Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: S-a semnat contractul pentru complexul balnear de la Ocna Mureş. Investiţie de aproape 6 milioane de euro

Publicat

Amenajarea complexului turistic – bază de tratament şi agrement la Ocna Mureş intră în linie dreaptă. Prin parteneriat încheiat între Primărie şi Consiliul Judeţean, a fost semnat contractul în valoare de aproape 6 milioane de euro cu Asocierea TCI Contractor General SA – Iasicon SA, rămasă câştigătoare a licitaţiei, în urma încheierii etapei contestaţiilor. Investiţia ar urma să fie finalizată în 2021.

Obiectivul include realizarea investiției „Amenajare bază de tratament şi agrement în oraşul Ocna Mureş”, pe terenul în suprafaţă totală de 10.656 mp, situat pe strada Fabricii, F.N. în Ocna Mureş, dotarea acestei baze, realizarea structurii de administrare, dar şi administrarea acesteia, precum şi demersuri pentru atestarea orașului sau a unei părţi din el, ca stațiune balneo-climaterică.

UPDATE: Primarul oraşului Ocna Mureş, Silviu Vinţeler, a declarat pentru Alba24 că lucrările sunt estimate să înceapă în circa două săptămâni, după aprobările din partea Inspecţiei în Construcţii, iar investiţia de 5,87 milioane de euro ar urma să fie finalizată în cel mult doi ani şi jumătate.

„Capacitatea complexului este de circa 700 de persoane pe zi, care să beneficieze de cel puţin 6 proceduri de tratament, pe timp de vară, iar iarna ne aşteptăm la circa 450 de persoane. Este un pas pentru revitalizarea oraşului în ce priveşte turismul balnear. Sperăm să revenim la tradiţia oraşului şi totodată să dăm un suflu nou, de dezvoltare a zonei. Sunt convins ca se va realiza”, a spus Silviu Vinţeler.

Complexul turistic va cuprinde spații cu destinații multiple: baza de agrement, sală de fitness, restaurant, birouri, săli de tratament terapeutice, recuperare medicală, înfrumusețare și sănătate, magazin de echipamente și produse balneare și cosmetice, piscină, locuri de joacă pentru copii și altele.

Durata de execuţie a obiectivului este de 30 luni, suprafaţa terenului în discuţie fiind de 10.656 mp, din care suprafaţa construită 4.654 mp, suprafaţa desfăşurată 6.754 mp, suprafaţa bazine exterioare 1.721,75 mp, terase, platforme 3.358 mp şi spaţii verzi 922,25 mp (din care pe 653 mp se vor planta arbuşti / tufişuri).

Baza de tratament cuprinde spaţii cu diferite funcţiuni, cum sunt:

– centrul de sănătate, pentru aplicarea unor cure de sănătate;

– centrul de recuperare, pentru aplicarea unor cure profilactice secundare, terapeutice si de recuperare medical

– centrul de bunăstare, înfrumuseţare

– centrul de primire, divertisment si cultural, sinergic cu activitătii de receptie, relaxare

– bar/ restaurant, magazine, inclusiv cu produse balneare si cosmetice

– bază proprie de cură balneară cu: săli de tratament, piscine de tratament, săli de consultaţii medicale si masaj etc.

– spaţii pentru practicarea de activităţi sportive: piscină, saună, săli de gimnastică, bar, etc

– spatii tehnice aferente construcţiei

Băile Sărate de la Ocna Mureş – scurt istoric şi calităţile curative ale apelor

“Complexul Băilor Sărate” a fost construit la începutul secolului al XX-lea, cu implicarea baronilor Solvay şi Teleky. În 1945, a intrat în posesia statului român.

În perioada Interbelică, Ocna Mureş era a doua staţiune balneo-climaterică din România, ca număr de turişti şi ca importanţă medicală. Format din centru medical, clădiri de tratament, două hoteluri, restaurant, ştrand, sere, dependinţe şi terenuri, în suprafaţă totală de aproape 21.000 de metri pătraţi, complexul a fost vândut în 2002 de autorităţile locale contra unei sume de 80.000 de lei, la care se adăuga, potrivit primarului din acea vreme, obligaţia cumpărătorului de a investi 3,6 milioane de lei în vederea reabilitării obiectivului. Ulterior, însă, complexul a fost demolat.

Zeci de ani, „oraşul sării“ Ocna Mureş a fost evidenţiat pe harta turistică a României prin Băile Sărate. Momentul de glorie a fost atins în anii 1980, când mii de oameni din toată ţara veneau să-şi trateze afecţiunile reumatice.

Încă din 1936, la Ocna Mureş s-a înfiinţat Oficiul local de cură şi turism, care a funcţionat până în 1948, când a fost desfiinţat de regimul comunist. Dintr-un document deţinut de Arhivele Naţionale Alba aflăm că, în 1941, sezonul turistic a început la 1 iunie şi s-a încheiat în 15 septembrie. În oferta Administraţiei Băilor Salina Ocna-Mureşului se spunea că „stau la dispoziţia onoratului public băi sărate de putină şi aburi, un ştrand bine amenajat, un hotel aşezat în mijlocul unui parc plantat cu brazi. Camere în afară de hotelul băilor se găsesc în clădiri particulare situate în apropierea Băilor“. Baia liberă avea 30 de cabine, adâncimea maximă de 3 metri, şi era recomandată celor care sufereau de reumatism. În apropiere se afla şi arena Băilor care avea 1.000 de locuri pentru spectatori, pe care se juca volei şi tenis. Pentru fotbal, atletism, handbal, era arena Solvay, ce avea o suprafaţă de 2 hectare şi 5.000 de locuri pentru spectatori. În staţiune funcţionau, în 1941, potrivit unui alt document de arhivă, două hoteluri de categoria I şi trei hanuri de categoria a II-a.

Într-o notă din 23 august 1943 adresată de administraţia Băilor către Oficiul Naţional de turism se spunea că, în patru luni, staţiunea balneară a fost vizitată de 729 de turişti, iar suma încasată a fost de 164.940 de lei. Dintr-o adresă din 1948 aflăm că Ocna Mureş era cotată ca staţiune balneară, „aflată într-o zonă ferită de curenţi, în care existau două farmacii, 6 medici, un spital cu 50 de paturi, 5 restaurante, 10 cârciumi, 2 cofetării, 2 brutării, 6 băcănii, 10 măcelării, existau conducte cu apă, canalizare în parte, curent electric, gaz metan“. Veniturile proveneau din taxa pe cură, taxa pe muzică, subvenţii, legi speciale.

Baile Ocna Mureş au fost zeci de ani principala atracţie a oraşului pentru cei care sufereau de afecţiuni reumatice şi ginecologice. Datele statistice arată că în anii 1980, ajungeau aici, în fiecare an, între 7.500-8.000 de oameni din intreaga ţară. Pe harta turistică a ţării era cotată pe locul doi, după Slănic-Moldova.

Ocna Mureș este un oraș care a oferit în trecut mai multe instalații de tratament, printre care: un solariu cu amenajări pentru aeroterapie și helioterapie, instalații pentru electroterapie, băi calde, apă minerală sărată concentrată.

Dintre factorii naturali de cură trebuie menționate și apele minerale clorurate și sodice din lacurile existente pe locurile vechilor saline. Aceste ape au o concentrație deosebit de mare (266 grame /litru), fiind utilizate în trecut în tratarea unor afecțiuni, precum cele reumatismale articulare și degenerative (periartrite, tendinoze, artroze, poliartroze), neurologice periferice (sechele după poliomielite, pareze), ginecologice (metroanexită cronică, cervicită cronică, insuficiență ovariană), posttraumatismale (stări după entorse, luxații, fracturi).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax