a acestei laturi a Cetăţii, se vor crea 26 de locuri de muncă noi şi peste 280 de locuri de muncă temporare.

Contractul a fost semnat de către secretarul de stat Răzvan Murgeanu, primarul Mircea Hava şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, Simion Creţu, în prezenţa prefectului Ştefan Bardan, a celor doi viceprimari, Paul Voicu şi Ioan Bogăţan, dar şi a altor reprezentanţi ai Partidului Democrat Liberal şi ai administraţiei locale.

Proiectul intitulat „Reconstituire şi punere în valoare latura de Vest, Cetatea Alba Carolina, fortificaţia de tip Vauban, municipiul Alba Iulia” este finanţat prin programul REGIO, prin DMI 5.2, destinat investiţiilor în infrastructura de turism, precum şi prin DMI 1.1. În scurt timp se va finaliza proiectul „Reabilitare Centru istoric Traseul estic, Traseul sudic, Traseul nordic, Fortificaţia de tip Vauban – Alba Iulia, căi de acces, iluminat şi mobilier urban specific”, depus la sediul ADR Centru de către Consiliul Local Alba Iulia, prin absorbţia a peste 30 milioane lei, destinaţi îmbunătăţirii infrastructurii de turism în cea mai mare cetate de tip Vauban din sud-estul Europei.

Începând de joi, municipiul Alba Iulia a devenit primul oraş din Regiunea Centru care a contractat toate proiectele incluse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, care este finanţat prin Programul Operaţional Regional, implementat în regiunea noastră de ADR Centru.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax