Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ȘAH: Sandu Sicra învingător în Openul Judeţului Alba. Nevednichy conduce în Openul Internaţional al României


Publicat

Vineri au fost programate două runde, a 6-a şi a 7-a, în Openul Internaţional al României la şah care se desfăşoară la Hotelul Transilvania din Alba Iulia şi este organizat de Federaţia Română de Şah şi Consiliul Judeţean Alba. Momentele muzicale din deschiderea rundelor au fost oferite de elevi ai Centrului de Cultură Augustin Bena, lor alăturându-li-se în debutul rundei a 7-a şi maestrul FIDE Paul Rusan, participant în turneul internaţional, care a interpretat la chitară o îndrăgită melodie a trupei Compact.

Mutarea de deschidere a rundei a 6-a a fost făcută de Tudor Simion, care la vârsta de 5 ani este nu doar elev ci şi profesor de şah, el învăţându-şi bunica să joace şah pentru a-şi asigura un partner permanent la jocul pe care îl îndrăgeşte foarte mult. Startul rundei a 7-a a fost dat de Anamaria Călina Furdui, care la 7 ani are deja în palmares mai multe cupe şi medalii.

Meciurile de vineri au fost foarte echilibrate, ceea ce a făcut ca aproape jumătate dintre partide să se încheie remize. Au fost însă şi partide decise cu impact asupra clasamentului în partea superioară. Ȋn runda a 6-a favoritul principal al turneului, Alexei Fedorov (Belarus), l-a învins pe juniorul David Gavrilescu (România), care a avut un parcurs excelent până atunci, şi s-a apropiat la o jumătate de punct de lider. Ȋn aceeaşi rundă, duelul dintre marii maeştri internaţionali Marius Manolache (România) şi Vadim Shishkin (Ucraina) s-a încheiat cu victoria primului. Ȋnvinşii din cele două meciuri şi-au revenit însă rapid, David Gavrilescu învingându-l în runda a 7-a pe Paul Rusan, în timp ce Vadim Shishkin s-a impus în faţa lui Lev Yankelevich (Germania).

Marele maestru internaţional Vladislav Nevednichy (România) şi-a conservat poziţia de lider terminând la egalitate în runda a 6-a cu marele maestru internaţional Andrei Istrăţescu (România), iar în runda a 7-a rezistând unui atac energic al juniorului albaiulian Mihnea Costachi, care a sacrificat mai multe piese, dar a fost nevoit să dea şah etern, deoarece nu mai resurse pentru a da lovitura decisivă în atacul asupra poziţiei slăbite asupra regelui advers.

După 7 runde în clasament conduce MMI Vladislav Nevednichy (România) cu 5,5 puncte, urmat de MMI Andrei Istrăţescu (România) şi MMI Alexei Fedorov (Belarus) cu 5 puncte, MMI Vasile Sănduleac (Moldova), MI Mihnea Costachi  şi MF David Gavrilescu (ambii din România) cu 4,5 puncte, MF Mihnea Ognean, MMI Marius Manolache, MF George Ileană (toţi din România) şi Vadim Shishkin (Ucraina) cu 4 puncte, MI Gergely Aczel (Ungaria) şi Iustin Ciorgovean (România) cu 3,5 puncte etc.

Openul Judeţului Alba, turneu care s-a desfăşuat în paralel cu openul internaţional, s-a încheiat cu victoria albaiulianului Sandu Giulian Sicra, care după ce în calitate de elev al Centrului de Cultură Augustin Bena i-a încântat vineri pe participanţii la festivalul şahist cu o frumoasă melodie spaniolă interpretată la chitară clasică,  a obţinut două victorii decisive împotriva lui Radu Ţâmpea şi Ovidiu Crăciun, terminând turneul cu 5 puncte din 6 partide. Pe locurile următoare s-au clasat Ovidiu Crăciun (Cugir) şi Adrian Tamaş (Alba Iulia) cu 4,5 puncte, ultimul fiind fost coleg de bancă şi elev al juniorului albaiulian Mihnea Costachi. Premiile speciale la acest turneu au fost adjudecate de Mircea Cepoiu (Alba Iulia, veterani peste 50 de ani), Ioan Zaharie (Cugir, veterani peste 65 de ani), Radu Ţâmpea (Alba Iulia, juniori sub 12 ani), George Pleşa (Alba Iulia, juniori sub 10 ani) şi Alexandru Simina (Alba Iulia, juniori sub 8 ani).

Sâmbătă va fi zi liberă la turneul principal, deoarece în această zi, începând cu orele 10, este programat Openul Internaţional al României la şah rapid, un turneu în care marii maeştri prezenţi la Alba Iulia vor juca în aceeaşi competiţie cu şahiştii amatori din judeţul Alba şi nu numai. La acest turneu participă şi 4 şahişti de la Clubul de Şah Unirea Râtişor din provincia Voievodina (Serbia), care este înfrăţită cu judeţul Alba, între şahiştii comunităţii româneşti din Râtişor şi şahiştii albaiulieni existând o colaboarare încă din anul 2003.

Sâmbătă între orele 14.30 şi 15.45 , în pauza de prânz de la Openul Internaţional al României la şah rapid, este programată „Cafeneaua şahistă albaiuliană”, o acţiune inedită în care mai mulţi şahişti albaiulieni, dar şi alţi şahişti prezenţi la turneu, vor avea scurte prezentări despre activitatea lor în diverse domenii care au sau nu legătură cu şahul. Printre participanţi se vor afla Delia Duca-Iliescu (Braşov), care va prezenta emisiunea „Strategie în alb şi negru” de la Realitatea TV, Alin Toma (Cluj-Napoca), realizatorul emisiunii „Regi şi Pioni” de la TVR Cluj, Radu Roncea (Sebeş), care va vorbi despre emisiunile TV pe care le realizează, Ionel Miron (Aiud) şi Pau Voina (Râtişor), autori ai unor volume de poezi, Maria Ileană (Alba Iulia), care are publicate mai multe romane SF, Marius Ceteraş (Alba Iulia), care va vorbi despre cărţile sale şi ale fostului său elev Olimpiu Urcan, stabilit în Singapore, Dorin Şerdean (Alba Iulia), care va prezenta revista Şah, Radu Cormoş (Alba Iulia), specialist în dezvoltare personală care prezintă conceptul său ISOCAP şi Virgil Şerbu (Alba Iulia), directorul revistei „Gând românesc”. De asemenea, participanții vor putea asista la o prezentare a arbitrului principal al openului internațional Dinu Nicula despre volumul „Filmat în România” al cărui coautor este alături de Bujor Ripeanu.

Duminică dimineaţă la Şcoala gimnazială Avram Iancu din Alba Iulia este programat Memorialul Mihail Breaz, un turneu la care şi-au anunţat participarea circa 100 de copii din judeţele Alba, Caraş-Severin, Cluj, Hunedoara, Mureş, Sibiu şi municipiul Bucureşti. Partidele din Openul Internaţional al României la şah clasic se vor relua duminică după-amiază de la orele 16 când este programată penultima rundă.

Pe perioada weekendului se vor afla la Alba Iulia atât preşedintele Federaţiei Române de Şah, Sorin Avram Iacoban, cât şi Delia Duca-Iliescu, prezentatoarea emisiunii de şah “Strategie în alb şi negru” de la Realitatea TV, fostă Miss România şi câştigătoare a numeroase competiţii şahiste.

Programul din weekend pe scurt:
Sâmbată (Hotel Transilvania)
10.00-13.00 Openul International al Romaniei la sah rapid (rundele 1-4)
14.30-15.45 Cafeneaua sahista
16.00-18.15 Openul International al Romaniei la sah rapid (rundele 5-7)
18.30-19.00 Openul International al Romaniei la sah rapid (festivitatea de premiere)
Duminică dimineață (Scoala gimnazială Avram Iancu)
10.15-10.30 Conferinta de presa comuna Sorin Iacoban (presedinte FRS) si Ion Dumitrel (presedinte CJ Alba), alaturi de alti invitati speciali la festivalul sahist
10.30-11.00 Festivitatea de deschidere Memorialul Mihail Breaz (turneu de copii)
11.00-13.30 Meciurile la Memorialul Mihail Breaz
13.45-14.30 Festivitatea de premiere la Memorialul Mihail Breaz
Duminică după-amiază (Hotel Transilvania)
16.00-20.00 Runda a 8-a (penultima) la Openul International al Romaniei la sah
FOTO: Ania CiolacuȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Circulația pe Lotul I al Autostrăzii Sebeș-Turda se deschide pentru trafic joi, de la ora 16,30. Va fi prezent și Ludovic Orban

Publicat

De joi după amiază, la ora 16.30, se va putea circula pe lotul I al Autostrăzii Sebeș-Turda. Un document consultat de Alba24 arată că CNAIR se pregătește pentru darea în folosință a tronsonului în data de 3 decembrie, la ora menționată, după ce autoritățile vor face un tur inaugural pe toată lungimea lui. 

Lotul are 17 kilometri, dar deschiderea circulație rutiere se va face pe 14,8 kilometri, între nodul rutier Sebeș (legătura cu Drumul Național 1 prin bretelele 5 și 6), nodul rutier Alba Iulia Sud (complet) și nodul rutier Alba Iulia Nord (bretelele 1,2 și 3).

Circulația se va desfplura pe două benzi pe fiecare cale, între km 0+000 și km 14+800, unde traficul va fi
deviat pe o singură bandă (pe pasajul peste calea ferată) pe o distanță de 700 de metri (până la conexiunea cu DN1).

La acest lot se lucrează de 6 ani.

Inițial, ministrul Transporturilor anunțase finalizarea lotului până la sfârșitul anului, dar constructorul s-a mobilizat pentru a termina porțiunea de drum cu aproape o lună mai devreme și cu doar câteva zile înainte de alegeri.

Această porțiune din Autostrada Sebeș-Turda este extrem de importantă pentru traficul rutier din nord-vestul țării pentru că face legătura între autostrada Sibiu – Deva și Turda, pe direcția Cluj-Napoca. În prezent, traficul se derulează prin Lancrăm, spre Alba Iulia, pe Drumul Național, provocând ambuteiaje majore. La ore de vârf, cei 12 kilometri pot fi străbătuți chiar și într-o oră, din cauza miilor de navetiști care lucrează la Sebeș, dar locuiesc la Alba Iulia, dar și a celor care tranzitează zona.

Tronsonul respectiv va ocoli Alba Iulia și va scoate traficul la Pârâul Iovului.

Contractul pentru realizarea celor 17 km de autostradă, între Lancrăm (Sebeș) și Pârâul Iovului a fost semnat în 2014, valoarea acestuia fiind de 541.73 mil lei (fără TVA).

Constructorul Impresa Pizzarotti a început lucrările în 2 decembrie 2014 şi avea termen iniţial de finalizare 2 octombrie 2016.

Lotul 1 – 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Constructor: Impresa Pizzarotti

Valoare: 541.73 mil lei (fără TVA)

Contract: semnat în 2014

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ Alegeri Parlamentare 2020: PNL și USR-PLUS în scădere. PSD și PRO România au crescut în preferințele românilor

Publicat

Un sondaj comandat de Europa FM arată câteva surprize care s-ar putea produce pe 6 decembrie, la Alegerile Parlamentare. 

Cu doar câteva zile inainte de alegeri, în sondajul realizat de IMAS, PNL a scăzut cu patru procente, de la 32, 6 % cât avea în luna octombrie, la 28,5% în prezent. În septembrie PNL avea 34, 7%. 

În sondajul comandat de Europa FM, PSD este în creștere cu două procente față de luna precedentă, de la 21,7 %, la  23,6%.

Și alianța USR PLUS este în scădere, de la 20, 4 % la 18%.

PRO România ar urma să fie votat, duminică, de 9,5% dintre alegători, în creștere față de ultimul barometru. Sondajul comandat de Europa FM în octombrie arăta că Pro România ar fi fost votat de 8,9% la sută dintre alegători.

În octombrie, alegătorii spuneau că ar fi votat cu UDMR în proporție de 5,1%, iar acum Barometrul Europa FM arată că partidul ar obține un scor de 4,7%.

Cu PMP ar vota acum 4,6% dintre alegători, în contextul în care ultimul sondaj cota Partidul Mișcarea Populară la 4,8%, la limită pentru a intra în Parlament, ținând cont de marja de eroare.

Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM în perioada 6-27 noiembrie 2020 , pe un eșantion de e 1.010 persoane cu vârste de 18 ani și peste și are o marjă de eroare de +/- 3,1%.

sursă: europafm.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Președintele Iohannis a anunțat redeschiderea piețelor la sfârșitul săptămânii. Motivul: Scăderea numărului zilnic de infectări

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că de la sfârșitul acestei săptămâni vor fi redeschise piețele agroalimentare închise, motivând decizia prin scăderea numărului zilnic de infectări.

Iohannis a spus la Bacău că ”în ultimele săptămâni numărul de persoane nou infectate zilnic a scăzut semnificativ. E adevărat ca s-a testat un pic mai puțin de sărbători, dar scăderea e clară”.

Președintele a mai susținut că ”scăderea numărului de cazuri noi de se poate constata peste tot în Europa. Nu numai noi am luat măsurile juste, corecte. Scăderea e o realitate în Europa, din fericire și noi suntem pe tendința de scădere. Am discutat cu experții și specialiștii și am decis ca de la sfârșitul acestei săptămâni să fie redeschide piețele”.

Activitatea în piețele agroalimentare care funcționau în spații închise a fost interzisă la începutul lunii noiembrie, după ce premierul Ludovic Orban și președintele Iohannis au declarat că specialiștii le consideră focare de infecție cu Covid-19.

În ciuda anunțului oficial, multe dintre piețe au fost redeschise aproape imediat prin eliminarea pereților modulari sau de sticlă, acolo unde această soluție tehnică a fost posibilă. Alte piețe și-au mutat activitatea în aer liber, spre nemulțumirea vânzătorilor, care s-au plâns de condițiile meteo extrem de dure.

Sursă: G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC: Top județe cu incidența cea mai mare a cazurilor COVID. ALBA, pe locul 9. Date oficiale din 2 decembrie

Publicat

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a transmis miercuri, 2 decembrie, situația incidenței cazurilor COVID pe județe, actualizată.

Este vorba despre coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor.

Miercuri, 2 decembrie, au fost raportate 4.916 cazuri noi la nivel național.

TOP județe – incidența COVID la 14 zile – 2 decembrie – sursă GCS:

Județ / Număr de cazuri confirmate (total) / Număr de cazuri noi / Incidența cazuri COVID la 14 zile:

Constanța – 17982 – 439 – 7,35

Ilfov – 15896 – 192 – 6,57

Sibiu – 14287 – 105 – 6,32

Cluj – 22175 – 270 – 5,96

Mun. București – 69054 – 707 – 5,69

Brașov – 19372 – 140 – 5,62

Arad – 11460 – 86 – 4,98

Argeș – 14295 – 185 – 4,96

Alba – 10096 – 76 – 4,61

Timiș – 19350 – 173 – 4,09

Prahova – 19502 – 150 – 3,88

Bihor – 14284 – 110 – 3,84

Satu Mare – 5686 – 50 – 3,75

Ialomița – 4814 – 81 – 3,54

Mureș – 12225 – 82 – 3,51

Tulcea – 3808 – 53 – 3,46

Hunedoara – 8982 – 81 – 3,42

Călărași – 4510 – 52 – 3,37

Galați – 10920 – 365 – 3,33

Dâmbovița – 11648 – 149 – 3,27

Brăila – 5810 – 58 – 3,12

Iași – 20523 – 241 – 3,12

Dolj – 12427 – 119 – 2,9

Giurgiu – 4168 – 49 – 2,88

Bistrița – Năsăud – 5887 – 45 – 2,87

Vâlcea – 8107 – 43 – 2,72

Maramureș – 8717 – 69 – 2,68

Bacău – 13307 – 158 – 2,67

Sălaj – 5561 – 10 – 2,64

Caraș – Severin – 4907 – 45 – 2,6

Mehedinți – 4035 – 35 – 2,52

Botoșani – 6291 – 77 – 2,41

Teleorman – 5633 – 59 – 2,35

Covasna – 4224 – 17 – 2,21

Buzău – 6658 – 57 – 2,17

Vaslui – 7856 – 49 – 2,07

Suceava – 13241 – 60 – 1,83

Neamț – 9447 – 52 – 1,79

Vrancea – 5606 – 85 – 1,58

Olt – 7463 – 27 – 1,44

Gorj – 4404 – 28 – 1,34

Harghita – 4697 – 11 – 1,27

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate