Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

S-au inaugurat primii 137 km din Via Transilvanica. S-a montat borna de început a traseului care trece și prin Alba Iulia


Publicat

transilvanica

Cei 137 de kilometri din judeţul Suceava incluşi în Via Transilvanica au fost inauguraţi, luni, la Putna, prin montarea unei borne de început al traseului de pelerinaj de 1.000 de kilometri care trece și prin Alba Iulia. Inaugurarea a avut loc în prezenţa actorului Marcel Iureş, a ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, stareţului Mănăstirii Putna, Melchisedec, autorităţilor locale şi judeţene, informează Romania24.ro.

Iniţiatorul proiectului şi preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social, Alin Uşeriu, a spus că Via Transilvanica a fost lansată pe 12 iunie 2018, iar traseul, pe lângă scopul turistic, reprezintă un drum de pelerinaj şi ”o modalitate de a te regăsi spiritual sau emoţional”. Alin Uşeriu a precizat că, potrivit estimărilor, în maximum zece ani, pe acest drum vor trece 200.000 de oameni pe an.

Via Transilvanica este cel mai nou proiect al Asociaţiei Tăşuleasa Social, cuprinde 1.000 de kilometri de la Putna la Drobeta-Turnu Severin şi va străbate zece judeţe – Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Braşov, Alba, Sibiu, Hunedoara, Mehedinţi şi Caraş-Severin.

Citește tot articolul în ziarul Romania24.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Prognoza METEO în România, până în 23 august. Cum va fi vremea în luna preferată de români pentru concedii

Publicat

Meteorologii anunță că în următoarele patru săptămâni vremea va fi caldă în aproape toată țara mai ales în sudul și în vestul țării.

Totuși, ploile nu dispar și este posibil să apară în special în regiunile nordice și montane, se arată în prognoza meteo emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 26.07.2021 – 23.08.2021.

Prognoza METEO – Vremea în săptămâna 26 iulie – 2 august

În săptămâna 26.07.2021 – 2.08.2021 valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, în toată ţara. Totuşi, cel mai cald va fi în sud-vestul ţării.

În aceeaşi perioadă va ploua mai mult decât în mod normal în nord-vest, susţin specialiştii.

Prognoza METEO – Vremea în săptămâna 2 august- 9 august

Apoi, în săptămâna 2.08.2021-9.08.2021, temperaturile medii ale aerului vor fi normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în nord şi nord-est, precizează specialiştii.

Prognoza METEO – Vremea în săptămâna 9 august- 16 august

În săptămâna 09.08.2021-16.08.2021 temperatura medie a aerului va avea valori normale în toată ţara.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Prognoza METEO – Vremea în săptămâna 16 august- 23 august

În săptămâna 16 august- 23 august mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această perioadă, în aproape toate regiunile, posibil uşor mai ridicate în sud-vest.

Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această săptămână vor avea o tendinţă uşor deficitară în regiunile vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Specialiştii atrag atenţia că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOCAR de PESTĂ PORCINĂ în comuna Meteș. 50 de animale au fost sacrificate. Avertizare pentru crescători

Publicat

porci

Primăria comunei Meteş avertizează că a fost identificat un focar de pestă porcină la unul din crescătorii de animale de pe raza comunei şi, din păcate, peste 50 de animale au trebuit să fie sacrificate, din dispoziţia Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba.

Potrivit unor surse, focarul a fost identificat la un crescător din localitatea Ampoița. Porcii au fost sacrificați și îngropați, iar zona dezinfectată.

Pentru a evita răspândirea bolii şi sacrificarea porcinelor, reprezentanții Primăriei Meteș au transmis următoarele recomandări, cu caracter de prevenţie:

 • Nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu hainele cu care aţi umblat pe stradă;
 • La intrarea în adăpost este bine să folosiţi o tăviţă cu soluţie slabă de sodă caustică;
 • Nu lăsaţi porcii liberi, creşteti porcii doar în spaţii împrejmuite, fără a avea posibilitatea de a veni în contact cu porcii străini de gospodăria dumneavoastră;
 • Nu hrăniţi porcii cu resturi alimentare sau resturi de la mâncarea de porc gătită în familie;
 • Utilizaţi doar apă din surse verificate;
 • Asiguraţi o bună igienizare şi ventilare a spaţiilor unde creşteţi porcii;
 • Nu scoateţi scroafele /vierii din gospodărie pentru montă;
 • Nu cumparaţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi crotaliaţi şi însoţiţi de certificat sanitar veterinar de sănătate şi notificaţi urgent medicul veterinar din localitate;
 • Nu folosiţi în hrana porcilor iarba strânsă de pe câmp, pentru ca ea ar fi putut veni în contact cu mistreţii;
 • Orice porc mistreţ găsit mort (inclusiv accident auto) va fi notificat urgent către DSVSA Alba;
 • Dacă sunteţi vânători şi aduceţi acasă carne de mistreţ nu folosiţi resturi şi/sau apă rezultată din spălarea cărnii de mistreţ în hrana porcilor domestici şi folosiţi carnea doar după ce primiţi rezultatul testului de laborator;
 • Este interzisă creşterea de porci domestici pe fondurile de vânătoare;
 • Este recomandat să nu se sacrifice şi comercializeze animale în această perioadă.

„Vă rugăm să anunţaţi orice suspiciune legată de pesta porcină fie la DSVSA Alba, fie la Primăria comunei Meteş”, a transmis primarul Daniel Sânzâiană.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mocănița repornește de la Câmpeni în weekend. Turiștii vor putea vedea, din tren, efectele inundațiilor din Apuseni

Publicat

Trenul turistic Mocănița va circula în weekend de la Câmpeni, pe traseul spre Abrud reparat în urma inundațiilor din Apuseni. Contravaloarea biletelor cumpărate de turiști va fi folosită pentru continuarea reparațiilor la linia îngustă.

Traseul Mocăniței Apusenilor, Câmpeni – Abrud a fost grav afectat de inundațiile și alunecările de teren din ultimele zile.

Însă au fost demarate lucrări de reparații, iar reprezentanții operatorului spun că sâmbătă și duminică Mocănița va fi funcțională, pe tronsonul redat circulației.

Mocănița va circula sâmbăta și duminica, din oră în oră, între orele 10.00 – 16.00, cu plecare din Câmpeni.

”Turiștii vor avea posibilitatea să vadă efectele inundațiilor și reparațiile în curs pe care le efectuăm.

Tariful este de 20 de lei de persoană, iar contravaloarea biletelor va fi folosită în mod exclusiv pentru repararea liniei mocăniței”, a transmis sursa citată.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Primăria Aiud: Licitație publică pentru concesionarea imobilului Atelier C10 și a terenului aferent. Data limită pentru oferte

Publicat

primaria aiud

ANUNŢ DE LICITAȚIE privind concesionarea prin licitație publică a imobilului Atelier C10 și teren aferent situat în intravilanul municipiului Aiud, str. Tribun Tudoran, nr. 5, jud. Alba.

1. Informații generale privind autoritatea contractantă, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax și/sau adresa de e-mail, persoana de contact:

Municipiul Aiud, C.I.F. 4613636, str. Cuza Vodă nr. 1, Aiud, județul Alba, telefon 0258/861310, fax 0258/861280, e-mail: office@aiud.ro, persoană de contact Ovidiu Ranca – Direcția Tehnică, e-mail: tehnic@aiud.ro.

2. Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie concesionat:

Obiectul concesiunii îl constituie imobilul Atelier C10, în suprafață construită de 83 mp și terenul aferent în suprafaţă de 483 mp, situat în intravilanul municipiului Aiud, str. Tribun Tudoran, nr. 5, înscris în C.F. nr. 74194, proprietar tabular Municipiul Aiud, domeniul privat. Concesionarea se face conform H.C.L. nr. 94/22.04.2021 și O.U.G. nr. 57/2019.

3. Informații privind documentația de atribuire: Se regăsesc în caietul de sarcini.

3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire:

Direct de la sediul Primăriei Municipiului Aiud – Direcția Tehnică, în baza unei solicitări scrise.

3.2. Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire:

Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Aiud, telefon 0258-861310, int. 1039, e-mail: tehnic@aiud.ro.

3.3. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ:

50 lei/documentație, care se achită în numerar la casierie sau în contul RO84TREZ00421360250XXXXX, deschis la Trezoreria Municipiului Aiud.

3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 04.08.2021, ora 12.00.

4. Informații privind ofertele: Conform documentației de atribuire.

4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 13.08.2021, ora 12.00.

4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele:

Municipiul Aiud, str. Cuza Vodă nr. 1, județul Alba, Primăria Municipiului Aiud, Centrul de Informații pentru Cetățeni.

4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta:

1 (unu) exemplar original, într-un plic sigilat.

5. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor:

16.08.2021, ora 12.00, la sediul Primăriei Municipiului Aiud, str. Cuza Vodă nr. 1, sala de ședințe

6. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței:

Tribunalul Alba – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, Piața Iuliu Maniu, nr. 24, Alba Iulia, județul Alba, telefon 0258/813510, e-mail: tribunalulalba@just.ro.

7. Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate, în vederea publicării: 21.07.2021

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate