Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

S-au înmulțit cazurile de țepe în legătură cu anunțurile pe internet. Semnele ce indică un cumpărător suspect

Publicat

S-au înmulțit cazurile de înșelăciuni financiare pe internet.

Numărul celor care au fost păcăliți și au rămas fără bani, după ce și-au divulgat datele cardurilor bancare, a crescut de trei ori în pandemie.

Aceștia au dat anunțuri de vânzare pe site-uri de mica publicitate și ”cumpărătorii” le-au răspuns în afara platformelor, pe telefoanele mobile.

Bucuroși că au găsit clienți, unii dintre ei nu mai sunt atenți la detalii.

Hoții le spun că le trimit banii direct în cont, dar au nevoie de datele cardului. „Este o înșelătorie psihologică”, atrag atenția experții, potrivit știrileprotv.ro.

Vânzătorii primesc mesaje cu greșeli, ca și cum ar fi scrise în română tradusă de Google. Dar mesajele sunt insistente. Spun că aşteaptă obiectul prin curier, că au făcut deja plata.

Ca să intre banii în contul vânzătorului, acesta primeşte un link. Trebuie să-l acceseze şi să-şi introducă datele de pe card.

După ce dau datele cardului și trimit coletul, nu mai pot contacta cumpărătorul.

Entuziasmaţi că fac tranzacţia, unii nu-şi dau seama că introducându-şi datele, ei procedează de fapt că şi cum ar cumpăra ceva online. Grăbiţi, confirmă tranzacţia chiar şi prin aplicaţia de banking online.

Asta înseamnă că banii le ies din cont, nu le intră.

Mihai Rotariu, responsabil de comunicare la Directoratul Securitate Cibernetică: „Banca poate face puţine lucruri să ne recuperăm banii.”

Oamenii sunt păcăliţi şi pentru că site-ul unde îşi introduc datele de pe card seamănă izbitor de mult cu cel pe care au postat anunţul.

Tranzacţiile sunt de la câteva sute de lei până la câteva mii de euro. Uneori banii ajung în alte ţări, de pildă, în Ucraina. Potrivit specialiștilor în securitate cibernetică, poate fi vorba de grupări internaţionale.

Specialiştii în securitate cibernetică ne recomandă să nu răspundem la mesaje private în afara site-urilor de mică publicitate şi să le ignorăm pe cele scrise greşit în limba română. Oricând putem verifica dacă un link este periculos.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax